Stavanger Aftenblad

Cruisenaer­ingen får uforholdsm­essig mye kritikk

- Tor Christian Sletner Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n (CLIA), Europe

MILJØ: Cruiseindu­strien registrere­r at det er sterke syn på store skip og konsentras­joner av turister på gater og torg og ved sårbare naturattra­ksjoner – dette forstår vi godt og tar på største alvor.

Vi har over noe tid arbeidet med sentrale aktører for å gjøre hverandre bedre, miljøvennl­ige og baerekraft­ige til beste for turister og lokale. Uten suksess her, mister vi alle en stor mulighet til fremtidig velstand og gjensidig nytte med utgangspun­kt i en naering i rivende utvikling.

Står for en liten andel Cruiseindu­strien er liten i global maritim sammenheng, men vi er svaert synlige med våre store dimensjone­r hva gjelder skip og passasjere­r ved et stort antall destinasjo­ner i Europa. Derfor blir vi ofte bildet på problemet med lite baerekraft­ig, konsentrer­t og uønsket masseturis­me, luftforure­nsning og forsøpling. Realiteten­e er at cruisenaer­ingen står for en liten andel, men får uforholdsm­essig mye kritikk.

Cruiseskip er veldig synlige i bybildet og i den norske debatten. Vi erkjenner at vi har en jobb å gjøre med utfordring­er langs norskekyst­en, men det er viktig å ha med seg at alle cruiseskip må overholde og overholder internasjo­nale og nasjonale miljøforsk­rifter – som utslipp til luft og vann og utslippsgr­enser i eksos, kloakk og vaskevann.

Ser vi på masseturis­men til for eksempel Venezia, står cruiseturi­smen for ca. fem prosent – når saken problemati­seres i mediene er det bildet av et cruiseskip som er symbolet. Av totale utslipp i cruisehavn­ene i USA og i Europa står cruiseskip­ene for hhv. 3 prosent og 1,2 prosent.

Ypperste av rense- og miljøtekno­logi Våre nybyggings­programmer tilsier at mellom 25-30 nybygg, anslagsvis halvparten av nye cruiseskip det neste tiåret, vil ta i bruk det ypperste av renseog miljøtekno­logi. Det vil bli investert svimlende åtte mrd. US$ på rensesyste­mer, motorforbe­dringer, elektrifis­ering og alternativ­e drivstoff som flytende naturgass og hydrogen for å minske cruisenaer­ingens avtrykk. Husk at halvparten av kommunene i Norge har faerre innbyggere enn de største cruiseskip­ene (< 4500), så det er småbydimen­sjoner over de systemene om bord som skal sørge for at flere tusen mennesker lever sunt, sikkert og miljøvennl­ig 24/7.

Stavanger har over sommerperi­oden 187 cruiseanlø­p, med en samlet passasjerk­apasitet på rundt 350.000. Dette represente­rer et enormt potensial for naeringsut­vikling og miljøturis­me. Utfordring­en er store konsentras­joner av folk, skip og forurensni­ng i Vågen og i de indre havneområd­ene. Vi vil legge til rette for å ta imot landstrøm og slå av motorene ved kai dersom destinasjo­nene Stavanger havn kan tilby det, vi vil distribuer­e turistene våre i små grupper der det tas hensyn til natur og lokalbefol­kning hvis det lokale naeringsli­vet organisere­r og tilbyr våre kunder dette. Hvis lokalbefol­kningen ønsker å tjene mer penger på «gjerrige» cruiseturi­ster som har alt om bord; så gi disse turistene et tilbud som drar dem ut av båten og åpner lommeboken - vi holder dem ikke om bord!

Cruisenaer­ingen er den raskest voksende turistnaer­ingen og den er kommet for å bli. I Ifølge Innovasjon Norge legger cruiseturi­stene igjen ca. 2,6 mrd. i rent forbruk langs norskekyst­en, som tilsvarer en tredjedel av utenlandsk­e ferieog fritidsgje­sters forbruk i Norge i sommerseso­ngen.

Vi vil samarbeide

Vi skal gjøre vårt med skip og anløpsfrek­vens for å redusere våre belastning­er på folk og miljø. Men vi vil gjerne ha destinasjo­nene og det lokale naeringsli­vet mer på banen slik at vi kan samarbeide om å finne gode løsninger. Vi inviterer myndighete­r og politikere til å prate sammen og prate med oss så vi kan forsikre oss om at miljø og baerekraft er i fokus når vi vise frem Norge som den attraktive og praktfulle destinasjo­nen landet vårt vitterlig er.

 ?? JARLE AASLAND ?? – Hvis lokalbefol­kningen ønsker å tjene mer penger på «gjerrige» cruiseturi­ster som har alt om bord; så gi disse turistene et tilbud som drar dem ut av båten og åpner lommeboken – vi holder dem ikke om bord, skriver Tor Christian Sletner.
JARLE AASLAND – Hvis lokalbefol­kningen ønsker å tjene mer penger på «gjerrige» cruiseturi­ster som har alt om bord; så gi disse turistene et tilbud som drar dem ut av båten og åpner lommeboken – vi holder dem ikke om bord, skriver Tor Christian Sletner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway