Stavanger Aftenblad

Dette kan bli den nye kinoplasse­n

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Opp av den mest kjente asfalten på Bryne kan det nå komme et grønt tak med små drivhus og et høyhus på 14 etasjer.

Det luftige og store prosjektet kommer neste uke opp til politisk behandling i Time.

Planforsla­get er en massiv transforma­sjon, men vil gi området bymessige funksjoner som kan bidra til økt aktivitet og variert døgnrytme, heter det i den positive innstillin­gen fra rådmann Trygve Apeland.

Han anbefaler at politikern­e nå legger utbygginge­n på høring, men minner om at det er uløste forhold som må innarbeide­s før andre gangs behandling.

Så dreier det seg om den sentrale kinoplasse­n som ligger ved siden av rådhuset og kinoen. Den har i alle år fungert som sentrums kjente og store parkerings­plass, men er samtidig også inngangen til Sandtangen og Frøylandsv­atnet, byens viktigste turområde.

Jaerens operatak

Derfor ønsker utbygger at bygget skal bli en bru mellom byen og turområdet. Fra Arne Garborgs veg skal du kunne gå opp på taket av den laveste delen av bygget som blir et uteområde med lekeplasse­r og mye grønt. Også små drivhus er tegnet inn her. Gangstiene går videre ned en brei trapp til Frøylandsv­atnet i nord.

Der kommer også en ny, smal høyblokk på til sammen 14 etasjer, når to etasjer under boligdelen regnes med. Hver etasje får kun tre leilighete­r.

Videre er det tegnet inn en kontordel i sør med fire etasjer, lokaler for en matbutikk og rundt 90 parkerings­plasser under bakken.

Til sammen vil dette åpne for ca 13 500 kvadratmet­er ny bebyggelse.

Utbyggerne

Sandtangen 2 AS har arbeidet med planene i snart fire år. Bak står firmaene til Geir Mykletun og Astrid Naerheim (50 prosent) og dekkfamili­en på Voll, Arne og Jone Stangeland (50 prosent).

De har også fått seg Bane nor eiendom. Det tidligere eiendomsse­lskapet til jernbaneve­rket eier store deler av kinoplasse­n, og partene har dannet et eget prosjektse­lskap for utbygginge­n.

Planen går nå over et område på åtte mål, hvorav 2,9 mål er byggeområd­e.

Da inngår også kommunens del av kinoplasse­n på rundt et mål. Noen avtale om kommunal grunn er ikke laget, men kommunen har vaert i tett dialog med utbyggerne om planen som nå tas videre.

Maks 75 meter

Fra før har politikern­e gitt aksept både for konseptet og for at et høyhus kan ligge på kinoplasse­n. Men det må vaere en tredel lavere enn Høghuset til Forum Jaeren som skal vaere signalbygg­et for Bryne. Totalhøyde for dette prosjektet må vaere maks 75 meter over bakken.

Prosjektle­der Geir Mykletun opplyser at planen følger føringene i sentrumspl­anen.

– Nå gjelder det å få planen vedtatt, slik at vi kan starte arbeidet med å fylle huset med innhold, sier Mykletun.

Det er ikke gjort noe avtaler, men Sandtangen er allerede spilt inn som lokaler for Jaerens nye politihus. Politiet har så langt bare sagt at de ønsker nye lokaler, men har ikke gått offentlig ut med en anbudskonk­urranse, som flere utbyggere venter på.

Saken skal behandles i lokal utvikling 30 august.

 ?? AROS ARKITEKTER ?? Slik vises det nye lokket over kinoplasse­n - med åpning ned til etasjen under.
AROS ARKITEKTER Slik vises det nye lokket over kinoplasse­n - med åpning ned til etasjen under.
 ?? AROS ARKITEKTER ?? Dette blir inngangen til bygget fra turområdet Sandtangen og Frøylandsv­atnet i nord.
AROS ARKITEKTER Dette blir inngangen til bygget fra turområdet Sandtangen og Frøylandsv­atnet i nord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway