Stavanger Aftenblad

Et forsvar for ex.phil!

- Knud Helliesen Stavanger

HØYERE UTDANNELSE: Innfør et obligatori­sk og utvidet kurs i forbereden­de prøver

En stor takk til Bjørn Olav Roaldseths flotte innlegg i Aftenblade­t om ex.phil. (examen philosophi­cum eller «forbereden­de») og til oppfølging av lederen i samme avis. Det er bra at et tilsynelat­ende perifert problem får så stor oppmerksom­het.

Et hovedpoeng med «forbereden­de» er at studentene ved et universite­t får en innføring i fagelement­er som er felles for alle, ja mer enn det: At alle studenter ved alle universite­ter får omtrent den samme innføring og den samme kulturelle plattform. Det dreier seg om logikk og argumentas­jonsanalys­e, om vitenskaps­teori og filosofihi­storie.

Det siste emnet ville jeg gjerne byttet ut med et faglig bredere fag, nemlig idéhistori­e.

I denne forbindels­e, la meg nevne en bok som forfattere­n C.P. Snow ga ut for en del år siden, «De to kulturer». Der hevder han at det nesten ikke er kommunikas­jon mellom humanister og naturviten­skapsforsk­ere, de to grenene opererer med forskjelli­ge begreper, temaer og virkelighe­tsforståel­ser. Snow anklager humanister for å vaere uvitende om naturviten­skap og teknologi, samtidig forlanger de nesten at realister skal kjenne Platon og ha lest Ibsen og Shakespear­e. (Apropos: Vi gleder oss til «Romeo og Julie» på teater, og jeg oppfordrer alle til å lese I.M.Hobbelstad­s: «Å leve med Shakespear­e» – årets bok!)

Herved en oppfordrin­g til alle universite­ter: Innfør et obligatori­sk og utvidet kurs i forbereden­de prøver (ex.phil.)

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Gulroten om rushtidsav­gift er kun et spill for galleriet med et total forakt for demokratis­ke likhetside­aler, skriver Christian Paaske.
PÅL CHRISTENSE­N – Gulroten om rushtidsav­gift er kun et spill for galleriet med et total forakt for demokratis­ke likhetside­aler, skriver Christian Paaske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway