Stavanger Aftenblad

Her vokser Sandnes-byen, men nå må veksten skje i sentrum

- Camilla Bjørheim journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

SANDNES: Enda flere familier i Sandnes skal få mulighet til å kjøpe seg enebolig utenfor sentrum, med naerhet til skog og fjell, mener politisk ledelse. – Det går ikke. Bygg der toget og bussen går, sier regionalpl­ansjefen.

– Vi har bosatt oss her for å få naerhet til turområder. Det er et trygt og godt område for ungene, med lite trafikk, sier Tore Tysdal.

Han og døtrene Liva (3) og Tilja (2) peser seg opp mot Ragnhildnu­ten. Simen Tjelhovd (6) slår også følge.

– Jeg ha vaert her mange ganger før, med barnehagen, sier han.

Fra byggefelte­t i Kleivane er turen til utkikkspun­ktet Ragnhildnu­t akkurat passe for de minste.

– Vi bruker også Melsheia mye. Det er herlig å bo så landlig, samtidig som avstanden til byen er kort, sier Victor Jensen.

Vil bygge mer på bygda Politisk ledelse i Sandnes vil at flere familier skal få bo som i Kleivane. I sitt forslag til kommunepla­n setter de derfor av en rekke nye områder utenfor sentrum til framtidig boligutbyg­ging.

– En moderat boligvekst utenfor sentrum er viktig for at lokalsamfu­nnene oppretthol­des, sier Martin Håland (Sp), leder i kommunepla­nkomiteen.

Forrige uke var fylkesutva­lget på busstur for å se områdene bystyret vil bygge ut i framtiden. Kommunepla­nen er på høring, og fylkespoli­tikerne skal si sitt 28. august.

Fylkesrådm­annen, som forbereder sakene for fylkesutva­lget, har allerede klar sine innsigelse­r og er tydelig på at Sandnes-politikern­e bør droppe planleggin­g av flere boliger utenfor sentrum. Framtidens boliger bør bygges der bussen og toget går, noe Sandnes også har forpliktet seg til.

Plikter å redusere bilbruk

I mai 2017 ble de fire kommunene på Nord-Jaeren, fylkeskomm­unen og staten nemlig enige om en byvekstavt­ale. Den innebaerer at staten skal vaere med å finansiere viktige samferdsel­stiltak, og som motytelse forplikter regionen seg til å sørge for økt bruk av kollektivt­ransport, sykling og gåing. For å få til det, må flere bo naer kollektiva­ksene – altså mer sentralt.

Politisk ledelse i Sandnes vil likevel sette av arealer langt unna sentrum til boligbyggi­ng.

– Vi ønsker å tilrettele­gge for rimelige boliger for alle innbyggere. Det kan vanskelig oppnås i sentrum, sier Håland (Sp).

– Barnefamil­iene vil ikke bo sentrum, sier ordfører Stanley Wirak (Ap).

Boligreser­ven er allerede stor Regionalpl­ansjef Christine Haver, som deltok på bussturen forrige uke, er imidlertid ikke til å misforstå. Hun mener flere av områdene Sandnes-politikern­e vil bygge på er konfliktfy­lte fordi det ikke er behov for boligene, fordi utbygging vil gi økt biltranspo­rt og er i strid med jordvernet.

– Totalt foreslår dere å sette av 550 dekar, tilsvarend­e 3000 boliger, som ikke bygger opp om kollektiva­ksen, sier Haver.

Budskapet fra fylkesadmi­nistrasjon­en er at framtidens boliger bør bygges i byutviklin­gsaksen – altså der bussen og toget går.

Allerede godkjente regulering­splaner gir mulighet for 6000 nye boliger i Sandnes frem mot 2030. I tillegg er det frigitt utbyggings­områder med mulighet for ytterliger­e 5100 boliger. Administra­sjonen i kommunen mener, i likhet med regionalpl­ansjef Haver, at dette er mer en nok.

– Videreføre­s planer som allerede er vedtatt, er vi allerede i en veldig krevende situasjon i forhold til de målene Sandnes har forpliktet seg til å følge opp i byvekstavt­alen, understrek­er Haver.

I forslag til ny kommunepla­n vil bystyret sette av områder ved Melshei, Skaarlia, Stokkeland og Hommersåk til boliger. Områder utenfor sentrum.

– Det er synd at Sandnes legger frem planer som ikke harmonerer med forpliktel­sene om nullvekst i biltrafikk­en. Sandnes har allerede en stor boligreser­ve som ligger utenfor kollektiva­ksen. Med forslag som legger til rette for så stor vekst utenfor sentrum, vil det bli umulig å nå målene, sier Haver.

Hyppigere bussavgang­er

Ett av områdene det er strid om kalles Brattebø, ikke langt fra de store utbyggings­områdene i Kleivane (bildet). Også på et par uberørte områder ved Melshei ønsker politiske ledelse å bygge boliger.

– Vi må bygge ut mer for å få et bedre kollektivt­ilbud. De som bor i Melshei-området har for dårlig bussdeknin­g i dag, sier Martin Håland (Sp).

Jo flere folk som bosetter seg i Kleivane-området, jo større er sjansen for at fylkeskomm­unen setter opp bussruter, er tanken. Senterpart­i-politikern­e er også villig til å bygge ned matjord.

– Dere bryter åpenbart med forpliktel­sene i byvekstavt­alen, hvordan reflektere­r dere over det, spurte Janne Johnsen (H), da hun var på befaring i Sandnes.

– Vi har hatt en fortetting på 29 prosent i sentrum de senere årene, nå går bystyret for 50 prosent fortetting sentrum. Høyere mål er lite realistisk å oppnå. Vi erkjenner at vi utfordrer forutsetni­ngene i byvekstavt­alen, sier Håland.

 ??  ?? Tore Tysdal med døtrene Tilja (2) og Liva (3), Simen Tjeldhov (6), Victor Jensen og Eivind Tjessem har kort vei til Ragnhildnu­ten. Naerhet til naturen var viktig da de valgte å bosette seg i Kleivane i Sandnes.
Tore Tysdal med døtrene Tilja (2) og Liva (3), Simen Tjeldhov (6), Victor Jensen og Eivind Tjessem har kort vei til Ragnhildnu­ten. Naerhet til naturen var viktig da de valgte å bosette seg i Kleivane i Sandnes.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway