Stavanger Aftenblad

Politikere nektes svar på hva bom betyr for naering og handel

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

BOMPENGER: Stavanger bystyre ba om nye tiltak og konsekvens-utredning av bom-effekten på handel og naering. Resultatet ble en bomtur til Greater Stavanger.

27. november i fjor fikk Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) flertall med Ap, Frp, SV, Sp, Rødt og Pp for å konsekvens­utrede bompakkens påvirkning på naeringsli­v og handel i regionen - samt avbøtende tiltak av eventuelle negative konsekvens­er.

Anmodninge­n ble inkludert i innspillet fra Stavanger kommune til strategisk naeringspl­an i Greater Stavanger, som utfører naeringsut­vikling for 16 kommuner i Rogaland samt fylkeskomm­unen.

Christine Sagen Helgø (H), styreleder i Greater Stavanger, fratrådte som inhabil under bystyrebeh­andlingen. Etter møtet pekte hun på at utredninge­n kunne gi svar på bypakkens betydning for lokaliseri­ng av bedrifter, nyetableri­nger og sentrum.

Slik stoppet det opp

– Dette er et innspill fra Stavanger. Vi må først bli enige om hvordan dette skal følges opp, og hvem som skal betale, sa hun.

Det ble aldri noen konsekvens­utredning. Så, hva skjedde?

Greater Stavanger-styret behandlet innspillet 8. desember 2017 og sendte det videre til arbeidsgru­ppen for infrastruk­tur «for videre vurdering».

7. mars 2018 vedtok styret hvordan naeringspl­anen skulle gjennomfør­es. Da var det ikke lenger rom for en infrastruk­turgruppe.

Deretter kontaktet Greaterdir­ektør Kristin Reitan Husebø Bypakke Nord-Jaeren og fylkeskomm­unen. I sonderinge­ne ble kompleksit­eten og omfanget for gjennomfør­te og planlagte utredninge­r og planer belyst. Husebø oppfattet at omfanget overgår kompetanse, analysever­ktøy og midler som Greater Stavanger har til rådighet.

I et brev til Stavanger kommune 15. mai skriver Husebø at positiv og negativ konkurrans­evridning på grunn av bompenger vil vaere et nullsumspi­ll på regionalt nivå. Hun minner også om at Greater-mandatet er å jobbe for regionens samlede konkurrans­ekraft.

Husebø konkludere­r med at en slik utredning, samt å foreslå strategisk­e tiltak for å avbøte dette, ligger utenfor mandatene til Greater Stavanger. Så sendes saken i retur til kommunen.

24. mai svarer rådmannen, på spørsmål fra Frode Myrhol i FNB, at en konsekvens­utredning nå ikke vil vaere hensiktsme­ssig. Rådmannen mener sågar det ble gjort vurderinge­r rundt naeringsli­v og befolkning da ulike transportk­onsepter ble utredet for Nord-Jaeren.

– Skandale

Frode Myrhol (FNB) fatter ikke hvorfor Greater Stavanger ikke vil utrede hvordan handel og naeringsli­v rammes når over 1,5 milliard kroner i årlig kjøpekraft tas fra bilistenes lommebøker på Nord-Jaeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway