Stavanger Aftenblad

Nytt skoleår uten Sunniva

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

VARHAUG: Etter årets sommerferi­e manglet det en elev i 9A ved Varhaug ungdomssku­le. Det satte sitt preg på hele skolen.

– Det var ikke sånn denne dagen skulle bli, sier rektor Stig Normann.

I går var det skolestart etter sommerferi­en for elevene på Varhaug ungdomssku­le.

Første dagen etter ferien ble ikke sånn den pleier å vaere. 13 år gamle Sunniva Ødegård manglet. Hun ble funnet drept natt til mandag 30. juli. En 17 år gammel sambygding har tilstått drapet.

Minnestund

De 21 elevene i 9A ble i går morges tatt imot i skolegårde­n av kontaktlae­rer Elisabeth Hovstad Taksdal. Så ble alle skolens 130 elever samlet til minnestund, der også PP-tjenesten og politiet deltok.

– Her var det diktlesing og musikk. Det er ikke lett å si hvordan elevene tok det. Men jeg tenker at det var trist og kanskje litt godt for dem å komme i gang med skolehverd­agen igjen, også for de voksne. Det finnes ingen fasit på hvordan slike dager bør håndteres, men vi har gjort det vi har trodd var rett. Nå skal elevene ta skolehverd­agen tilbake sammen med trygge voksne, sier rektor Normann.

Lys og rosa rose

Da elevene i 9A kom inn i klasseromm­et, møtte de bildet av Sunniva på et bord framme ved tavlen, sammen med et stearinlys og en rosa rose. Sunniva var glad i rosa.

Kontaktlae­rer Taksdal forteller at det var en diskusjon i forkant om de skulle ha en tom pult i rommet.

– Vi kom til at det ble feil. Elevene ser at hun ikke er her lenger, de vet det, og da trenger de ikke bli minnet på det. Vi tenkte at det ble fint med det bordet framme den første dagen, sier Taksdal.

Skoledagen i klasseromm­et startet med at Taksdal snakket om sorg og savn.

– Jeg snakket om sorg, og om det å vaere lei seg og savne noen. Og at selv om man kjenner på sorg og savn, så er det lov å ha det kjekt også, uten å ha dårlig samvittigh­et for det, og fortsette å gjøre de vanlige tingene, sier laereren.

Vanlige fag

Deretter laget elevene en minneperm, som familien til Sunniva skal få. Alle fikk muligheten til å skrive ned noen ord og tanker.

– Så var det utdeling av bøker, slik vi alltid gjør første dagen. Og deretter hadde vi noen vanlige fag. På slutten av dagen var alle litt slitne, så da lekte vi en lek. Jeg er veldig imponert av dem. De har vaert fine, rolige og fattet, og de har vaert gode med hverandre i dag. Og da vi begynte med fag, så var de klar for det også. Ellers har det ikke vaert noen store reaksjoner, sier Taksdal.

I dag starter resten av skoleåret.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Framme ved tavlen i klasseromm­et ble elevene i 9A møtt av et bilde av Sunniva Ødegård (13), som ble funnet drept 30. juli.
KRISTIAN JACOBSEN Framme ved tavlen i klasseromm­et ble elevene i 9A møtt av et bilde av Sunniva Ødegård (13), som ble funnet drept 30. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway