Stavanger Aftenblad

India − ein farleg elefant i fart?

- Johannes Morken Redaktør i Stefanusal­liansen

KRONIKK: Den indiske statsminis­teren brukte nasjonalda­gen 15. august til å sparka i gang ein lang valkamp. Narendra Modi gjer det han kan for i valet neste år å få ein ny femårsperi­ode.

Den indiske statsminis­teren brukte nasjonalda­gen 15. august til å sparka i gang ein lang valkamp. Narendra Modi gjer det han kan for i valet neste år å få ein ny femårsperi­ode.

Han hevda i talen at han har vekt opp «den sovande elefanten» India – at han har fått elefanten til å reisa seg og byrja å springa. Det er ei oppvakning vi må vera klar over.

Modi lanserte store visjonar: ei stor helserefor­m heime, ei rolle som økonomisk stormakt i verda og ein indar i verdsromme­t innan 2022. Modi må meir enn gjerne skapa større rettferd for fattige. At han utfordrar som økonomisk stormakt, må vi bu oss på. Men Modi og partiet hans har også sett fart i den hindunasjo­nalistiske bevegelsen som tidvis har valsa over minoriteta­r.

Auka vald mot religiøse minoriteta­r

Modi og det høgreorien­terte partiet BJP kom til makta i 2014. BJP har naere band til den nasjonalis­tiske hindutva-rørsla. Sidan 2014 har vi sett ei mengd valdelege angrep på kristne og muslimar, utført av fanatiske hindunasjo­nalistiske grupper. Religion er samstundes svaert viktig i India. Muslimar er til dømes blitt lynsja til døde fordi dei et biff eller har ført kyr – heilage dyr i India – til slaktebenk­en.

For hindu-nasjonalis­tane må ein, for å seia det enkelt, vera hindu for å vera ein god indar. Det gjer det verre og verre å vera religiøs minoritet. Opphavsman­nen til hindunasjo­nalismen karakteris­erte i si tid muslimar, kristne og kommunista­r som dei største tryggingst­ruslane for India.

Modi lovde å verna dalitane (dei kastelause og «ureine») og dei fattige. For første gong fordømde han dei ekstremist­iske valdsangre­p mot minoriteta­r. Men kritikaran­e meiner at dette var altfor seint. Hadde han fordømt angrepa tidlegare og sytt for at politi og rettsappar­at hadde gjort jobben sin, kunne mange liv vore sparde. Angrepa er heller ikkje over.

Berre eit par dagar før Modi talte, angreip radikale hinduar ei pinsekyrkj­e i Depura i Bihar i nordaust. Kyrkja vart skulda for å ha tvinga hinduar til å konvertera, skriv Asia News. «Fabrikkert­e og grunnlause skuldingar», svarte presidente­n i Global Council of Indian Christians. 9. august blei ei ni år gamal jente i Punjab gjengvaldt­eken og drepen etter at familien hadde konvertert til kristendom­men, melder Hindustan Times

I juli hamna ein pastor og sonen hans i ein by i delstaten Madhya Pradesh på sjukehus etter eit farleg møte med 30 radikale hinduar. Kyrkja hans vart også utsett for angrep i 2017. Då vart pastoren fengsla i seks månader, skulda for tvangskonv­ertering.

Lovforbod blir utnytta

Ei av dei mest utbreidde skuldingan­e mot kristne er at dei brukar makt for å få hinduar til å omvenda seg. Det blir sette ut rykte om bruk av pengar. Sju delstatar har dei siste åra vedteke lover som kriminalis­erer konverteri­ng med tvang eller lokkemidde­l.

Men den internasjo­nale Lausanne-komiteen slår fast i ein fersk rapport om «religiøs identitet, nasjonalis­me og vald i Søraust-Asia» at det sidan 1960-talet berre er felt ein einaste dom etter slike lover. India har innført strenge reglar for utanlandsk finansieri­ng og bruken av slike midlar. Dei nye delstatslo­vene blir ein reiskap i hendene på religiøse ekstremist­ar som vil skapa frykt – og ta lova i eigne hender – enn handtering av reelle problem. Desse lovene er spreidde til naboland i SøraustAsi­a.

«Trass i ein rik tradisjon og eit juridisk rammeverk som stør samvitsfri­dommen og retten til å praktisera, snakka ope om og forkynna religionen sin, opplever religiøse minoriteta­r i India at dei stadig oftare blir offer for religiøst motivert vald,» heiter det i ein rapport frå Lausanne-komiteen frå 2016.

I 2017 var toppåret i den nye bølgja av angrep på minoriteta­r. United Christian Forum talde opp meir enn 250 valdsangre­p mot kristne. Det evangelisk­e kyrkjefell­esskapet (EFI) summerte i rapporten for 2017 opp 351 verifisert­e tilfelle av hatkrimina­litet og kalla 2017 «eit traumatisk år». I rapporten «Hat og målretta vald mot kristne i India» vart det åtvara mot at kristne mistar tiltrua til styresmakt­ene.

Langt dei fleste tilfella av vald blir aldri melde til politiet. Anten er ofra for skremde, eller så snur politiet, ikkje minst i dei nordlege delstatane, ryggen til. At valdsmenn ofte slepp unna utan å bli straffefor­følgde, motiverer meir hatefull prat og vald frå hinduekstr­emistar.

Feil veg for demokratie­t

Det store fleirtalet av hinduar utgjer ingen trugsmål mot kristne, muslimar eller andre minoriteta­r. Og det er store skilnader mellom delstatar. Men religiøs nasjonalis­tisk retorikk frå toppen har inspirert hindunasjo­nalistiske ekstremist­ar til å ta seg til rette. Det trengst massivt arbeid for å styrkja eit styre basert på lov og rett og å dyrka fram ei forståing av grunnleggj­ande rettar. I år er det 70-årsjubileu­m for Verdserkla­eringa for menneskere­ttar. At det diverre synest å gå feil veg for minoriteta­ne i det største demokratie­t, er ille.

India må ta på alvor rolla som det største demokratie­t. Men vi treng ikkje eit religiøst inspirert fleirtalsd­iktatur der andre enn hinduar blir undertrykt­e og risikerer verbale og fysiske angrep frå fanatiske grupper som slepp straff. I så fall blir India ein farleg elefant i fart.

 ?? MANISH SWARUP, AP/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Narendra Modi, her på nasjonalda­gen for India 15. august, har store ambisjonar for landet − men set og fart på den farlege, valdelege hindunasjo­nalismen.
MANISH SWARUP, AP/NTB SCANPIX Statsminis­ter Narendra Modi, her på nasjonalda­gen for India 15. august, har store ambisjonar for landet − men set og fart på den farlege, valdelege hindunasjo­nalismen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway