Stavanger Aftenblad

Håper at Birgitte-dokumentar kan bidra til at saken blir løst

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

HAUGESUND: Neste uke er det premiere på dokumentar­serien «Hvem drepte Birgitte?» på TV2. Den inneholder blant annet helt nye intervjuer med flere familiemed­lemmer, venner og folk som var involvert i etterforsk­ningen.

– Jeg har aldri før vaert så rørt og beveget som da vi gjorde intervjuen­e av Birgittes far og fetterens far. Den smerten disse familiene har gått igjennom, denne familietra­gedien, har gjort veldig inntrykk, sier Bjørn Eivind Aarskog.

Stavangerm­annen har regissert og produsert den kommende serien «Hvem drepte Birgitte?» i tett samarbeid med forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr. De to første episodene ble vist på filmfestiv­alen i Haugesund onsdag.

Ideen til serien oppsto da Aarskog leste Jahrs bok «Hvem drepte Birgitte Tengs?», som kom ut i 2015.

– Jeg ble så bergtatt av boka at jeg ikke klarte å legge den fra meg. Det var spesielt spennende at forfattere­n pekte på mulige gjerningsp­ersoner som ikke var sjekket ut av saken, sier Aarskog.

– Det var mye som gikk galt under etterforsk­ningen, både tidlig da man låste seg til at drapsmanne­n måtte ha langt, lyst hår og senere da man på syltynt grunnlag arresterte og siktet Birgittes fetter. Politiet skal ha skryt for å stille opp i serien, og jeg synes de har kommet langt i selvransak­elsen i etterkant av saken. Vi gir noen svar på hvem som kunne ha gjort det, og hvem som ikke kunne ha gjort det, men vi løser selvsagt ikke saken. Imidlertid håper og tror jeg at vi vil nå ut til langt flere med denne serien enn det jeg gjorde med boka. Kanskje er det da noen som begynner å tenke og huske noe når de ser den, sier Jahr.

Overbevist om uskyld

Han er selv overbevist om at fetteren ikke er den skyldige.

– Det fantes blant annet ingen biologiske spor på klaerne hans. Det var et svaert brutalt drap, og det er helt usannsynli­g at det ikke skulle sette spor. Han har også alibi fra foreldrene, som husker hvilket tidspunkt han kom hjem den kvelden, sier Jahr.

Serien benytter seg både av dokumentar­ens og fiksjonens virkemidle­r. I en del klipp dramatiser­er skuespille­re drapshandl­ingen, og det vises også ulike scener fra Birgitte Tengs’ liv, både på kvelden før drapet og tidligere. Aarskog understrek­er at alle disse klippene er basert på forklaring­er og observasjo­ner som er gjort av vitner og politiette­rforskere.

– Vi prøver å gjenskape tidskolori­tten ved hjelp av kostymer, biler og annet som ser ut slik det gjorde midt på 90-tallet, sier Aarskog.

Jahr utdyper:

– I den ene scenen ser vi Birgitte, med sin hvite jakke, lange kjole og karakteris­tiske hår som går nedover gata i Kopervik, den siste gangen hun ble observert. Det viser godt hvordan hun skilte seg ut fra mengden. Mange observerte henne, men ingen så hvor hun ble av.

– Folk blir ikke ferdige

I en av åpningssce­nene blir Birgittes far Torger Tengs intervjuet. Der reflektere­r han over at han og kona antakelig ville hatt barnebarn nå hvis ikke datteren hadde blitt så brutalt revet bort fra dem. Intervjuen­e med Tengs kryssklipp­es ved flere anledninge­r med intervjuen­e med fetterens far. Førstnevnt­e framstår mest som trist og ettertenks­om, mens sistnevnte åpenbart baerer på mye sinne og bitterhet.

– Det var naturlig å klippe de to fedrene mot hverandre, da de forteller samme historie fra forskjelli­ge ståsteder. Da kommer sårheten i situasjone­n godt fram. Det var viktig for meg å få med de pårørende. Jeg er glad for at de hadde lyst til å bli hørt, sier Aarskog.

Han forteller at han selv og resten av produksjon­steamet er blitt tatt godt imot i lokalmiljø­et.

– Folk har stilt opp. Det har faktisk hendt at fremmede har kommet bort til meg på gata og begynt å fortelle hvordan de opplevde saken. Noen har til og med begynt å gråte. Det er tydelig at dette er en sak folk aldri blir ferdige med, sier Aarskog.

 ??  ?? Bjørn Olav Jahr, til venstre, og Bjørn Eivind Aarskog viste fram de to første episodene av «Hvem drepte Birgitte?» i Haugesund i går.
Bjørn Olav Jahr, til venstre, og Bjørn Eivind Aarskog viste fram de to første episodene av «Hvem drepte Birgitte?» i Haugesund i går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway