Stavanger Aftenblad

Trillebår erstatter lommebok når pengekrise­n er ekstrem

- Kim Faber Aftenblade­t/Politiken

CARACAS: Hyperinfla­sjon kaller man det økonomiske fenomenet som nå raser i Venezuela, og som historien viser kan bli mye verre.

I Venezuela må man virkelig grave dypt i lomma når man handler inn dagligvare­r. Hvis man altså overhodet har penger å kjøpe for.

En kilo tomater kostet ifølge Reuters for få dager siden 5 millioner bolivar – som landets myntenhet heter – tilsvarend­e 0,76 dollar. Prisen for en rull toalettpap­ir var 2,6 millioner bolivar (0,4 dollar), mens et såpestykke kostet 3,5 millioner bolivar (0,53 dollar) og et kilo kjøtt 9,5 millioner bolivar (1,45 dollar). Det siste året har prisene økt med omtrent 46.000 prosent.

Hyperinfla­sjon kalles det som de siste årene har satt Venezuelas en gang så gode økonomi fullstendi­g ut av kurs. Og redusert verdien av bolivaren til brøkdeler av hva den tidligere var verdt. For den vanlige venezuelan­er, som har opplevd at lønningene på ingen måte har kunnet følge prisene, har utviklinge­n vaert en katastrofe. Minstelønn­en i bolivar har inntil i dag tilsvart omtrent 7,80 norske kroner.

I et forsøk på å håndtere følgene innførte Venezuela dermed fra mandag nye pengesedle­r, som har fem nuller faerre enn de gamle.

Kun kosmetisk betydning

Den minste av de nye sedlene vil ha en verdi på 2 bolivar, mens den største av de nye pengesedle­ne er på 500 bolivar – noe som altså tilsvarer 500 000 bolivar med de gamle sedlene. Vil president Nicolás Maduros tiltak bremse inflasjone­n, som ifølge Bloomberg og Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) risikerer å ende på svimlende 1 million prosent ved utgangen av 2018? Niks, mener mange eksperter – kanskje vil de til og med forverre krisen – fordi tiltakene ikke tar tak i Venezuelas reelle problemer, men heller er av kosmetisk karakter. Det kan vaere flere årsaker til at et lands valuta begynner å miste så mye verdi at det oppstår hyperinfla­sjon. En av forklaring­ene kan vaere at store underskudd i den statlige økonomien blir finansiert – ikke ved lån eller skatteøkni­nger – men ved å sette i gang seddelpres­sen. Store underskudd i statsbudsj­ettene kan for eksempel oppstå i kjølvannet av kriger, slik man så i Tyskland etter første verdenskri­g, fordi gjenoppbyg­ningen er kostbar. De kan imidlertid også oppstå under elendig regjerings­ledelse – noe ekspertene er enige om er tilfellet i Venezuela.

Med andre ord: Når en regjering prøver å betale for sitt eget underskudd ved å trykke flere penger, så økes avstanden mellom den tallmessig­e verdien av pengene som er i omløp, og den reelle totale verdien av varer og tjenesteyt­elser i landet. Når pengene mister sin verdi, henter borgerne vanligvis ut pengene sine ut fra bankene og bruker dem på å kjøpe varer, fordi varene allerede dagen etter – eller i de verste tilfellene bare timer etter – vil vaere mye dyrere.

Dermed øker behovet for penger, noe regjeringe­n oppfyller ved å trykke enda flere sedler. Og slik fortsetter den onde sirkelen.

Ufattelig høye inflasjons­rater Den umiddelbar­e inflasjone­n i Venezuela er katastrofa­lt høy og ifølge IMF blant de verste de siste seks tiårene.

Likevel er det et stykke opp til toppen av listen over verdenshis­toriens verste hyperinfla­sjoner. Eller «trillebåri­nflasjon», som fenomenet også kalles, fordi den tyske marken i perioden fra slutten av første verdenskri­g i 1918 fram til januar 1924 falt så mye i verdi at tyskerne var nødt til å transporte­re pengene sine – ikke i lommeboka – men på trillebår.

Da inflasjone­n var på det verste i Tyskland var den på 29.500 prosent i måneden, og prisene fordoblet seg med 3,7 dagers mellomrom.

Den verste hyperinfla­sjonen verden noensinne har sett fant imidlertid sted i Ungarn i 1946. Her målte man ifølge Wikipedia en månedlig inflasjons­rate på 41,9 billiarder prosent, hvilket betød at priser fordoblet seg på 15,6 timer.

Zimbabwe, i det sørlige Afrika, opplevde for ti år siden en hyperinfla­sjon som – da den var på sitt høyeste – lå på 79,6 milliarder prosent om måneden, og prisene fordoblet seg på litt over et døgn.

 ?? ARIANA CUBILLOS/AP/NTB SCANPIX ?? Tomme boder på et marked i sentrum av Caracas. Et kilo tomater kostet for få dager siden 5 millioner bolivar, tilsvarend­e 0,76 dollar, mindre enn sju kroner.
ARIANA CUBILLOS/AP/NTB SCANPIX Tomme boder på et marked i sentrum av Caracas. Et kilo tomater kostet for få dager siden 5 millioner bolivar, tilsvarend­e 0,76 dollar, mindre enn sju kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway