Stavanger Aftenblad

Jordvernfo­reningen: – Dette er banalt

-

SANDNES: Jordvernfo­reningen trodde nesten ikke hva de hørte da bystyret i Sandnes vedtok et forslag til ny kommunepla­n som vil bruke over 430 dekar fulldyrka mark til bolig og naering.

– Det som har skjedd de to siste somrene viser at Norge trenger alt det jordbruksa­realet vi allerede har. Sandnes må ikke bare tenke på seg selv, men på behovet i hele landet, mener Paul Kyllingsta­d, leder for Jordvernfo­reningen i Sandnes.

Den tørre sommeren har skapt krise for mange bønder. Avlingene dør og dyr må slaktes fordi det ikke finnes nok fôr.

Bekymret

– Fortsetter klimaet å endre seg på denne måten, er jeg bekymret for om vi klarer å produsere nok mat her i landet. Vi som jobber med dette til daglig, ser hvordan avlingene veksler. Vi må tenke langsiktig, sier Kyllingsta­d, som også har fjorårets regntunge sommer friskt i minne. Han har vaert bonde hele sitt liv og har lang erfaring med storfe og sau. Nylig overtok sønnen hans gårdsdrift­en på Vassvik.

Jordvernfo­reningen reagerer på at bystyret har vedtatt et forslag til kommunepla­n som vil ødelegge matjorda en rekke steder i kommunen.

Her er jordbrukso­mrådene som bystyret ønsker å bruke til bolig og naering (1 dekar – 1000 kvadratmet­er). y Stokkeland: 170 dekar

fulldyrka og 38 dekar beite y Brattebø: 2 dekar fulldyrka og 20 dekar beite. y Auestadmyr­a: 181 dekar

fulldyrka og 16 dekar beite. y Austrått: 43 dekar fulldyrka og 10 dekar fulldyrka. y Hana-Vatne: 36 dekar

fulldyrka.

– Dette forslaget blir bare enda mer banalt når vi vet at det er mer enn nok boligreser­ver allerede (se kart). Se opp mot Vedafjell og Kleivane. Her er uendelige muligheter som ikke er dyrka mark og beitemark, sier Kyllingsta­d.

Han reagerer på politikere som uttaler at naeringsar­eal i Sandnes skal vaere hyllevare.

– Sett foten ned

– Det er maten som skal vaere hyllevare. Sandnes hadde stått seg på å vaere en kommune som tenker klima og miljø, fremfor å bruke dyrka mark til bolig og naering, mener Kyllingsta­d.

Han har en sterk oppfordrin­g til politikern­e.

– Nå må de sette foten ned. Jorda er noe vi forvalter for en kort tid før det skal gå videre til kommende generasjon­er, mener Kyllingsta­d.

Han viser også til at regjeringe­n allerede har vedtatt mål som skal verne matjorda.

I 2015 vedtok Stortinget en nasjonal jordvernst­rategi som sa at målet er at den årlige omdisponer­ingen av dyrka jord må vaere under 4000 dekar i året. Noe som betyr cirka 10 dekar per kommune. Håpet er at målet blir gradvis nådd innen 2020.

Siden andre verdenskri­g er minst 1,2 millioner dekar dyrka og dyrkbar mark blitt omdisponer­t til andre formål enn jordbruk. Det tilsvarer i snitt 19.000 dekar i året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway