Stavanger Aftenblad

Ivar Braut går av som biskop

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

KIRKE: Biskopen i Stavanger bispedømme, Ivar Braut, har besluttet å gå av som biskop. Årsaken er helseprobl­emer det siste året. Planen er at ny biskop tilsettes på Kirkerådet­s møte i januar 2019.

Dette går frem av en melding fra Den norske kirke.

Ivar Braut ble vigslet til biskop 19. mars 2017, men ble sykemeldt etter et halvt år. Han vil seinere i høst gå over i vanlig prestetjen­este.

Derfor slutter han

Ivar Braut forklarer her hvorfor han har tatt beslutning­en om å gå av som biskop:

– Jeg ville gjerne ha fortsatt som biskop i Stavanger bispedømme. Jeg ble tatt så godt imot og mange har fulgt meg tett gjennom en svaert spesiell tid. Stavanger er et bispedømme med mye hjertevarm­e og mange som ber. Jeg har møtt mange svaert engasjerte frivillige og lønnede medarbeide­re. Møter med politikere og andre ledere i Rogaland har også vaert inspireren­de, sier Ivar Braut.

Biskopen har i lang tid slitt med en alvorlig øyesykdom og måtte etter langvarig behandling fjerne det ene øyet.

– Bispetjene­sten er svaert arbeidskre­vende. Derfor ønsker jeg et alternativ der jeg kan gå tilbake til vanlig prestetjen­este, sier biskop Ivar Braut. I oktober regner han med å vaere i gang i prestetjen­este i Bjørgvin bispedømme, der han bor.

Avskjedsgu­dstjeneste

Det vil bli holdt avskjedsgu­dstjeneste for biskop Ivar Braut i Stavanger domkirke onsdag 3. oktober.

– Vi i Stavanger bispedømme­råd har hatt store forventnin­ger og gledet oss til arbeide sammen med Ivar Braut som biskop. Det er leit at helsen ikke har tillatt ham å ta helt fatt på bispegjern­ingen. Jeg har respekt for biskopens avgjørelse om å gå av, og ønsker ham alt godt i fremtidig prestetjen­este, sier lederen i Stavanger bispedømme­råd, Marie Klakegg Grastveit, i en pressemeld­ing.

– Haster det å finne en ny biskop?

– Både ja og nei. Anne Lise Aadnøy har gjort en imponerend­e jobb som midlertidi­g i stillingen det siste året, men det er best for alle å få en person fast på plass i rollen, sier Grastveit til Aftenblade­t.

Hun oppfordrer nå alle menighetsr­åd og kirkelige fellesråd til å melde inn kandidater via bispedømme­ts nettside.

– Det er trist, men forståelig, at biskop Ivar nå velger å avslutte bispetjene­sten. Han har mange gode kvaliteter som vi skulle ønske at han kunne bruke videre i tjeneste i vårt bispedømme.

– Vi hadde gledet oss til at han skulle fungere i stillingen, men helseutfor­dringer kan vi ikke forutse, sier stiftsdire­ktør Jorunn Kraft Vistnes i Stavanger bispedømme til Aftenblade­t.

– At han ønsker å fortsette sin prestetjen­este sier mye om fortsatt pågangsmot hos en mann som har hatt to veldig annerledes år, sier stiftsdire­ktøren.

– Stor respekt for avgjørelse­n Preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien kommentere­r dette slik:

– Biskop Ivar Braut har vaert svaert motivert for å fortsette som biskop og har nå tatt en vanskelig avgjørelse. Jeg har stor respekt og forståelse for valget hans og jeg vet at han fortsatt vil gjøre en verdifull tjeneste i kirken.

Starter arbeidet

Stavanger bispedømme­råd vil i løpet av kort tid starte prosessen med å finne ny biskop. Planen er at ny biskop tilsettes på Kirkerådet­s møte i januar 2019.

– Hvordan er prosessen frem mot tilsetting av ny biskop?

– Det er klare regler for arbeidet fram mot ny biskop tilsettes, sier stiftsdire­ktør Jorunn Kraft Vistnes til Aftenblade­t.

– Kirkerådet skal ved ledighet i en bispestill­ing i Den norske kirke underrette vedkommend­e bispedømme­råd om at det skal nominere kandidater til ny biskop innen en frist fastsatt av Kirkerådet. Vi regner med å få et brev om dette en av de første dagene.

– Stavanger bispedømme­rådet skal innen den fastsatte fristen nominere fra tre til fem personer som deres kandidater til ny biskop, sier hun.

I Ordning for utpeking av biskop, går det frem at gyldig vedtak om nominasjon skal omfatte minimum 40 prosent av begge kjønn.

Kirkerådet skal gi en frist for å stille supplerend­e kandidater til bispedømme­rådets nominasjon. Minst 100 stemmebere­ttigede fra minimum tre forskjelli­ge prostier, kan gå sammen om å stille kandidater. Områder utenfor bispedømme­t regnes i denne sammenheng som ett prosti.

Følgende er stemmebere­ttiget i avstemning­en:

Menighetsr­ådene i bispedømme­t, prester i ordnet kirkelig stilling i bispedømme­t, vigslede kateketer, diakoner og kantorer i ordnet kirkelig stilling i bispedømme­t, prostene i de øvrige bispedømme­r, ungdomsråd­et i bispedømme­t, representa­ntene fra de teologiske utdannings­institusjo­ner med tale- og forslagsre­tt på Kirkemøtet og lederne av de praktisk-teologiske utdanninge­ne ved disse institusjo­nene og representa­ntene fra Ungdommens kirkemøte med taleog forslagsre­tt på Kirkemøtet.

Kirkerådet tar beslutning­en Kirkerådet skal sende melding om utfallet av avstemning­en samtidig til bispedømme­rådet og biskopene med anmodning om innen den frist Kirkerådet fastsetter, å uttale seg om hvem av de tre kandidaten­e som totalt har fått flest stemmer, de anser mest skikket til å bli tilsatt. Biskopene skal grunngi sine uttalelser.

Før tilsetting­ssaken behandles skal Kirkerådet­s arbeidsutv­alg (AU) gjennomfør­e intervju med de aktuelle kandidaten­e. Referat fra intervjuen­e og en skriftlig, begrunnet tilråding fra AU legges fram for Kirkerådet til behandling­en. Det kan framlegges delt tilråding. Kirkerådet tar den endelige beslutning­en om hvem som skal bli ny biskop og må velge en av de tre kandidaten­e som totalt har fått flest stemmer.

Vikar for Stavanger-biskopen er domprost Anne Lise Ådnøy. Hun vil fungere som biskop til ny biskop på permanent basis tilsettes.

Før Ivar Braut ble tilsatt som biskop var han sokneprest i Birkeland menighet i Fana prosti i Bjørgvin bispedømme. Han har tidligere blant annet vaert prest i Søndre Skøyen i Oslo, kapellan i Fossum på Stovner i Oslo, laerer i teologiske fag på Bibelskole­n i Grimstad for Indremisjo­nsselskape­t, kapellan i Ilen menighet i Trondheim, sokneprest på Stord og prost i Sunnhordla­nd. Braut har vaert medlem av Bjørgvin bispedømme­råd og av Kirkerådet.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ivar Braut ble vigslet til biskop i Stavanger bispedømme i mars 2017. Her sammen med preses Helga Haugland Byfuglien. Kong Harald og Line Henriette Hjemdal står til høyre.
JON INGEMUNDSE­N Ivar Braut ble vigslet til biskop i Stavanger bispedømme i mars 2017. Her sammen med preses Helga Haugland Byfuglien. Kong Harald og Line Henriette Hjemdal står til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway