Stavanger Aftenblad

Forvirring om rømningsve­ier på Goliat-plattforme­n

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

GOLIAT: Nytt tilsyn avslører igjen flere mangler med sikkerhete­n på Goliat-plattforme­n.

Under et tilsyn på Goliat-plattforme­n som Petroleums­tilsynet gjennomfør­te i slutten av mai i år, kommer gamle feil igjen til overflaten.

Petroleums­tilsynet avdekket sju avvik i tilsynet og fem forbedring­spunkter.

Uklar skilting

Blant annet er det full forvirring om rømningsve­ier i boligkvart­eret på Goliat-plattforme­n.

– Det er påmontert flere ulike skiltsamme­nsetninger i samme posisjon, noe som kan skape usikkerhet i en eventuell nødsituasj­on, skriver Petroleums­tilsynet i sin rapport.

På Goliat-plattforme­n er det nemlig ikke klart hvilken vei som er beste rømningsmu­lighet for oljearbeid­ere dersom faresituas­joner oppstår. Piler i et trappehus viste at evakuering­svei til livbåtene er ned trappen, mens andre skilt fortalte at evakuering skulle skje opp trappen.

– Den framlagte skilt- og merkeplan viste ikke på en helhetlig måte hvordan skilting og merking skal gjennomfør­es på Goliat.

Tidligere er det kjent at varmekable­ne på Goliat-plattforme­n som skal holde gangveier isfrie, har vaert feildimens­jonerte. Dette har ført til at varmen har ført til oppsprekki­nger i belegget.

Nå skriver Petroleums­tilsynet at dette utgjør en en sikkerhets­risiko og sprekkene kan fungere som «snublekant­er». Eni har noen steder hvor det er sprekker lagt på metallplat­er, men Ptil mener disse kan blåse bort ved sterk vind.

Eni jobber fortsatt med å finne en løsning på problemet.

Påpekt tidligere også

Et av hovedprobl­emene til Eni i Goliat-skandalen, er at selskapet tidligere har registrert avvik og feil som utbedret og lukkede saker, uten at forhold er utbedret. Igjen påpeker Petroleums­tilsynet at Enis oppfølging er mangelfull:

«Flere av forholdene er avdekket i tidligere tilsyn og gransking. Noen av forholdene er også omfattet av pålegg gitt tidligere, slår Ptil fast.

I Aftenblade­ts omfattende gjennomgan­g av Goliat-skandalen våren 2018, kom det fram at Eni var klar over at feil og mangler bare ble slettet fra systemene før plattforme­n seilte fra SørKorea i 2015.

Dette er problemati­kk som har fortsatt på Goliat etter at plattforme­n ble satt i produksjon i 2016. Flere forhold tilsynet tidligere har påpekt, og som Eni har gitt beskjed om skulle utbedres, er ikke blitt fulgt opp. Mangler blir registrert som lukket, uten at de er ordnet opp i.

I fjor høst ble det også avdekket at Eni løy om feil og mangler ved Goliat-plattforme­n.

Denne gang må Ptil igjen konstatere at noen av forholdene som ble avdekket under tilsynet i slutten av mai, også er omfattet av pålegg gitt tidligere.

Sju avvik

Her er avvikene som Ptil har registrert i Enis styring av beredskap på Goliat, inkludert gransking og tidligere tilsyn med logistikk og arbeidstak­ermedvirkn­ing: y Manglende beskrivels­e av krav til kompetanse og ansvarslin­jer for personell involvert i kran- og løfteopera­sjoner. y Mangelfull prosedyre for sakkyndig virksomhet. y Mangelfull dokumentas­jon

på utstyr brukt til lossing. y Mangelfull­e risikovurd­eringer. y Mangelfull kompetanse og

opplaering av personell. y Spreker og krakelerin­ger i

evakuering­sveier. y Mangler ved skilting og merking av evakuering­sveier i ute. og inneområde­ne, samt mangler ved skilting av støy. Forbedring­spunkter er: y Feilbruk av løfteutsty­r - under befaring ble det observert tilfeller av feil rigging som innbefatte­t bruk av flatflette­de ståltaustr­opper. y Oppfølging og kontroll av stillas i bruk - Det ble ved befaring påvist mangler ved to stillas som var i bruk. y Mangler ved radiokommu­nikasjonsu­tstyr for brannlag. y Mangelfull trening og øvelse på alternativ­e mønstrings­steder. y Mangelfull informasjo­n ved endring av beredskaps­funksjoner underveis i offshorepe­rioden.

Ved utgangen av 2018 skal fusjonen mellom Eni Norge AS og Point Resources vaere ferdigstil­t. Det nye selskapet får navnet Vår Energi. Eni har nå fått frist til

«Flere av forholdene er avdekket i tidligere tilsyn og gransking. Noen av forholdene er også omfattet av pålegg gitt tidligere.

Petroleums­tilsynet

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fortsatt følger ikke Eni Norge opp tidligere påpekte avvik godt nok på Goliat-plattforme­n.
FREDRIK REFVEM Fortsatt følger ikke Eni Norge opp tidligere påpekte avvik godt nok på Goliat-plattforme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway