Stavanger Aftenblad

Når teateret tar tempen

- Jan Zahl jan.zahl@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: På sitt beste er teater både underhalda­nde å sjå på − samtidig som du får noko å tenkja på om deg sjølv og samtida. I Edinburgh i august får du begge delar. Får me også det i Stavanger?

Går det an å laga dragshow om Brexit? Er det mogleg å laga einmanns thrashteat­er om Donald Trump − basert på Shakespear­e’s «Kong Lear»? Eller politisk teater om tilstanden i det britiske helsevesen­et, NHS? Kan du laga høgreorien­tert standup?

Etter å ha brukt ei augustveke i Edinburgh i år, kan eg avsløra at svaret er «ja». Det er fullt mogleg å laga aktuelt, politisk teater, humor og show som kommentere­r samtida på eit ganske anna vis enn norske institusjo­nsteater jamt over gjer.

59.236 arrangemen­t

Når Edinburgh Internatio­nal Festival, Fringe-festivalen og Edinburghs internasjo­nale litteratur­festival neste mandag pakkar saman, har dei til saman gjennomfør­t vanvittige 59.263 arrangemen­t på 25 dagar («fringe» betyr ytterkant/frynse/periferi). Edinburgh er, med andre ord, byen å vera i kvart år når det blir august om ein er interesser­t i teater, humor, litteratur, musikk eller dans.

Det er komplett umogleg å peika ut ein tendens eller trend i eit så massivt program, sidan det byr på Absolutt Alt − i komplett uhandterle­ge mengder. Men som ein fyr som både interesser­er meg for teater og for politikk, bestemte eg meg for å sjekka ut korleis folk i 2018 kan kombinera dei to.

Kunstens bidrag

For å starta i ein pretensiøs ende: Kva kan teatret − eller kunsten i det heile tatt − bidra med i samtidsdeb­atten som du ikkje allereie får servert av alle dei andre aktørane i politikk, aviser og kommentarf­elt? Jau, på sitt beste kan teater gi deg eit anna perspektiv, ein ny tanke, ikkje basert på tall, statistikk eller argument, men gjennom kjenslene dine. Når teater fungerer, føler du med dei som står på scenen, du kjøper på eitt vis deira perspektiv, emosjonelt, på godt og vondt. Det kan, for å låna eit perspektiv frå Jan Kjaerstads siste roman «Berge», fungera som ein pens − ein sporveksla­r − for tanken.

I Edinburgh såg eg tre sterke teatermono­logar som gjorde nettopp dette. I «On the Exhale», som har hatt stor suksess i New York, fortel ei einsam akademikar­kvinne om korleis barnet henne blir myrda i ei amerikansk skuleskyti­ng − eit deprimeran­de aktuelt tema i dagens USA. Men monologen og tanken tek uventa vendingar når mora sjølv til slutt plukkar opp same type våpen som sonen blei drepen med, og får kontakt med ein viktig våpenforkj­empar. Skal ho skyta?

Sinte menn

«Angry Alan» var ein av snakkisane i Edinburgh. Alan er ein lågt utdanna, middelaldr­ande amerikansk mann som mister jobben, rotar seg inn i eit Youtube-univers av frustrerte menn, og så følgjer me hans radikalise­ring − kanskje på litt for overtydele­g vis. Igjen ein saers aktuell kommentar til eit aukande problem i Vesten, igjen sett frå det ubegripele­ges perspektiv.

Men mest tankevekkj­ande for meg var canadiske «Daughter», der ein saers sympatisk kar kjem på scenen, sjarmerer publikum i senk med morosame historier om den vesle dottera si. Før han, så sakte at dei fleste av oss hang lenge med, krysser moralsk grense på grense. Før han ender som ein djupt forstyrra, valdeleg, psykopatis­k mann.

Når du sit rysta tilbake i stolen, har teaterstyk­ket gjort jobben.

Men teatret har heldigvis ei større verktøykas­se enn alvoret og emo historiefo­rteljing. Samfunnsak­tuelt og -kommentera­nde politisk teater treng ikkje ein gong vera saerleg alvorleg i forma.

Det store, politiske traumet i Storbritta­nia for tida er Brexit, og årets Fringe-festival baud på ei rekkje ulike tilnaermin­gar. Laerdommen er at det er fint mulig å laga alt frå dragshow, via musikal og stand up til meir konvensjon­elt satirisk teater om noko så komplisert, aktuelt og kjedeleg som Storbritta­nias tilknyting til EU.

Sjølv såg eg komedien «Brexit», lagt til 2020, der den nye statsminis­teren framleis strevar med forhandlin­gar og tilknyting, ulike fraksjonar i eige parti, makt og avmakt. Det var som eit manus skrive om Theresa May, i beste, smarte, britiske «Yes, Prime Minister»-tradisjon.

Heim til Stavanger

Så kjem eg heim til Stavanger, og vender blikket mot Rogaland teater. Der kan du på Hovedscene­n utover hausten sjå «Romeo og Julie» frå 1597, «Trollmanne­n fra Oz» frå 1900, «Pan» frå 1894 og teatrets versjon av «En julefortel­ling» frå 1847. Pluss gjestespel­a «Kjellermen­nesket» (1864) i kjellaren og «Haugtussa» (1895) og H.C. Andersens eventyr i Teaterhall­en.

Men heldigvis også teatervers­jonen av «Om våren», Tore Renbergs nyskrivne «3. august 1964», Sarah Kanes «04.48 Psykose» frå 2000 og monologen «Dritt» − som hadde urpremiere nettopp på Fringe-festivalen i 2012. Desse stykka blir spelte i Teaterhall­en og på Intimscene­n.

Eit norsk institusjo­nsteater har ein heilt anna rolle og funksjon enn ein lett anarkistis­k teaterfest­ival. Institusjo­nsteatret skal både ivareta Tradisjone­n − og bidra til nødvendig nyskaping. Men etter ei veke i Edinburgh skulle eg ønska at det fanst meir av eit friteaterm­iljø i Stavanger, og at planleggin­gshorisont­en på hovudteatr­et var litt mindre lang.

Når du sit rysta tilbake i stolen, har teaterstyk­ket gjort jobben.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway