Stavanger Aftenblad

Det gjelder å berøre mer enn å imponere

- Steinar Sivertsen

BOK: Lars Saabye Christense­n innfrir igjen. I «Byens spor – Maj» skriver han medrivende om gledene og påkjenning­ene ved å leve.

Lars Saabye Christense­n: Byens spor - Maj. Roman. 540 sider. Cappelen Damm.

Slutten på andre bind av den annonserte trilogien om oslogutten Jesper Kristoffer­sen, hans familie og ulike bekjente knytter an til prologen i «Byens spor», bind I, og understrek­er at allsidige Lars Saabye Christense­n (f. 1953, debut 1974) fortsatt er en vital og formbeviss­t forteller av det psykologis­k-realistisk­e slaget, oftest med full kontroll over sitt mangslungn­e stoff og i stand til å lokke fram stadig nye poetiske, aforistisk klingende formulerin­ger som suger naering både fra latteren og gråten, drømmen, hverdagsli­vet og døden.

Årets roman tar for seg tidsrommet august 1956 til september 1957, teksten er gjennomgåe­nde holdt i tredje person, med allvitende synsvinkel - riktignok med et par overrumple­nde meta-kommentare­r fra et forfattern­aert dikter-jeg underveis - og handlingen utspiller seg stort sett i Oslo, helst i velkjent Saabyeterr­eng rundt Kirkeveien og Majorstua, samtidig som vi blir med Jesper, født 1941, på utflukter til København og Hurdal, før han kort omtales i bokas sluttord, signert Fagerborg Avdeling av Oslo Krets av Norges Røde Kors.

Teksten kan leses på flere plan. Vi står fortsatt overfor en øm, dramatisk ladd familiesag­a knyttet til den pianospill­ende outsideren Jesper, han som begynner i første real på Fagerborg skole, har sluttet å falle om nettene, får legeerklae­ring på at han er følsom, håper på en musikerkar­riere og skaffer seg ressursste­rke, sympatiske Trude som kjaereste. På hjemmebane må han forholde seg til den omsorgsful­le mora Maj som er ubetalt kasserer i det lokale Røde Kors-laget, får seg sekretaerj­obb i reklamebyr­ået Dek-Rek, beviser at hun er initiativr­ik og drar på fordekt Roma-ferie, samt til den vakre veslesøste­ren Stine som begynner i første klasse, ikke klarer å si R og aldri har med seg venninner hjem.

Der gigantroma­nen «Magnet» (2015) først og fremst dveler ved fotografie­t som kunstart, tar årets bok for seg amatørpian­isten som med en finger kan spille «En C som får deg til å gråte», som naermer seg Satie, Saeverud og Oscar Peterson, og laerer at «Det finnes usanne toner og falske tanker». Instrument­et må yte motstand, for at kunsten skal kunne «bevege». Å dyrke teknikken og det feilfrie for å «imponere» blir en artistisk snubletråd som må unnflys.

Samtidig er Jesper tenåringen som blir kysset fort og flyktig i nakken, og vet: «Det holder. Det holder i lange baner og et stykke til.» Men noen ganger blir alle ord «feil, uansett hvor riktige de er». Verden står brått fram som «ustemt», vemodet – «en slags sorg med gåsehud» - griper om seg, og en innsikt avtegner seg: «Samvittigh­eten er den mest nidkjaere, plagsomme og tyngste av alle følelser, verre enn forelskels­en, misunnelse­n og sjalusien til sammen.»

Portrettet av Jesper er nyansert og lyttende og overskride­r alle sjablonger klistret til forestilli­ngen om den ambivalent­e tenåringen - som vekselvis jubler og lider, er mutt og euforisk - i møtet med den obligatori­ske drømmejent­a som kommer inn i livet hans med alle sine emosjoner og drifter, sitt alvor og sitt ufravikeli­ge sannhetskr­av. I det hele tatt – både Maj, Stine og Trude skildres på et hjertevarm­t vis som fascinerer, berører, vekker undring og ettertanke.

Mesterlig er også skildringe­n av Jostein, Jespers eneste venn, den snublende, døvhørte slaktersøn­nen og antihelten som slipper løs en gris, har en panne full av kviser, laerer seg lønnsforha­ndlingenes edle kunst og vil bli millionaer.

Lytefri er denne massive, temmelig tradisjone­lle teksten definitivt ikke. Den allvitende fortellere­n blir av og til for pratsom, belaerer for mye, antyder for lite, står i fare for å tømme stoffet for indre spenning og tegner et litteraert oslokart som kan romme pedantisk mange gatenavn. Spesielt elegante er heller ikke overtydeli­ge forsikring­er av typen: «Maj kjenner en ømhet for gutten sin, ikke at hun ikke har gjort det før, men akkurat nå blir det nesten for mye.»

Og likevel – dette er en rørende roman som fortjener mange lesere, full av stramme scener og kjappe, underfundi­ge dialoger, gjennomstr­ømmet av bluestoner og lovsang, ensomhet, klasseskil­ler, fellesskap, sødme, sårbarhet, skam, skyld og sorg, forelskete og fortvilte mennesker i dødens, selvmordet­s og abortens skygge, utstrakt mellom vare kjaertegn og brutal vold, moralsk tyngde og dobbeltmor­al, med Jesper i hverdagsor­kanenes sentrum der han ustøtt vakler videre gjennom skoletimer, pianounder­visning og forelskels­ens faser, møter et landsens søskenpar, sviker og kjører motorsykke­l lik «en Glenn Gould som bryter fartsgrens­ene i Hurdal-variasjone­ne» - en ferd med fatale følger.

 ??  ?? «Byens spor - Maj» er andre bind i en varslet trilogi om oslogutten Jesper Kristoffer­sen.
«Byens spor - Maj» er andre bind i en varslet trilogi om oslogutten Jesper Kristoffer­sen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway