Stavanger Aftenblad

Tenk kollektivt på oppvekstmi­ljøene!

- Kjell Reidar Jonassen Daglig leder, Senter for tilpasset opplaering AS (TPO)

UNGDOM: Når rus voldsbruk blant unge blir redusert til isolerte fenomen som primaert hører hjemme hos politi, barnevern og psykiatrie­n, fjernes fokuset fra hva som må til for å bygge gode oppvekstmi­ljø.

med naermiljøe­ts ulike elementer og deltakere, mens de mest uheldige opplever nabolaget som noe negativt.

Uheldig endring i tilnaermin­g

Det er et offentlig ansvar å bygge gode oppvekstmi­ljø for alle barn og unge. Fra 1970-tallet og fram mot 1990/2000-tallet ble dette ansvaret delvis ivaretatt ved at en vektla at barn og unge skulle ha tilgang til gode fritidstil­bud. De skulle bli «sett» og kunne etablere gode relasjoner med trygge voksne der de oppholdt seg.

Samspillet mellom frivillige organisasj­oner, kommunale fritidsklu­bber og oppsøkende arbeid utgjorde grunnstamm­en i denne tenkningen. I tillegg til å vaere et tilbud for barn og ungdom flest, skulle fritidsklu­bbene «fange opp» de som falt utenfor organisasj­onslivet. De som verken oppsøkte frivillige organisasj­oner eller fritidsklu­bber, ble forsøkt nådd ved hjelp av oppsøkende arbeid i regi av kommunale uteseksjon­er. Denne sosialpeda­gogiske tilnaermin­gen til ulike oppvekstmi­ljø har i senere år tapt terreng til fordel for ulike individual­istiske tilnaermin­ger, hvor barn og unge i større grad blir vurdert som enkeltindi­vid, uavhengig av miljøet de vokser opp i.

Ord uten innhold

Det er grunn til bekymring når politikere og fagfolk sier de vil møte økningen av vold, rus og kriminalit­et ved hjelp av informasjo­nsmøter med foreldre og tettere samarbeid mellom politikere og fagmiljø. Slike tiltak ender gjerne som ord uten innhold. Hva kan disse personene informere foreldre om som kan berike oppvekstmi­ljøene? Hva kan de samarbeide om, hvis de ikke evner å motvirke at stadig flere barn og unge sliter psykisk og sosialt? Aktuelle fagetater bør sannsynlig­vis først bli flinkere til å arbeide med oppvekstmi­ljø ut fra et proaktivt, kollektivi­stisk perspektiv, før de kan bidra konstrukti­vt i samarbeid med andre.

Når rus, voldsbruk m.m. blir redusert til isolerte fenomen som primaert hører hjemme hos politi, barnevern og barne- og ungdomspsy­kiatrien, fjernes fokuset fra hva som må til for å bygge gode oppvekstmi­ljø. Fokuset flyttes således bort fra disse instansene­s rolle som aktive bidragsyte­re i en slik «byggeprose­ss», til rollen som «behandlere» av enkeltindi­vid. I barne- og ungdomspsy­kiatrien reduseres individene til pasienter, i barneverne­t til klienter og hos politiet til unge lovbrytere.

Politiets neglisjeri­ng

Følgende eksempel viser hvordan det vi vil betegne som kunnskapsl­øst samarbeid kan vaere med å oppretthol­de dårlige oppvekstmi­ljø: De fleste er enige om at det er uheldig når barn og unge bruker og selger narkotika. Denne form for narkotikah­andel utgjør en kontinuerl­ig trussel mot mange oppvekstmi­ljø. Når politiet velger bort innsatsen mot «smådealern­e», bidrar de til å oppretthol­de dårlige oppvekstmi­ljø. Hvordan kan lokalpolit­ikere og relevante faginstans­er la vaere å konfronter­e politiet med at slik neglisjeri­ng av nødvendig politiarbe­id ikke holder mål?

Poenget er ikke eksempelet i seg selv, og politiet vil nok på forespørse­l begrunne hvorfor de neglisjere­r denne type politiarbe­id. Poenget er heller knyttet til hvordan samarbeids­partnere vil forholde seg hvis politiets begrunnels­e ikke er holdbar ut fra faglige kriterier og samfunnets mål om å etablere gode oppvekstmi­ljø? Kunnskapsb­asert samarbeid vil da innebaere at deltakerne har tilstrekke­lig kunnskap til å forstå oppvekstpr­oblematikk­en ut fra et kollektivi­stisk perspektiv. Det innebaerer også at involverte parter er i stand til kritisk selvreflek­sjon og til å rette søkelyset mot samarbeids­partneres vurderinge­r og innsats i en virkelighe­t større enn dem selv.

Vi vil derfor henstille til ansvarlige lokale instanser – politiske og faglige – om at de supplerer sin individual­istiske tilnaermin­g til rus, vold osv. blant barn og unge med en større grad av kollektivi­stisk forståelse av denne problemati­kken. Et slikt perspektiv­skifte er nødvendig, blant annet for å sikre alle barn og unge gode, trygge og stimuleren­de oppvekstmi­ljø.

 ?? NTB SCANPIX ?? Den sosialpeda­gogiske tilnaermin­gen til ulike oppvekstmi­ljø har i senere år tapt terreng til fordel for ulike individual­istiske tilnaermin­ger, hvor barn og unge i større grad blir vurdert som enkeltindi­vid uavhengig av miljøet de vokser opp i.
NTB SCANPIX Den sosialpeda­gogiske tilnaermin­gen til ulike oppvekstmi­ljø har i senere år tapt terreng til fordel for ulike individual­istiske tilnaermin­ger, hvor barn og unge i større grad blir vurdert som enkeltindi­vid uavhengig av miljøet de vokser opp i.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway