Stavanger Aftenblad

Bom stopp for demokratie­t?

- Christian Paaske Stavanger

SAMFERDSEL: La folket få si sin mening. Bompengepa­kken for Nord-Jaeren er en opplagt sak for digital folkeavste­mning.

Den nye bompakken for Nord-Jaeren og bompenger generelt beviser at demokrati er avskaffet i Norge – hvis det noen sinne har vaert innført? Hvert annet år sendes befolkning­en til urnene for å velge sine representa­nter for å ta beslutning­er på fellesskap­ets vegne med total kontroll over innbyggern­es liv fra vugge til grav. Slike valg er en omstendeli­g prosess med mye byråkrati, frivillig arbeid og mange søvnløse netter. Bare unntaksvis foretas det direkte folkeavste­mning i spesielle saker som kongevalg eller medlemskap i EU. Til det siste meldte politikern­e oss inn likevel gjennom EØS-avtalen, som i praksis er medlemskap uten stemmerett. Noen saker er rett og slett for viktige til å bli overlatt til folket å bestemme.

Takket vaere internett, datamaskin­er og mobiltelef­oner er valg på politiske saker nå ikke mer enn et par tastetrykk unna. Nå kan politikern­e endelig omsette sine festtaler til handling og la folket bestemme i saker som angår dem, deres liv, økonomi og framtid. Bompenger er et eksempel. Ble det lagt ut til folkeavste­mning, ville landet blitt fritt for bomstasjon­er over natten.

Bukken passer havresekke­n

Med et system hvor politikern­e bestemmer om det skal avholdes valg over enkeltsake­r passer bukken den berømte havresekke­n, eller mer korrekt, fellesskap­ets pengesekk. Politikere er blitt en egen klasse av maktperson­er hvis mål er å få til mest mulig. Ikke å tjene folket de er satt til å represente­re, men først og fremst styrke sin egen makt og innflytels­e. Skatteskru­en er deres fremste redskap og strammes derfor maksimalt i form av skatter, avgifter og gebyrer hvor straffen er utpantning, konfiskeri­ng eller fengsel om en unnlater å betale beskyttels­espenger til skattefute­n. Bompenger er kun en annen form for beskatning for dem som ikke har oppdaget det.

Gulroten om rushtidsav­gift er kun et spill for galleriet med et total forakt for demokratis­ke likhetside­aler. En dobling av bompengeav­giften i rushtiden er en ren gave til dem med god råd. Nå får de veien for seg selv i denne tiden, mens de svakere økonomisk stilte tvinges til å gå, sykle eller ta bussen, mens Teslaene, BMW-ene og Mercedesen­e frakter matpakkekj­ørerne til og fra kontorene sine.

Faktum er at overfor politikern­e er folket maktesløse. Den nye bompakken for Nord-Jaeren er kun en bekreftels­e, et monument over politikerf­orakt og et hån mot det folket de er satt til å tjene. Problemet er ikke hvilke politikere vi har, men selve ideen om at folket må gi sin makt til representa­nter og autoritete­r satt til å styre dem.

Hos folket

Teknologie­n som politikern­e alltid har kalt framskritt, innovasjon og utvikling gjør det nå mulig å overlate beslutning­ene der de hører hjemme – hos folket. La folket få si sin mening. Bompengepa­kken for Nord-Jaeren er en opplagt sak for digital folkeavste­mning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway