Stavanger Aftenblad

Hvorfor må smarte byer ha dumme bomstasjon­er?

- Harald Birkevold harald.birkevold@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Bompenger - som alle andre faste avgifter - er urettferdi­ge. Teknologi kunne gjort bommene smartere.

Uansett hvor mye bom-aksjoniste­ne mobilisere­r, inkludert demonstras­jonene som skal gå av stabelen i Stavanger og Sandnes onsdag, vil bomringene på NordJaeren settes i drift som planlagt 1. oktober. Med mindre noen sager dem ned, da. Et solid flertall av de folkevalgt­e i fylkesting­et og i kommunene som Bymiljøpak­ken omfatter, har jo vedtatt dette, og Stortinget har gitt planen sin velsignels­e.

Samtidig er det bare Høyre, og dels Senterpart­iet, som tilsynelat­ende er nesten uberørt av protestaks­jonene. Det er imponerend­e kaldblodig, for det er ikke rart at mange politikere blir nervøse når rundt 10 prosent av innbyggern­e i fylket har meldt seg inn i Facebook-gruppa til bompengeak­sjonistene i Nok er Nok. Det er tross alt valg neste år.

Bom siden 70-tallet

Bompengefi­nansiering av veiprosjek­ter har en lang historie i Norge. Vrengen Bru i Vestfold åpnet med bomfinansi­ering allerede i 1932. I Stavanger kom den første bommen opp på Bybrua etter at brua åpnet ved årsskiftet 1977/78. Da var protestene også heftige, og det ble i 1982 ført sak for retten mellom bompengese­lskapet Bybrua AS og aksjonsgru­ppen mot bompenger.

Strid om bomprosjek­ter er med andre ord ikke noe nytt. Fra de seinere år husker vi protestene i Rennesøy da det ble foreslått å forlenge innkreving­sperioden i Rennfast for å betale for nye prosjekter.

Det er merkelig, vil mange si, at de beste argumenten­e mot dagens bompengesy­stem kommer opp nå, lenge etter at Bymiljøpak­ken er vedtatt. Men er det for seint? Nei, selvsagt ikke.

Smart by - smart bom

Stavanger-regionen har en uttalt målsetting om å bli smartere. Smartby skal gi mer effektive tjenester, og bedre service til innbyggern­e. Hvorfor ikke begynne med å gjøre bommene, og brikkene, smartere? Det er ingen grunn til at brikkene og bommene ikke skal kunne programmer­es til å bli mer rettferdig­e, for eksempel. Dette poenget var administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen, Harald Minge, inne på i en lederartik­kel i medlemsbla­det Rosenkilde­n allerede i april i år.

Som Minge peker på, er det blodig urettferdi­g at hvor mye bompenger du ender opp med å betale, ikke nødvendigv­is har sammenheng med hvor mye du kjører. Det har sammenheng med hvor du bor, hvor du jobber, hvor ungene dine har fått barnehagep­lass. Er det utenkelig, for å ta ett eksempel, at en person som må passere bommene for å få levert og henta unger i barnehage, kan få et antall gratispass­eringer? Det bør vaere mulig. Er det utenkelig at personer med lav inntekt og formue (basert på likningen for året i forveien) kan få et antall gratis passeringe­r? Det er sikkert ikke ukompliser­t, men det er helt sikkert mulig.

Partnerska­p?

Minge foreslår et såkalt innovasjon­spartnersk­ap for å utvikle framtidens bompengelø­sning. Det må jo vaere midt i blinken for Stavanger kommune. Det er bare noen dager siden rådmann Per Kristian Vareide var i Arendal for å skryte av kommunens satsning på slike partnerska­p. Her ligger det en alle tiders mulighet for Stavanger til å vaere helt i front. Og den potensiell­e belønninge­n er stor.

Med dagens system for bompengein­nkreving går en uforholdsm­essig stor del av inntektene til administra­sjon og drift av innkreving­sordningen. Etablering­en av Ferde AS, det nye bompengese­lskapet for fylkene på sørvestlan­det og Agder, skal få kostnaden ned. Men det er fortsatt mye penger å spare. Et system som er mer effektivt, mer rettferdig og ikke minst smartere, vil kunne redusere driftskost­naden ytterliger­e og gjøre at det kan bygges mer for de innsamlede pengene.

Skatt bedre enn avgift

Problemet med bompengemo­tstanden har lenge vaert at det ikke finnes gode alternativ­er. I den ene enden av skalaen har du dem som mener at Staten skal betale alt av veibygging, og betale med penger fra Oljefondet om nødvendig. Dette er et syn som knapt nok deles av alle i Fremskritt­spartiet. I den andre enden av skalaen dem som mener at dagens system er det beste vi har, og at folk vil roe seg ned ganske raskt etter at systemet er satt i drift. Dette synet er mange i Høyre en eksponent for.

Men det er klart det finnes alternativ­er til bompenger. Økte skatter, for eksempel. Eller høyere veiavgift. Problemet med å bytte ut en avgift med en annen er selvsagt at dette ikke løser problemet med sosial urettferdi­ghet. Hvis målet er at alle skal betale etter evne og få etter behov, bør mest mulig trekkes inn gjennom skattesyst­emet. Men så var det å få høyresiden med på den tanken, da.

Oppsummert: y 1. Alle er enige om at dagens system ikke er rettferdig. y 2. Det finnes teknologi som kan hjelpe. y 3. Kommunene på Nord-Jaeren ønsker å bli smartere og mer effektive ved hjelp av teknologi.

Hvis ikke dette er oppskrifte­n på en stor idèdugnad, vet ikke jeg hva som skulle vaere det. Hvis det skulle trenges ytterliger­e insentiver, kan vi jo bli enige om at den som kommer opp med løsningen, skal få fribillett i bomringen resten av livet.

Det er klart det finnes alternativ­er. Det gjelder bare å velge de rette.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Bompenger er urettferdi­ge. Kan smartby-teknologi gjøre noe med dette?
JON INGEMUNDSE­N Bompenger er urettferdi­ge. Kan smartby-teknologi gjøre noe med dette?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway