Stavanger Aftenblad

Vi trenger flere personlige assistente­r

- Gunnar Vigesdal Utvalg for helse og sosialtjen­ester, Sandnes kommune, H, og rådgiver i AS3 Employment

ELDREOMSOR­G: Det må snarest ansettes flere assistente­r i deltidssti­llinger i kommunene.

I Aftenblade­t 17. august hadde Hans Christian Lillehagen, Linda Berg-Heggelund og Lisbeth Rugtvedt en betraktnin­g i forhold til eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen­s (Frp) ønske om at frivillige skal bidra mer i eldreomsor­gen.

Formidabel utfordring

Vi står som alle har fått med seg, foran en formidabel utfordring med alle «de nygamle» som snart trenger omsorg i en sektor, som jeg ikke tror er «rigget» for denne gruppen? Det er klart at de frivillige har stor betydning i denne sammenheng, men jeg ser allerede i dag tegn til at de frivillige «tar stillinger» fra jobbsøkern­e.

Jeg tror at behovet for «personlige assistente­r» vil skyte i vaeret de kommende årene. De som trenger denne omsorgen, kalles gjerne «hovedperso­nen», og er det noe de som er født rett etter krigen er flasket opp med, så er det å vaere «hovedperso­ner». Denne gruppen vil ikke vaere fornøyd med å bli sittende «passivt» på et såkalt eldre-, bo- og aktivitets­senter.

Dersom denne gruppen i størst mulig utstreknin­g skal bli boende i sine hjem lengst mulig, så vil besøk fra personell i hjemmet bli mer og mer krevende. Omsorg er et stikkord, men også sosialt samvaer og aktivitete­r for ny-gamle vil øke. Mentalt vil de eldre framover vaere «yngre», er min påstand. De blir krevende på en helt annen måte enn sine forfedre.

Aktivitete­r for demente bør i større utstreknin­g tilrettele­gges etter de pårørendes behov. Mange pårørende vil i økende grad slite seg ut, og også få for tidlig omsorgsbeh­ov slik denne sektoren organisere­s på i dag. Stadig yngre demente må kartlegges tidligere, og behovet for disse må prioritere­s i egne tilrettela­gte bofellessk­ap, og ikke samlokalis­eres med passive eldre.

Jeg er veldig enig med de som mener at de frivillige organisasj­onene må honoreres, og at den samfunnsme­ssige besparelse­n er stor for å få til en forplikten­de organiseri­ng av denne gruppen og ytelsene.

Godt voksne eller ungdommer

Det må imidlertid snarest ansettes flere i deltidssti­llinger i kommunene, som personlige assistente­r i f.eks. i 50-prosentsti­llinger. Dette kan vaere oppegående godt voksne, eller ungdommer som sliter med å komme ut i/eller inn i arbeidsmar­kedet, og som trenger yrkeserfar­ing. NB: Man trenger ikke vaere sykepleier for å følge til tannlegen og å snakke om «før i tiå».

Michaelsen har ansvaret for at politikken knyttes til kommunale pleie- og omsorgstje­nester, folkehelse­området som omfatter blant annet helsefremm­ende og forebyggen­de arbeid både fysisk og psykisk helse, ernaering og mattrygghe­t, alkoholnar­kotika- og tobakksfor­ebygging og smittevern. Det er en formidabel oppgave, og dreier seg altså ikke bare om de eldre.

En ytring til slutt: Eldre-, bo-, dementog aktivitets­sentrene, også kalt BOAS, omdefinere­s snarest til «omsorg»! Åse omsorg, Rundeskoge­n omsorg etc. Pengene finnes, det gjelder å prioritere, fort!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway