Stavanger Aftenblad

Fantasiløs­e tvangstank­er fra redaktøren

- Steinar Schanche Styremedle­m i organisasj­onen ForFinnmar­k.

FINNMARK: Alle har rett til å ytre seg i debatten om tvangssamm­enslåingen, også redaktøren i Aftenblade­t, slik han gjør i sin leder 16. august. Dersom en skulle ha forventnin­ger om at saerlig redaktører har redelige og seriøse innspill, blir en ofte skuffet. Også denne gangen.

Redaktøren faller bl.a. for fristelsen å bruke et velkjent, men ikke desto mindre simpelt knep: Å tillegge motstander­e ytringer og meninger, og deretter argumenter­e mot dem. Redaktøren­s antydning om at motstander­ne mot sammenslåi­ngen stadig oftere argumenter­er med at «de i Oslo (og andre søringer) ikke forstår oss», er et slikt knep. Verken fylkesordf­øreren, noen av partiene i fylkesting­et eller ForFinnmar­k har brukt dette som argument. Motstanden bygger i stedet på konkrete, godt begrunnete argumenter mot både prosess og innhold.

Brutt loven

Misnøyen mot prosessen støttes bl.a. av landets fremste ekspert i forvaltnin­gsrett, som påviser at Stortinget har brutt loven i prosessen. At den gjennomfør­te folkeavste­mningen ikke er bindende for Stortinget, er av liten interesse. Det er langt mer interessan­t at en skikkelig prosess der Stortinget hadde kjent fylkesting­ets og befolkning­ens argumenter og sterke motstand mot sammenslåi­ngen før vedtaket, uten tvil hadde gitt et annet utfall.

Redaktøren misforstår når han kaller fylkesordf­ørerens nei til møteinvita­sjonen som en «ulydighets­aksjon». Ulydighet er når en nekter å følge ordre. Regjeringe­n har ingen myndighet til å instruere fylkesting­et i denne saken, og statsråd Monica Maeland kan ikke innkalle/beordre fylkesordf­øreren til møte.

Hun har i stedet sendt en saerdeles upassende og frekk invitasjon til et møte som har som eneste hensikt å fortsette en prosess som fylkesting­et og befolkning­en har sagt klart nei til. Fylkesordf­ører Ragnhild Vassviks avslag er verken ulydig eller frekt, det er klokt og korrekt.

Redaktøren har satt seg dårlig inn i lovverket når han ber om å sette Finnmark under statlig administra­sjon.

Ubehagelig­e assosiasjo­ner

Redaktøren har satt seg dårlig inn i lovverket når han ber om å sette Finnmark under statlig administra­sjon. Denne muligheten finnes rett og slett ikke uten at Stortinget endrer lovverket som gir regjeringe­n en slik myndighet. En annen sak er at redaktøren­s fantasiløs­e rop om statlig tvang i en litt uvant politisk situasjon som følge av en befolkning med egne, klare meninger, vekker ubehagelig­e assosiasjo­ner hos mange finnmarkin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway