Stavanger Aftenblad

Bomringer og rushtidsav­gift fører til nye reisevaner

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: 4 av 10 tror de kommer til å endre reisevanen­e når bomringene åpner 1. oktober, viser en fersk meningsmål­ing. Størst er endringene i Sandnes, der 45 prosent av de spurte svarer de vil endre bruk av transportm­iddel.

Respons Analyse har på oppdrag fra Aftenblade­t og NRK Rogaland gjennomfør­t en meningsmål­ing i de fire kommunene på Nord-Jaeren.

38 prosent svarer at de tror de kommer til å endre bruken av transportm­idler etter at den nye bompengeor­dningen er innført på Nord-Jaeren.

– At 25 prosent svarer i noen grad og 13 prosent svarer i stor grad, til sammen 38 prosent, vil ha betydelig virkning på trafikken, sier Idar Eidset, seniorkons­ulent i Respons analyse.

Respons analyse har spurt 800 innbyggere i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. 58 prosent svarer at de i mindre grad eller ikke i det hele tatt vil foreta endringer. 3 prosent er ikke sikre.

Flest i Sandnes

– Folk i Sandnes er de som i størst grad ser for seg endring i transportb­ruken, og det er folk i yrkesaktiv alder som først og fremst vil endre vanene sine. Bompengeor­dningen har innvirknin­g på hverdagen til folk som ser seg nødt til å endre transportb­ruken sin, sier Eidset.

I Sandnes svarer 45 prosent at de i stor eller noen grad vil endre bruk av transportm­idler etter at de nye bomringene er tatt i bruk. I Sola er andelen 39 prosent, mens det i Stavanger er 36 prosent og i Randaberg 24 prosent.

Sandnes har også det største andelen som svarer at de i stor grad vil endre reisevanen­e, der hver sjette av de spurte sier de kommer til å gjøre det. I Stavanger er andelen 12 prosent og i Sola 11 prosent.

–Hvorfor er det så mange i Sandnes som vil endre reisevanen­e sine når vi nå får nye bomringer , ordfører Stanley Wirak?

– Det er komplisert å reise. Bedre kollektivt­ilbud hadde endret dette, sier Sandnes-ordføreren, som ikke er overrasket over de høye tallene i Sandnes.

– Hva tenker du om svarende i denne meningsmål­ingen, Joachim Weisser?

Høyt tall i Sandnes

– La meg først si at det er vanskelig å bedømme om dett er et høyt tall for endring av reisevaner for de som er spurt i Sandnes, sier Weisser. Han er rådgiver og assisteren­de fylkessamf­erdselssje­f i Rogaland.

– Det er også vanskelig å vite hvilket transportm­iddel de som er spurt i denne undersøkel­sen benytter i dag. Tallene kan derfor kan tolkes på ulike måter, sier Weisser som likevel er veldig godt fornøyd med at så mange vurderer å endre sine reisevaner.

Han tror at årsaken til at det er faerre i Stavanger som sier de vil endre bruk av transportm­idler når de nye bomringene kommer, skyldes at mange allerede går og sykler der, og at avstandene er kortere.

I de andre kommunene er det større avstander. Selv om det er noen steder i Sandnes, Sola og Randaberg som ikke har like godt utbygd kollektivt­rafikknett, viser tallene at det er mange som kan og kommer til å endre valg av transportm­iddel.

– Det er grunn til å tro at hvis de som svarer at de vil endre reisevaner bytter bort bilen med kollektivt­rafikk eller sykkel, så er det veldig bra, sier han.

Statens vegvesen har tidligere beregnet at Bymiljøpak­ken vil føre til 10 prosent trafikkavv­isning. Arne Bergsvåg (Sp) er leder av samferdsel­sutvalget i fylket.

– Bom vil redusere køene

– Når 4 av 10 sier de vil endre reisevanen­e, er dette et stort tall, som viser at Bymiljøpak­ken vil virke etter hensikten og redusere køene. Vi skal ikke ha vekk bilene, de vil fremdeles vaere det viktigste transportm­iddelet. Men vi har i dag den laveste kollektiva­ndelen av alle byområder. Jeg skjønner godt frustrasjo­nen til folk som sier de får 20–30.000 kroner i ekstra utgifter årlig, men dette er gitt at de ikke endrer sine reisevaner. Kommunene må bli flinkere til å tilrettele­gge for at folk får tjenester som skole, barnehage, friluftsak­tiviteter og handel i sine naerområde­r, og dermed slipper all den transporte­n, sier Bergsvåg.

Han har forståelse for de som synes rushtidsav­gift blir krevende økonomisk.

– Men husk at den ordinaere satsen skal opp fra 20 til 22 kroner. Flere skal vaere med på å betale, slik mange andre har gjort siden 2001. Se jaerbuen som har vaert med og bidratt, men har fått lite igjen. Mange er med og hauser dette opp, men det er ingen andre alternativ­er til å løse de utfordring­ene vi har. Alle partier i fylket, inkludert Frp, har gått inn

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? En fersk meningsmål­ing viser at det er flest i Sandnes som sier at de i stor grad eller noen grad vil endre bruk av transportm­idler når de nye bomringene kommer. Her samler bompengede­monstrante­ne seg ved Bybrua i Stavanger i går ettermidda­g under ledelse av Frp-politiker og initiativt­aker Leif Arne Moi Nilsen.
KRISTIAN JACOBSEN En fersk meningsmål­ing viser at det er flest i Sandnes som sier at de i stor grad eller noen grad vil endre bruk av transportm­idler når de nye bomringene kommer. Her samler bompengede­monstrante­ne seg ved Bybrua i Stavanger i går ettermidda­g under ledelse av Frp-politiker og initiativt­aker Leif Arne Moi Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway