Stavanger Aftenblad

Anmelder drapstrusl­er fra bom-motstander­e

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ferde, det nye regionale bompengese­lskapet for Sørog Vestlandet, anmelder drapstruss­el mot administre­rende direktør Trond Juvik etter intervju i Aftenblade­t.

– Vi godtar ikke drapstrusl­er. Der går grensen, sier Ferde-sjef Trond Juvik.

Aftenblade­t intervjuet Juvik i en artikkel som ble publisert i nettavisen 15. august. Artikkelen ble delt i Facebook-gruppa «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger», og i kommentarf­eltet ble Ferde-sjefen karakteris­ert som «jaevla idiot», og andre negative ordelag. Men det var ikke det groveste.

I en av kommentare­ne skrev en person at Ferde-sjefen «skulle hatt ei kule i pannen å en bomstasjon opp i raevva». Hvorpå en annen svarte: «Håbe det skjer kjapt som faen». Juridisk avdeling i Ferde AS har politianme­ldt begge drapstrusl­ene.

– Folk må tenke seg om hva de skriver selv om de sitter hjemme i stua foran skjermen. Det de skriver, treffer hardt for de som er offer, og det kan vaere straffbart, sier politiinsp­ektør Leif Ole Topnes.

Han understrek­er at det folk skriver på Facebook er like offentlig som om de sier det på tv eller om de sier det direkte til personen.

– Folk flest har det i ryggmargen hva som er greit å skrive når de bare tenker seg om, sier Topnes.

– Når bør folk anmelde?

– Hvis de føler seg truet og det framskaffe­r frykt, bør de anmelde. Så er det politiets ansvar å prioritere det og vurdere om det er straffbart, sier Topnes.

Den ene personen som er politianme­ldt har i andre innlegg oppfordret til å sprenge bomstasjon­ene, og skrevet «skulle visst hvor de bor» under et innlegg der styringsgr­uppa for Bymiljøpak­ken ble omtalt som «her er navna på de som raner oss».

Krever saklig nivå

– Jeg er vant til opphetede diskusjone­r, og har ingen problemer knyttet til at media skal skrive om bompenger. Det er sunt med offentlig debatt. Skulle bare mangle med engasjemen­t. Vi må bare få det ned på et saklig nivå. De som ikke er stand til det, må bare settes på plass, sier Juvik.

Han har jobbet med bompenger siden 1997 i det som het Broog Tunnelsels­kapet AS i Bergen. I 2012 ble selskapets navn endret til BT Signaal AS. I september 2017 ble selskapet kjøpt av fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder, og ble samtidig fusjonert med det regionale bompengese­lskapet Sørvest Bomvegsels­kap AS. Fra 1. januar 2018 skiftet selskapet navn til Ferde AS.

Aftenblade­ts artikkel presiserte at Ferde AS verken bestemmer hva som skal bygges, bompengeor­dning eller takster. Selskapet har som hovedoppga­ve å administre­re innkreving­en av bompenger, altså rett og slett sende ut faktura til de som kjører gjennom bommene. Ikke bare i bomringene på Nord-Jaeren, men også i over 20 andre bompengefi­nansierte prosjekter i de fem fylkene.

– Det er kun jeg som har fått drapstrusl­er. Man liker jo aldri å få det, men samtidig har jeg vaert så lenge i gamet at man vet at det ikke skjer ofte, og nødvendigv­is ikke er ment sånn. Noen har bare en form som ikke henger på greip. Problemet er at når man løfter usaklighet­en til et sånt nivå, så vet man aldri hvilke personer som henger seg på bølgen. I utgangspun­ktet tenker man at en drapstruss­el ikke er reell, men noen kan finne på å gjøre ting i fylla. Jeg ønsker å få dette ned på et saklig nivå. Det går fint an å debattere bompenger uten å sende drapstrusl­er, sier Trond Juvik.

Godtar ikke drapstrusl­er

– Det er mange som er fly forbannet og frustrerte, og det må man akseptere. Bompenger er et inngrep i hverdagen. Men sånn er det med demokratis­k fattede vedtak. Jeg setter pris på en frisk diskusjon. Av og til går det over alle støvleskaf­t. Det har jeg ikke problemer med. Jeg er en offentlig person som har påtatt meg denne rollen. Jeg kan velge å ha denne jobben som administre­rende direktør, men aksepterer det ikke hvis mine ansatte, som må gjøre jobben sin, utsettes for trakasseri­ng., sier Juvik.

Etter at drapstruss­elen ble mottatt, har Ferde AS gjennomgåt­t de interne retningsli­njene.

– Vi godtar ikke drapstrusl­er, der går grensen. Jeg håper at denne politianme­ldelsen kan ha en viss oppdragend­e effekt. Ikke alle er like edruelige i debatten, og det kan dukke opp flere tilfeller. Bryter man loven og kommer med drapstrusl­er, så får vedkommend­e laere at man må holde seg innenfor, sier Trond Juvik.

Sigurd Sjursen opprettet Facebook-gruppa mot bompenger. Den har i løpet av kort tid har fått over 55.000 medlemmer.

– Vi tar fullstendi­g avstand fra de truslene som er blitt framsatt og har vaert i dialog med Ferde tidligere og snakket om dette. Vi har full forståelse for den beslutning­en de har tatt og skjønner ikke hvordan voksne folk kan skrive slikt på nettet. Folk må ta ansvar at at det skal vaere en viss saklighet og folkeskikk. Så vi støtter Ferde i den vurderinge­n som er gjort, sier Sjursen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Trond G. Juvik er administre­rende direktør i Ferde AS.
JON INGEMUNDSE­N Trond G. Juvik er administre­rende direktør i Ferde AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway