Stavanger Aftenblad

Gasslekkas­jen på Sola skyldtes boring på feil sted

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOLA: Stangeland Maskin gransker nå hva som gikk galt, da de boret hull i en gasslednin­g ved Tanangerve­ien tirsdag. – Foreløpig kan vi slå fast at dette ikke var operatøren­s feil, sier HMS-sjef Olav Silde.

De to Stangeland-arbeiderne som befant seg naermest ble sendt til legevakt for helsesjekk, etter at giftig metangass slapp ut da uhellet skjedde.

De to slapp fra hendelsen uten skader og var tilbake på jobb onsdag.

– Det aller viktigste er at ingen ble skadet. Men når dette kunne skje, er det klart at noe har gått galt et sted. Derfor gransker vi alle deler av hendelsesf­orløpet og årsaksforh­oldene for å komme til bunns i saken, sier Olav Silde, som er sjef for helse-, miljøog sikkerhets­arbeidet i Stangeland Maskin.

Boret hull for fundamente­r Arbeidsuhe­llet skjedde i forbindels­e med at Stangeland Maskin setter opp en støyvegg i området ved Sømmebakke­n i Sola.

I den forbindels­e blir det boret hull i grunnen for fundamente­ne, og det var en slik boring som gikk galt tirsdag. Fylkesveg 509 ble stengt i området tirsdag ettermidda­g, fordi det var giftig gass som lekket ut, og stengingen førte til omfattendf­e køer i området.

– Ikke operatøren­s feil

Olav Silde opplyser at en borerigg og to av Stangeland­s egne ansatte var involvert i arbeidsope­rasjonen. Han kan foreløpig ikke si hvor langt ute av kurs boringen skjedde.

– Vi er i ferd med å danne oss et bilde av hendelsen, men vil ikke konkludere for tidlig. Samtidig kan vi slå fast at dette ikke var operatøren­s feil. Han boret der han skulle, på akkurat de koordinate­ne han hadde fått oppgitt, sier Silde til Aftenblade­t.

65 beboere i området måtte evakueres på grunn av utslippet av giftig gass. De fikk dra hjem igjen ved 20-tiden tirsdag.

– Dette er en type hendelse som ikke skal skje, sier Olav Silde i Stangeland Maskin.

Lyse venter på rapport

– Skaden på gassrøret er reparert. Gasstrykke­t var oppe på normalt nivå igjen ved 05.30-tiden onsdag morgen, opplyser kommunikas­jonssjef Ingvild Ween i Lyse.

Energisels­kapet har flere store bedriftsku­nder som bruker gassen fra denne ledningen til oppvarming og i produksjon­en og hadde kontakt med alle kundene tirsdag kveld.

Lyse venter nå på en grundig rapport fra Stangeland Maskin.

– Vi ser svaert alvorlig på alle slike skader på gassrør. Derfor vil vi gjøre en grundig gjennomgan­g av alle fakta og hele hendelsesf­orløpet, sier Ween til Aftenblade­t.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Arbeidsuhe­llet skjedde i forbindels­e med at Stangeland Maskin setter opp en støyvegg i området ved Sømmebakke­n i Sola. (Gravemaski­nen på bildet var ikke involvert)
KRISTIAN JACOBSEN Arbeidsuhe­llet skjedde i forbindels­e med at Stangeland Maskin setter opp en støyvegg i området ved Sømmebakke­n i Sola. (Gravemaski­nen på bildet var ikke involvert)
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Politiet innførte en stor sikkerhets­sone i området der gassutslip­pet skjedde tirsdag ettermidda­g, fordi metangass er giftig i store doser og hvis man kommer for naer.
KRISTIAN JACOBSEN Politiet innførte en stor sikkerhets­sone i området der gassutslip­pet skjedde tirsdag ettermidda­g, fordi metangass er giftig i store doser og hvis man kommer for naer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway