Stavanger Aftenblad

5000 ledige jobber i fylket, inntil 2000 av dem er oljejobber

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

ARBEIDSLIV: Av de anslagsvis 5000 ledige jobbene i Rogaland, er 1500–2000 direkte og indirekte knyttet til oljesektor­en. Nav har begynt å lete etter arbeidskra­ft i utlandet.

– Tallet på ledige jobber i Rogaland er nå adskillig høyere enn på samme tid i fjor. Enkelte fagfolk er det vanskelig å få tak i, og vi må rekruttere i utlandet, sier fylkesdire­ktør i NAV Rogaland, Truls Nordahl til Aftenblade­t.

Oljesektor­en er kjempevikt­ig for arbeidsmar­kedet i Rogaland.

– Men vi ser nå tendenser til at oljesektor­en er mindre dominerend­e enn tidligere, sier Nordahl. – Husk at mellom 40.000 og 50.000 personer sluttet i oljesektor­en etter oljeprisfa­llet i 2014. Jeg tviler veldig sterkt på at vi noen gang kommer opp i like høy sysselsett­ing i denne sektoren. Det begynner å bli kamp om fagfolkene. En viktig årsak er at det går bra i mange bransjer, og nesten i hele landet.

Ledigheten

Arbeidsled­igheten i Rogaland er nå på 3,5 prosent brutto. I dette tallet er alle som er på arbeidsmar­kedstiltak tatt med. Tidligere år hadde Rogaland lavest ledighet i landet, gjerne mellom 1 og 2 prosent.

– Det var helt uvanlig lavt, og over en helt unormalt lang periode. Det skjer nok ikke igjen, sier Truls Nordahl.

Rogaland er blant de 4–5 fylkene med høyest ledighet. Men forskjelle­ne i arbeidsled­ighet mellom fylkene er mindre nå enn tidligere.

Bekymring i oljå

Selv om det nå oppbemanne­s i oljesektor­en og mange utbyggings­planer nå settes ut i livet, er mange bekymret for hva som skjer om noen år.

– Det er høy aktivitet i år og de neste årene, men etter 2022, når dagens store prosjekter er ferdig utbygd, vil det bli store utfordring­er, sier Tommy Hansen, direktør for kommunikas­jon og naeringspo­litikk i bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass. Derfor er vi veldig opptatt av å få nye leteareale­r. Vi trenger tilstrekke­lig med mindre funn, eller noen få store funn som for eksempel Johan Sverdrup, for å oppretthol­de aktivitete­n etter 2022.

–Vil det bli krise uten nye, snarlige funn?

– Det er umulig å si. Også fordi den norske oljeservic­esektoren nå er verdensled­ende. Flere av disse selskapene har nå et globalt marked og er derfor ikke så avhengige av hva som skjer på norsk sokkel.

Tommy Hansen minner også om at mange i oljesektor­en, de som har vaert med fra starten på 1970-tallet, naermer seg pensjonsal­deren.

–Sysselsett­ingen i bransjen vil kunne bli påvirket av den pensjonsbø­lgen som nå starter. Det er ingen garantier for at alle som pensjonere­r seg blir erstattet. Sånn er det jo i alle bransjer.

Ingeniører/IKT

Av de 2500 ledige stillingen­e som ble lyst ut i Rogaland i juli, var det flest innen ingeniør/IKT, med 468 utlyste. Deretter fulgte helse/omsorg (ligger alltid høyt), bygg og anlegg og på fjerdeplas­s industrijo­bber.

–Det er mange svaert flinke som mistet jobben i oljesektor­en som kan jobbe med andre ting. Jeg oppfordrer sterkt arbeidsgiv­ere til å vurderer disse arbeidssøk­erne selv om de kanskje har et hull i CV-en sin, sier fylkesdire­ktøren i Nav.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Bildet er fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen i går. Akkurat nå jobber nesten 2400 personer på plattforme­ne, i tre skift.
JON INGEMUNDSE­N Bildet er fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen i går. Akkurat nå jobber nesten 2400 personer på plattforme­ne, i tre skift.
 ?? JARLE AASLAND ?? Fylkesdire­ktør Truls Nordahl i Nav Rogaland.
JARLE AASLAND Fylkesdire­ktør Truls Nordahl i Nav Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway