Stavanger Aftenblad

Sandbergsa­ken og kulturell kontroll

- Stig Stellberg Daglig leder i Stig Stellberg Consulting AS, erfaring med risikostyr­ing, lederskap og kulturbygg­ing

BAEREKRAFT­IG KULTUR: Den delen av Sandberg-saken som dreier seg om misbruk av mobiltelef­on med potensial for lekkasje av sensitiv informasjo­n er et glimrende eksempel på hva som er kostnaden ved manglende kulturell kontroll i en organisasj­on.

Det var klare, entydige og nok regler for å unngå at noe slikt skulle skje men disse ble ikke fulgt, i dette tilfellet bevisst. Nå viser regjeringe­n til at bestemmels­ene skal friskes opp, skjerpes og det skal lages nye. Den klassiske agendaen når gap mellom det som er uttrykt som krav til adferd og faktisk adferd i en organisasj­on demonstrer­es. Men det løser ikke problemet, tvert imot.

Fordi, dersom problemet er manglende etterlevel­se av krav hjelper det ikke å lage nye – resultatet blir bare stadig større gap mellom beskrevet ønsket adferd og faktisk adferd. I oljeindust­rien har dette gapet utviklet seg til å bli et naermest uløselig problem som represente­rer en enorm sløsing med ressurser og kostnader.

Årsaken er basert på en misforståt­t oppfatning av at gap kan lukkes med mer krav og prosedyrer. Kombinert med en manglende innsats på den kulturelle dimensjone­n som dreier seg om å få medlemmene i organisasj­onen til å etterleve, forenkle og forbedre det som er beskrevet av krav og forventnin­ger. Resultatet har blitt slike enorme mengder av krav at det å ha oversikt og kontroll på alle disse i seg selv er en umulighet.

Når volumet overstiger det nivået en organisasj­on kan absorbere, blir resultatet at store deler av kravene bare blir en akademisk øvelse i å administre­re og vedlikehol­de over tid, på bekostning av å utvikle en sterk og baerekraft­ig kultur.

Bedrifter må forstå at det er den kulturelle dimensjone­n som er den avgjørende forutsetni­ngen for å lykkes. Beskrivels­er av ønsket adferd har ingen verdi før de blir faktisk adferd – på en slik måte at en sikrer kontroll over virksomhet­en. Det betyr at bedrifter må konkretise­re hva kulturmodu­len i praksis innebaerer og hva som i praksis er en kulturutvi­kling i ønsket retning over tid.

Bedriften må kunne beskrive og dokumenter­e hvordan kulturell kontroll sikres som den viktigste forutsetni­ngen for sikker, effektiv og baerekraft­ig drift.

Sandberg-saken er bare et eksempel på en samfunnsut­vikling som innebaerer at alle, uten unntak, må vurdere risiko i sitt daglige handlingsm­ønster. Men å forstå og håndtere risiko krever ferdighete­r som kun kan utvikles gjennom samhandlin­g og trening.

En måte å møte denne utfordring­en på er å etablere et sikkerhets­møte – hjemme og i arbeidssit­uasjonen som en prosess der de involverte definerer mulige risikomome­nter en står overfor og hvordan en håndterer disse. En kulturell aktivitet som vil styrke familien og organisasj­onen og redusere sannsynlig­heten for tap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway