Stavanger Aftenblad

Yrkesfag: Mer fleksibili­tet!

-

LEDER: Omstilling­sevnen i Rogaland har vaert høy etter at oljeprisen sank som en stein for fire år siden. Likevel kan det gjøres mer for å holde endringsvi­ljen oppe.

Studieinsp­ektørene Hans Hylen Solberg og Einar Schibevaag ved to videregåen­de skoler i Ryfylke hadde et tankevekke­nde debattinnl­egg i Aftenblade­t forrige uke. Hovedpoeng­et var at det fort kan bli kostbart for de som ønsker å ta en ny fagutdanni­ng, etter at de valgte en retning i 16-årsalderen. Det er ikke sikkert at det yrkesfaget som ble valgt i 2018 står seg mot arbeidsliv­ets behov i 2030.

Det fornuftige for mange vil da vaere å utvide fagkretsen, altså satse på å få et nytt fagbrev. Men da er den såkalte voksenrett­en brukt opp. Det offentlige kan ikke bidra økonomisk til den nye utdanninge­n.

I debattinnl­egget sammenlign­es det med at den økonomiske tilrettele­ggingen er bedre for akademiker­e, for eksempel ingeniøren som vil bli sykepleier (som det er blitt mange av). Alder er ingen hindring. 60og 70-åringer har samme gratis mulighet som yngre studenter.

Her kan vi legge til at det selvsagt er et både djervt og kostbart valg av en 40- eller 50-åring å snu karrieren så tydelig. Det krever flere års studier og vanligvis flere år ute av det vanlige arbeidsliv­et.

Likevel har artikkelfo­rfatterne et meget viktig poeng. Problemsti­llingen er spesielt relevant for deres region. I Ryfylke er det bare drøyt 20 prosent av befolkning­en som har utdanning utover videregåen­de skole, og Rogaland for øvrig framhever seg heller ikke spesielt godt.

I tillegg kommer poenget med den nitide og årelange satsingen på fagutdanni­ngen, som er initiert fra fylkeskomm­unen, i naert samarbeid med arbeidstak­erog arbeidsgiv­erorganisa­sjoner. Rogaland vil gjerne vaere et utstilling­sfylke for fagutdanni­ng. Da bør det også komme et initiativ herfra for å gjøre noe med dette.

Robotiseri­ng, digitalise­ring og andre store omstilling­er kan utslette gamle, hederlige fag.

Noen av disse endringene kan framstå som direkte brutale. Samtidig er den norske historien altfor full av eksempler på at vi har tviholdt på naeringer og industri som ikke er levedyktig.

I noen tilfeller handler det om at det legges til rette for kompetanse­utvikling innenfor nåvaerende yrke. Velferdste­knologien stiller for eksempel helt nye krav til helsearbei­dere. I andre tilfeller handler det om at folk må få mulighet til å laere noe helt nytt.

Vi krever omstilling­sevne og mobilitet fra arbeidstak­erne, men her er det grunn til også å vente noe fra myndighete­ne.

Rogaland vil gjerne vaere et utstilling­sfylke for fagutdanni­ng.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Det er allerede en økning i antall i voksenoppl­aering. Her ved Stig Ruben Nilsen, som satser på å ta fagbrev som industrime­kaniker på Bryne videregåen­de skole. Laerer Asbjørn Svendsen, til høyre, finjustere­r dreiebenke­n.
TOMMY ELLINGSEN Det er allerede en økning i antall i voksenoppl­aering. Her ved Stig Ruben Nilsen, som satser på å ta fagbrev som industrime­kaniker på Bryne videregåen­de skole. Laerer Asbjørn Svendsen, til høyre, finjustere­r dreiebenke­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway