Stavanger Aftenblad

Trump i hardt vaer

-

WASHINGTON: Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen har erklaert seg skyldig i å ha betalt hysjpenger til to kvinner som sier de har hatt sex med Trump.

Cohen har som del av en avtale med føderale myndighete­r erklaert seg skyldig i banksvinde­l, unndragels­e av inntektssk­att og ulovlig valgkampfi­nansiering.

Han fortalte i retten tirsdag at han hadde betalt 130.000 dollar til pornostjer­nen Stormy Daniels og 150.000 dollar til den tidligere Playboy-modellen Karen McDougal for å kjøpe deres taushet. De to kvinnene hevder de har hatt sex med Trump.

Utbetaling­ene, som skjedde under valgkampen, utgjør brudd på reglene for finansieri­ng av valgkamper.

– Påvirke valget

– Jeg deltok i dette opplegget, som for min del fant sted på Manhattan, med hovedformå­l om å påvirke valget, sa Cohen under ed.

Uten å nevne Trumps navn, sa Cohen at han gjorde dette på vegne av «kandidaten til et føderalt embete», som viser til Trump.

– Summene jeg hentet fram gjennom selskapet mitt, ble siden tilbakebet­alt til meg av kandidaten, sa han.

Avtalen Cohen har inngått, omfatter ikke krav om samarbeid med den føderale påtalemynd­igheten på Manhattan eller spesialett­erforsker Robert Mueller. Den utelukker imidlertid ikke at Cohen senere kan dele informasjo­n med påtalemynd­igheten eller spesialett­erforskere­n.

Distansert fra Trump

Cohen forlot rettsbygni­ngen mot kausjon på 500.000 dollar og er ilagt reiserestr­iksjoner. Påtalemynd­igheten unngikk også å nevne Trumps navn etter høringen og ignorerte spørsmål om det var presidente­n det ble referert til. En av betingelse­ne i avtalen er at Cohen ikke skal anke en fellende dom på mellom 46 og 63 måneders fengsel. Dommen faller 12. desember.

Cohen (51) var tidligere Trumps personlige advokat og altmuligma­nn. Han var en lojal støttespil­ler. I juli distansert­e han seg fra Trump. Han har ikke lenger noe med Trump eller Trump-administra­sjonen å gjøre.

– Cohen dikter

Trump selv reagerte i går med å rakke ned på Cohens advokatfer­digheter på Twitter. – Dersom noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde dere å benytte tjenestene til Cohen! skriver Trump om sin tidligere advokat. Han anklager også Cohen for å dikte opp historier, samtidig som han hyller sin tidligere valgkampsj­ef Paul Manafort, som tirsdag ble kjent skyldig i flere tilfeller av bank- og skattesvin­del. – I motsetning til Michael Cohen nektet han å la seg «knekke» – dikte opp historier for å få en «avtale». Stor respekt for en modig mann! skriver Trump.

– Ingen anklager mot Trump

– Det er ingen beskyldnin­ger mot presidente­n i påtalemynd­ighetens anklager, sa Trumps advokat Rudolph Giuliani i en uttalelse. Giuliani viser til at tiltalen mot Cohen ikke inkluderer påstander om at Trump skal ha instruert Cohen om å utføre betalingen­e til de to kvinnene.

Trump selv har så langt avstått fra å svare på pressens spørsmål om Cohen, til og med da han tirsdag tok seg tid til å kommentert­e dommen mot sin tidligere valgkample­der Paul Manafort.

Manafort-saken er den første som har blitt sendt til retten som følge av Muellers etterforsk­ning. Manafort ble tirsdag funnet skyldig på åtte av atten tiltalepun­kter av en jury i Virginia – for skattesvin­del, banksvinde­l og for ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto.

Verken Cohen- eller Manafort-sakene handler om sammensver­gelse, men de understrek­er at Mueller ikke tar lett på sitt arbeid.

– Kjennelsen mot Manafort viser at Muellers etterforsk­ning langt fra er noen heksejakt, sier den demokratis­ke kongressre­presentant­en Adam Schiff.

– Den viser også at Trumps kampanje og administra­sjon var full av folk med en historikk preget av hensynsløs­e forretning­savtaler og med bånd til utenlandsk­e interesser, sier Schiff. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway