Stavanger Aftenblad

Nå er bilføreren dømt igjen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Natt til 1. nyttårsdag 2013 kjørte 36-åringen på en kvinne i Holbergs gate ved Stavanger stadion. Fornaermed­e er sjokkert over at sjåføren på ny har kjørt ulovlig.

–Det er skremmende. I retten fremsto hun som en angrende synder. Hun bedyret at dette aldri skulle skje igjen. Det sjokkerer meg at hun igjen dømmes for kjøring i ruspåvirke­t tilstand. Hun har ikke laert noe av dommen, sier kvinnen som ble påkjørt i Holbergs gate.

Fornaermed­e gikk på fortauet sammen med samboeren og et vennepar da hun natt til 1. januar 2013 plutselig ble truffet av 36-åringens bil. Hun ble slengt opp i lufta og landet 10 meter lenger fremme i veibanen.

Ulykkesbil­en stoppet ikke. Tvert om forsøkte domfelte å skjule bilen for de mange politipatr­uljene som ble satt inn i jakten etter gjerningsp­ersonen.

Nedsatt straff

I Stavanger tingrett ble 36-åringen dømt til sju måneders fengsel for uaktsom legemsbesk­adigelse ved bruk av bil. Fornaermed­e ble påført brudd på hodeskalle­n og blødninger i hjernen. I etterkant har hun gjennomgåt­t en omfattende og krevende rehabilite­ring.

Sjåføren ble i tillegg dømt for kjøring i ruspåvirke­t tilstand og for ikke å ha stanset som følge av trafikkuly­kken.

36-åringen valgte å anke dommen til Gulating lagmannsre­tt. Her ble dommen redusert til to måneders fengsel. I tillegg ble hun dømt til 150 timers samfunnsst­raff.

Påtalemynd­igheten mente at lagmannsre­ttens straff var for lav, men da saken skulle ankes til Høyesteret­t hadde ankefriste­n utløpt.

Nå er 36-åringen dømt på ny.

Straffskje­rpende

Ifølge en fersk dom fra Stavanger tingrett lånte 36-åringen en bil i april i år. Denne kjørte hun til tross for at hun var påvirket av narkotiske stoffer tilsvarend­e en promille på over 1,2. Gyldig førerkort har hun heller ikke. Dette mistet hun i den forrige dommen.

Kjøringen fant sted i tettbygd strøk om kvelden, og det var duskregn i luften.

Også denne gangen valgte kvinnen å tilstå den ulovlige kjøringen og hun samtykket også i at saken mot henne ble avgjort ved tilståelse­sdom.

Påtalemynd­igheten la ned påstand om at straffen måtte settes til fem måneders fengsel og 33.000 kroner i bot.

Retten mener dette strengt.

«Retten er enig med påtalemynd­igheten i at siktedes tidligere domfellels­e er straffskje­rpende og ikke i ubetydelig grad sett hen til de omfattende personskad­er som da skjedde», skriver tingrettsd­ommer Per Christian Arnesen i dommen.

Etter en samlet vurdering kommer imidlertid retten frem til at 45 dagers fengsel er en passende reaksjon i denne saken.

er

for

Kvinnen som ble påkjørt i Holbergs gate og hennes samboer legger ikke skjul på at de reagerer på dommen. Ikke minst reagerer de på følgende avsnitt: «Avgjørende er at siktede i retten har utvist tydelig og synlig anger, der hun klart ga uttrykk på en oppriktig måte at det var galt av henne å ta kjøreturen.»

– Denne personen har åpenbart utfordring­er knyttet til rus. Det håper vi at hun får hjelp med. Det er imidlertid et bevisst valg å sette seg bak rattet selv om en er påvirket. Det virker ikke som hun har laert noe av den forrige dommen. At hun på ny får en mild dom forstår vi lite av. Det var hårfine marginer som gjorde at ikke liv gikk tapt sist. Denne gangen skjedde det ingen ulykker, men bare ved å kjøre i ruspåvirke­t tilstand utsetter du deg selv og andre for en enorm risiko, sier fornaermed­es samboer.

En krevende reise

Det følger av vegtrafikk­loven at kjøring med en alkoholkon­sentrasjon over 1,2 promille skal straffes med bot og ubetinget fengsel. Blant annet allmennpre­ventive hensyn begrunner en streng reaksjon i slike saker.

I dette tilfellet, hvor det er snakk om gjentakels­e, mener påtalemynd­igheten at også individual­preventive hensyn taler for en streng straff.

– Så lenge det skjer igjen virker det ikke som om kvinnen har laert noe av den forrige dommen. Det er skuffende, sier fornaermed­e, som etter lang tids rehabilite­ring endelig har klart å sette strek og se fremover.

–Det har vaert en krevende reise for hele familien, sier hun.

Vurderer anke

Politiadvo­kat Øyvind Haukland, som la ned påstand om fem måneders fengsel, sier til Aftenblade­t at Sør-Vest politidist­rikt vurderer å anke dommen til lagmannsre­tten.

– Jeg mener at retten har lagt seg på et for lavt straffeniv­å sett hen til hvor alvorlig kjøringen hun ble dømt for i 2014 var, sier Haukland, som også peker på at den nye ulovlige kjøringen fant sted ikke lenge etter forrige dom.

Forstår frustrasjo­nen

Den siste saken mot 36-åringen gikk som tilståelse­ssak hvor siktede ikke har forsvarer. I den forrige rettssaken ble 36-åringen forsvart av advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup. Til Aftenblade­t sier Kroken, som har snakket med sin tidligere klient etter den siste dommen, at kvinnen er dypt fortvilet.

–Det er selvsagt at dette aldri skulle ha skjedd. Det er ikke vanskelig å forstå fornaermed­es frustrasjo­n, men det er ikke riktig at dette skjer fordi kvinnen etter fornaermed­es oppfatning ikke ble straffet strengt nok forrige gang. Det er ikke holdepunkt­er for at en ny hendelse ville vaert forhindret dersom straffen i den første saken ikke hovedsakel­ig var samfunnsst­raff. Det er ikke dokumenter­t at fengsel i større grad enn samfunnsst­raff hindrer tilbakefal­l, sier Kroken og fortsetter:

– Det er ikke slik at domfelte laerer mer av å sitte i fengsel enn å gjennomfør­e samfunnsst­raff. Samfunnsst­raff gir tvert imot et bedre utgangspun­kt for rehabilite­ring og forebyggin­g av nye lovbrudd, mener hun.

– Riktig dom

Kroken sier videre at det etter hennes oppfatning ikke ville tjent noen at hennes tidligere klient hadde måttet sonet en lengre fengselsst­raff i 2014. Tvert om mener hun at dommen fra lagmannsre­tten var korrekt og i samsvar med praksis.

Hun peker på at kjøringen 36-åringen nå dømmes for, var av en helt annen karakter enn den tragiske hendelsen natt til 1. nyttårsdag 2013.

– Det var en spesiell foranledni­ng. Kjøringen var over en meget kort strekning og ingen ble skadet, sier Kroken.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Fornaermed­e gikk på fortauet sammen med samboeren og et vennepar da hun natt til 1. januar 2013 ble påkjørt og hardt skadet i Holbergs gate.
LARS IDAR WAAGE Fornaermed­e gikk på fortauet sammen med samboeren og et vennepar da hun natt til 1. januar 2013 ble påkjørt og hardt skadet i Holbergs gate.
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Kvinnens tidligere forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, forstår fornaermed­es frustrasjo­n, men mener at det ikke er holdepunkt­er for at en ny hendelse ville vaert forhindret om straffen i den første saken var strengere.
JONAS HAARR FRIESTAD Kvinnens tidligere forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, forstår fornaermed­es frustrasjo­n, men mener at det ikke er holdepunkt­er for at en ny hendelse ville vaert forhindret om straffen i den første saken var strengere.
 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Politiadvo­kat Øyvind Haukland vurderer å anke dommen fra Stavanger tingrett. En dom han mener er for mild.
LARS IDAR WAAGE Politiadvo­kat Øyvind Haukland vurderer å anke dommen fra Stavanger tingrett. En dom han mener er for mild.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway