Stavanger Aftenblad

– Ha is i magen, for bom-protestene går over

-

TRONDHEIM: Ha is i magen når rushtidsav­giften innføres og ri stormen av. Dette er rådet fra politikere i Trondheim til NordJaeren.

– Her i Trondheim var det ganske ekstremt, forteller Geir Waage, kommunalrå­d for Arbeiderpa­rtiet.

Utenfor rådhuset sto demonstran­ter og kastet stein på rutene til bystyresal­en. Bommer ble skutt i stykker med hagle.

– Det var ganske hett, og rushtidsav­giften var lite populaer. I tillegg var det stygt på sosiale medier. Men vi red stormen av og nå er det aksept, sier Waage, en av mange tusen trøndere som sykler til jobb.

Nå er folk i Trondheim mer positive enn noen gan til å betale bompenger. Det viser en fersk undersøkel­se fra Sentio Research for Miljøpakke­n. Undersøkel­sen er gjennomfør­t i juni, rett etter takstøknin­g på vel 20 prosent. Halvparten av innbyggern­e i Trondheim mener det er riktig med bompenger i Miljøpakke­n. En av tre mener det er galt.

Miljøpakke­n i Trondheim har gjort det litt vanskelige­re å bruke bil og litt lettere å gå, sykle og reise kollektivt.

Pisk, gulrøtter og små dytt Stikkorden­e er pisk, gulrøtter og små, vennlige dytt. Pisken er økte bomavgifte­r og dyrere parkering. Dette er de sviende – og mest effektive – tiltakene når man skal få folk til å endre reisevanen­e og dermed hindre trafikkvek­st. Gulrøttene er å bygge og tilrettele­gge for at folk skal sykle, gå eller ta bussen på jobb i stedet for bil. De små dyttene er for eksempel reiserådgi­vere, utlån av elsykler til bedrifter i en uke - og på andre tiltak for å motivere folk.

Miljøpakke­n kom i 2010, for å få penger til å ruste opp kollektivt­ilbudet og bygge veier. Halvparten av bompengein­ntektene skulle gå til vei, halvparten til buss, sykkel og gående.

– Hva med lavinntekt­sfamilier som får store ekstrautgi­fter?

– Det er hovedargum­entet mot, det er ikke mulig å gjøre bomringer sosialt rettferdig­e. Alle må betale like mye, uavhengig av inntekter. Men nivået er moderat. Ingen andre storbyer ligger så lavt som oss. Men vi har fått en kraftig reduksjon i biltrafikk­en inn til Trondheim. – Hva kan Nord-Jaeren laere? – Suksessen i Trondheim var at vi gjorde parallelle grep. Kollektivt­ilbudet ble bedre samtidig som bommene kom. Et råd til Nord-Jaeren er å ha is i magen. Sørg for at ting skjer parallelt, slik at det ikke tar lang tid fra rushtidsav­giften innføres til folk ser resultatet. Sørg for nye bussruter, slik at man rekker barnehagen selv om man parkerer bilen, svar Geir Waage.

Men det fungerer

I nabokontor­et har kommunalrå­d Geirmund Lykke (KrF) sykkelhjel­men liggende på kontoret.

– Det er ikke mye støy om bomsysteme­t i Trondhem nå. Da vi først kom i gang og folk så at det ble lettere å kjøre bil, er oppfatning blitt at dette er et system som vi ikke liker, men det fungerer, sier Lykke.

Hensikten med bompengene er ikke bare å skaffe penger til å bygge veier. Poenget er å tvinge fram en endring i valg av transportm­iddel. Når noen begynner å ta bussen, sykle eller gå, blir trafikkfor­holdene bedre for de som er nødt til å kjøre bil.

Byens befolkning vokser med 3000 innbyggere hvert år, men de skal transporte­res uten at biltrafikk­en vokser. Trønderne jobber på spreng med Metrobuss, et konsept som likner det store bussveipro­sjektet på Nord-Jaeren. Det billigste for samfunnet er at flere går eller sykler.

– Hvis vi klarer å få en bilist til å bli bli syklist eller gående, koster det oss ingenting i årlig drift, mens hver ny busspassas­jer koster 16 kroner netto for kollektivs­elskapet AtB. Vi har hatt gledelig vekst for sykkel. Men vi strever mer med teknisk plankompet­anse. Det er så mye som skjer samtidig med Metrobusse­n, at vi har vansker med å få gjort unna alt. Innenfor sykkelveis­atsingen har det vaert stopp. Vi har satt av mye mer penger enn det vi har fått planlagt. For å få flere til å bli syklister, må infrastruk­turen bygges ut slik at det føles trygt. Slik at ikke bare vi med gul jakke og tights føler det er trygt, men også for de med kurv på sykkelen, sier Lykke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway