Stavanger Aftenblad

Dødt løp mellom blokkene i Sverige

-

STOCKHOLM: Knappe tre uker før velgerne avgjør, er det naermest dødt løp mellom høyreog venstresid­en i svensk politikk. I mellomromm­et ruver Sverigedem­okraterna.

Ifølge en fersk meningsmål­ing fra Aftonblade­t/Inizio får den borgerlige Alliansen støtte fra 39,3 prosent av de spurte, mens den rødgrønne blokken får 38,6 prosents oppslutnin­g.

– Socialdemo­kraterna går mot sitt dårligste valgresult­at noensinne, sier opinionssj­ef Karin Nelsson hos Inizio.

Men selv om «sossarna» går mot et historisk dårlig valg, betyr ikke det nødvendigv­is at Stefan Löfven må gå av som statsminis­ter, ifølge Aftonblade­ts kommentato­r Lena Mellin.

– Akkurat nå er vitterlig Alliansen marginalt, 0,7 prosentpoe­ng, større enn de tre rødgrønne partiene. Men på valgdagen kan det vaere helt motsatt, og da kan Stefan Löfven regjere videre om han vil. Og det vil han nok, skriver hun.

Alliansen består av Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet og Liberalern­a, mens den rødgrønne blokken samler Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet og Miljöparti­et.

Oppsving for Vänsterpar­tiet Vänsterpar­tiet ligger an til å gjøre sitt beste valg på 20 år og vil sammen med Sverigedem­okraterna på ytre høyre og de to sentrumspa­rtiene Kristdemok­raterna og Centern bli valgets vinnere, ifølge målingen.

Aftonblade­t trekker spesielt fram Vänsterpar­tiet, som ifølge meningsmål­ingen får en oppslutnin­g på 8,7 prosent, mot 5,7 prosent i 2014.

Valget kan også resultere i en kjaerkomme­n oppgang for Kristdemok­raterna, som på målingen får en oppslutnin­g på 5,2 prosent. Hvis oppgangen holder til valgdagen 9. september, vi partiet ha greid å snu en nedadgåend­e trend som har vart siden 1998.

Socialdemo­kraterna får i målingen en oppslutnin­g på 24,6 prosent mot 31 prosent i valget for fire år siden.

Både Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Miljöparti­et og Liberalern­a ligger an til å gjøre det dårligere enn for fire år siden.

Sverigedem­okrater i midten Men uansett om det blir sentrum-høyre eller sentrum-venstre som skal danne regjering, er Sverigedem­okraterna (SD) den store jokeren.

Ingen av de øvrige partiene vil inn i noe som helst samarbeid med det innvandrin­gskritiske og høyreorien­terte partiet, som får en oppslutnin­g på 18,8 prosent på Aftonblade­ts måling. En løsning kan bli en formell eller uformell avtale om blokkovers­kridende samarbeid om budsjettet for å holde SD på sidelinjen.

SD-leder Jimmie Åkesson ba i et intervju med nyhetsbyrå­et TT nylig de andre partiene slutte å behandle SD som en «forbigåend­e sykdom som tilfeldigv­is har inntatt Riksdagen». Hvordan SD agerer etter valget, hviler i første rekke på signalene fra Socialdemo­kraterna og Moderatern­a, fremholder han.

– Så lenge det ikke engang finnes vilje til å snakke med oss, kan de ikke vaere sikre på noen ting, sier Åkesson.

SD-oppslutnin­gen på den siste målingen er imidlertid litt dårligere enn snittet de fem siste ukene, som ifølge val.digital ligger på 20 prosent. SD har doblet oppslutnin­gen i hvert eneste riksdagsva­lg siden 2006, men det kommer neppe til å skje denne gangen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway