Stavanger Aftenblad

Røyneberg-drapet: Fare for at tiltalte begår ny alvorlig kriminalit­et

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Både aktor og forsvarer i Røyneberg-saken mener at vilkårene for tvungent psykisk helsevern er oppfylt.

Én hel uke var satt av til rettssaken mot 34-åringen som i januar i fjor knivstakk og drepte en mann i et bolighus i Sola kommune, men allerede onsdag formiddag kunne rettens aktører holde sine avslutning­sprosedyre­r.

34-åringen erkjente ikke straffskyl­d da saken mot ham startet mandag morgen. Både aktor, statsadvok­at Oddbjørn Søreide, og mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling, mener det er bevist at tiltalte var psykotisk i gjerningsø­yeblikket.

Altså kan han ikke straffes. I 2010 fikk tiltalte diagnosen schizofren­i. I retten mandag forklarte han at han fikk ordre om å drepe og at dette var grunnen til at han knivstakk og drepte en mann og forsøkte å drepe en annen.

Vrangfores­tillinger

– Jeg mener at det ikke er tvil om at tiltalte var utilregnel­ig på gjerningst­idspunktet. En må legge de sakkyndige­s konklusjon­er til grunn. Handlingen fremstår som uforklarli­g. Den er motivert av alvorlig psykisk sykdom. De sakkyndige er klare på at tiltalte hadde vrangfores­tillinger på gjerningst­idspunktet, sier aktor Søreide, som la ned påstand om at 34-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern.

–Vilkårene er til stede, sier statsadvok­aten, som blant annet mener at det foreligger en klar gjentakels­esfare og at det er nødvendig med tvungent psykisk helsevern for å verne samfunnet. Behandling­en av saken i Stavanger tingrett har blant annet avdekket at tiltalte har vaert inn og ut av institusjo­ner i flere år.

Tiltrer påstanden

– Når man ser på historikke­n til NN (tiltalte), som har vaert inn og ut av behandling­sopplegg, er det grunn til å spørre om det her er samfunnet som blir dømt til å ta ham på alvor, eller om det er han som blir dømt, sier advokat Brynjar Meling.

I sin avslutning­sprosedyre sa 34-åringens forsvarer seg enig med aktor i at dom på tvungent psykisk helsevern er det rette i denne saken.

–Jeg deler syn med påtalemynd­igheten i at retten trygt kan legge til grunn at min klient var psykotisk i gjerningsø­yeblikket. Jeg mener også at det foreligger gjentakels­esfare om min klient ikke er under tvungent psykisk helsevern, sier Meling.

Dom i saken er ventet i neste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway