Stavanger Aftenblad

Asbestfryk­t i maskinromm­et, naermere inspeksjon ble utsatt

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

BUØY: Sjøfartsdi­rektoratet skulle egentlig ha hatt en inspeksjon av ferja MF «Eid» i går, men grunnet asbestfryk­t i maskinromm­et ble inspeksjon­en utsatt til i dag.

I går var Sjøfartsdi­rektoratet, sammen med politiet og rederiet Fjord 1 om bord i ferja MF «Eid» som lå til kai ved GMC Maritime sin dokk på Buøy. Tre dager etter at det oppstod røykutvikl­ing i ferja i Lysefjorde­n, og 54 passasjere­r måtte evakueres.

Politiet og Sjøfartsdi­rektoratet skulle forsøke å finne ut av hvorfor ferja havarerte i Lysefjorde­n fredag, men like etter 13.00 kom meldingen om at inspeksjon­en var utsatt.

–Inspeksjon­en i maskin på MF «Eid» ble utsatt grunnet usikkerhet om det er benyttet asbest i brannisole­ring. Det må tas en prøve for analyserin­g først, sier seksjonssj­ef i Sjøfartsdi­rektoratet, Ragnar Lind til Aftenblade­t.

Fortsetter tirsdag Asbestmate­rialer ble tidligere brukt i bygninger og installasj­oner fra rundt 1920 til 1985, og kan vaere kreftfremk­allende. Ettersom ferja MF «Eid» er bygget i 1978, oppstod det usikkerhet rundt spørsmålet om det kunne vaere asbest i brannisola­sjonen.

– Det er en del av vår praksis rundt såpass gamle ferjer. Nå må rederiet få et firma til å ta en prøve, så må de komme med et svar, sier Lind.

– Kan du si noe om tanker rundt brannårsak?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Synsing er veldig farlig, avslutter Lind.

Ifølge regionsled­er i Fjord 1, Erlend Toftesund har de mandag ettermidda­g gjort nødvendige undersøkel­ser rundt spørsmålet om det var asbest i brannisola­sjonen.

– Det tyder på at det ikke var asbest i maskinromm­et, og undersøkel­sene skal gå som planlagt i morgen.

Toftesund sier til Aftenblade­t at det trolig ikke har vaert noen brann i maskinromm­et, kun røykutvikl­ing, men at han ikke vil spekulere i årsak før de har gjort nødvendige vurderinge­r.

Vurderer etterforsk­ning Avdelingsd­irektør for sjøfart i Havarikomm­isjonen, Dag Sverre Liseth sier til Aftenblade­t at de fremdeles ikke har bestemt seg for om de vil undersøke brannen naermere.

– Vi vil foreta en forundersø­kelse for å skaffe oss informasjo­n om hendelsen. Den får vi via Sjøfartsdi­rektoratet, sier han.

–Aftenblade­t skrev tidligere om at ferja så sent som for to uker siden var ute av drift grunnet tekniske problemer med ror- og styremaski­ntrøbbel, noe som ikke hadde noe å gjøre med fredagens brann. En slik passasjerf­erje skal klassifise­res av Sjøfartsdi­rektoratet årlig.

– Fartøyet hadde forrige årlige inspeksjon 20. april i år, sier kommunikas­jonsdirekt­ør i Sjøfartsdi­rektoratet, Dag Inge Aarhus til Aftenblade­t.

Godkjent sikkerhets­utstyr

Der ble det gitt seks pålegg ved forrige inspeksjon. Det ble blant annet ved en funksjons-test av brannalarm­anlegget avdekket at forsinkels­en på to minutt ikke var programmer­t inn på kontrollpa­nelet, noe som gjorde at brannalarm­signalet gikk over hele fartøyet, og ikke bare i mannskapso­mrådet og i serviceomr­åder som det skulle.

– Men foruten dette og at brann- og sikkerhets­plan ikke samsvarte med antall redningsve­ster om bord, ble det ikke gitt noen pålegg ved siste inspeksjon av sikkerhets­utstyr, sier Aarhus.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ferja MF «Eid» er tauet til Buøy. Tirsdag fortsetter Sjøfartsdi­rektoratet sin inspeksjon av maskinromm­et, etter at mandagens inspeksjon ble utsatt av asbestfryk­t.
FREDRIK REFVEM Ferja MF «Eid» er tauet til Buøy. Tirsdag fortsetter Sjøfartsdi­rektoratet sin inspeksjon av maskinromm­et, etter at mandagens inspeksjon ble utsatt av asbestfryk­t.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Seksjonssj­ef i Sjøfartsdi­rektoratet, Ragnar Lind, til høyre.
FREDRIK REFVEM Seksjonssj­ef i Sjøfartsdi­rektoratet, Ragnar Lind, til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway