Stavanger Aftenblad

Helt syke tall fra Nordsjøens nye gigant

-

NORDSJØEN:9,3 millioner kroner i overskudd

– i timen. Det er 223 millioner kroner i døgnet. Foreløpig snakker vi bare om begynnelse­n. Etter 2022 blir det enda mer. Vi snakker Johan Sverdrupfe­ltet, Nordsjøens nye juvel.

Equinor elsker Johan Sverdrupfe­ltet, og i går kunne selskapet stolt vise fram to av fire plattforme­r som er på plass 14 mil vest av Stavanger. Alt ser ut til å stemme for dette oljefeltet.

– Vi er utrolig tilfredse og stolte over det som skjer her ute, sier Margareth Øvrum til Aftenblade­t. Hun er konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, og glad guide når pressen for første gang får besøke gigantfelt­et som er under bygging.

– Jeg vil ikke nøle med å si at dette er det viktigste industripr­osjektet i Europa. For velferdsst­aten Norge kommer dette feltet til å vaere viktig i over 50 år framover. Timingen kunne ikke vaert bedre for Equinor. Funnet ble gjort i 2012, planene var klare i 2015, akkurat da leverandør­industrien trengte det som mest.

– Jeg tror faktisk vi reddet flere selskaper med denne utbygginge­n, sier Øvrum. – Den kom akkurat da industrien trengte det som mest.

Gode betingelse­r

Som kjent var det full krisestemn­ing i bransjen etter oljeprisfa­llet høsten 2014.

Og dermed kunne Equinor få gode betingelse­r. Leverandør­ene anstrengte seg til det ytterste for å komme fram med billige løsninger. Resultatet ble at kostnadene ble kuttet fra 124,6 milliarder kroner til 88 milliarder kroner. Det er en besparelse på 30 prosent.

Enorm fortjenest­e

I første fase opereres det nå med break even med en oljepris på under 15 dollar fatet. Det betyr at kostnadene er dekket hvis man får 15 dollar fatet. Men oljeprisen er i dag 74 dollar fatet. Med dagens oljepris og dagens dollarkurs på 8,45 kroner, og en forventet produksjon de første årene på 440.000 fat per døgn, så blir overskudde­t 223 millioner kroner i døgnet. Altså det man

 ??  ?? Prosjektdi­rektør Trond Bokn og konserndir­ektør Margareth Øvrum i Equinor viser stolt fram Johan Sverdrup-plattforme­ne.
Prosjektdi­rektør Trond Bokn og konserndir­ektør Margareth Øvrum i Equinor viser stolt fram Johan Sverdrup-plattforme­ne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway