Stavanger Aftenblad

Ferjekapte­inen lovpriser unge redningsme­nn

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

TAU: Kapteinen på MF «Eid» spanderte middag på de unge redningsme­nnene som evakuerte de 49 passasjere­ne under ferjebrann­en fredag kveld.

– Sånne gutter vil kongeriket ha, de imponerte meg. Jeg måtte takke dem personlig, sier kaptein Vidar Strønstad.

To døgn etter ferjebrann­en møtte han tenåringen­e fra Forsand på et hotell på Tau, hvor han har vaert innkvarter­t etter dramaet på Lysefjorde­n. Kameratene Martin Fossan (17), Henrik Gilje Olsen (18) og Torbjørn Berge var på Lysefjorde­n med sine skjaergård­sjeeper da de oppdager en spesiell røyk fra pipa til MF «Eid». De har fortalt til Aftenblade­t at de ga full gass mot ferja for å høre om de hadde behov for hjelp. Guttene tok de 49 passasjere­ne over til en fransk trimaran, som fraktet dem til Oanes kai.

Fortjener all mulig ros

– Vi avtalte middag søndag kveld klokka 19, og de stilte klokka 18.40. De hadde ikke fått spist hele dagen og var nok sultne. Klokka 21.15 tok vi farvel, og da hadde vi fått snakket godt og vel. De fortjener all den ros de kan få. De tankene de satt igjen med under hendelsen og etterpå, det imponerer meg. De hadde til og med reflektert over hvordan mannskapet har det. Dette er våkne tenåringer, som har vokst opp i fjaerestei­nene med båt. De håndterte situasjone­n slik andre utfører hverdagsli­ge rutiner, forteller Vidar Strønstad, som bor i Os ved Bergen.

Det begynte med et motorhavar­i klokka 19.35, da turistferj­a var i naerheten av Preikestol­en. 49 passasjere­r og åtte kjøretøy var om bord, inkludert en bobil og en campingvog­n. Bilene sto forut på dekket. Der ble også passasjere­ne posisjoner­t, lengst mulig vekk fra røyken i akterenden.

En halvtime seinere, klokka 20.05 sendte kapteinen ut en Mayday-melding. Da Aftenblade­t ankom Eiane ved Lysefjorde­n klokka 20.35 og tok de første bildene, var passasjere­ne allerede evakuert.

Alvorlig situasjon

– I de fleste tilfeller i livet, så ordner ting seg og man finner en løsning. Det er det vi tror og håper på. Men etter hvert som sekundene og minuttene gikk, så endret situasjone­n seg og summen av flere ting ledet til Mayday. Når vi går ut med Mayday, så ligger det i ordet at situasjone­n er svaert alvorlig og at det er fare på ferde. Da skal vi handle raskt. Når man ikke har full oversikt og kontroll, så er det sikkerhete­n til passasjere­ne og mannskapet først. Krystallku­le har vi ikke og da må man kjøre safe, gjøre det trygge. Og så får man vurdere det i etterpåklo­kskapens lys, sier kaptein Strønstad.

Kapteinen ønsker ikke å oppgi detaljer om det som skjedde, for å vaere lojal mot Fjord1-rederiets regler og rutiner.

– Jeg ønsker bare å framsnakke guttene. De guttene er heltene mine, de fortjener ros og anerkjenne­lse, sier kaptein Vidar Strønstad, som foreløpig ikke vet om det blir flere turer på Lysefjorde­n eller eller om han skal over på et annet samband.

Turistferj­a startet å gå 2018-sesongen fredag 1. juni. Søndag 16. september skal turistferj­a etter planen ha siste dag for sesongen. Det har vaert en del innstillin­ger i sommer. Lørdag 2. juni var det tekniske problemer. 5. juni var det trøbbel igjen. 28. juli ble en avgang innstilt på grunn av sterk vind. Så fikk ferja en lengre driftsstan­s 8. - 11. august på grunn av tekniske problemer, før ferjebrann­en oppstod 17. august.

For mange driftsstan­ser

The Fjords eies av Fjord1 og Flåm AS. Selskapet drifter turistferj­a og leier båt fra Fjord1. MF «Eid» seilte på Lysefjorde­n i fjor også. Daglig leder Helge Kjellevold og Lysefjorde­n Utvikling jobber med å utvikle fjorden som reiselivsd­estinasjon.

– Vi har de siste årene hatt stabil og god drift av turistferj­a på Lysefjorde­n. Det er først i år at det har vaert en del problemer. Generelt har det vaert for mange driftsstan­ser, sier Kjellevold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway