Stavanger Aftenblad

Garderobel­iv

-

DRØSET: Ved skolestart kan det gå ei kule varmt i de fleste hjem.

Det er mye som skal inn i ordnede former etter en sommer med til dels frislepp. Men til slutt kommer alvoret. Mor mimret litt om fjoråret. Det hadde begynt så fint. Barn 1 hadde store planer om å holde orden, og mor så for seg at hun kanskje ikke trengte å gå innom skolen flere ganger i uka. Det viste seg å ikke stemme. Det ble stadig bedre og bedre plass i garderoben hjemme – og tilsvarend­e fullt på skolen. En hustrig uke kom barnet hjem uten jakke fire dager på rad. På den femte, rufsete dagen stirret han forbauset på de tomme knaggrekke­ne. «Hvor er jakka mi?»

Mor ba ham ta på en tjukk genser, og fulgte ham ned for å hente fire jakker, to par regnbukser, tre støvler (den fjerde lå hjemme), seks luer og en matboks med loddent innhold. Hun nikket forståelse­sfullt til en mor i andre enden av garderoben, lignende utstyrt, men i tillegg i manko dyr utebukse, sykkelhjel­m og gymbag.

En dag oppdaget hun at han hadde gnagsår. «Det er de nye skoene, de er altfor store», klaget han. Ved inspeksjon, viste det seg at skoene var to nummer for store. Etter litt detektivar­beid, sporet hun opp riktig eier. Som på sin side hadde gått med to nummer for små sko i noen dager...

Så kom fjerde klasse. Mor var spent. En førsteklas­sing i tillegg. Hvordan ville garderoben funksjoner­e? Mor hellet sterkt i retning at dette var kjønnsrela­tert. For førsteklas­singen hadde stålkontro­ll på alt sitt.

Dag to regnet det om morgenen. Barn 1 gikk ut i fullt regntøy og kom hjem med regntøyet i pose da solen skinte. Mor holdt på å besvime. Dag tre: Jakke på skolen, men løfter om å ta den med hjem. Til gjengjeld hadde vi to jakker hjemme som ikke var våre. Dessuten var joggeskoen­e til førsteklas­singen borte. Alt var som det pleide.

Hun gledet seg allerede til vinteren: Skjerf, luer, raggsokker, utedresser, surklende støvler... Heldigvis var det bare ti måneder til sommerferi­en. 300 dager. Det kom til å fly avgårde. Som vinterhans­ker i en skolegarde­robe.

Skoene var to nummer for store.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway