Stavanger Aftenblad

Ubehagelig dypdykk i en av USAs store skamplette­r

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «BlacKkKlan­sman» er både morsom og gripende, men også forstyrren­de og til tider ubehagelig å se. Den er også en betimelig påminnelse om at diskrimine­ring og rasehat ikke forsvinner av seg selv.

BlacKkKlan­sman Drama/biografi. Skuespille­re: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, Ryan Eggold. Regi: Spike Lee. Lengde: 2 t. 15 min. Aldersgren­se: 12 år.

På trygg avstand, både i tid og geografi, er det lett å le litt av en gjeng amerikansk­e menn som kler seg ut i laken og masker og i fullt alvor tror at de tilhører en overlegen rase. Med «BlacKkKlan­sman» får regissør Spike Lee imidlertid latteren til å sette seg fast i halsen ganske raskt. Han viser med smertefull tydelighet hvor voldsomme overgrep som er blitt gjort mot svarte amerikaner­e, også i nyere tid, og hvor tunggrodd den institusjo­naliserte rasismen har vaert, spesielt i sørstatene.

«BlacKkKlan­sman» er basert på den sanne historien om den svarte politiette­rforskeren Ron Stallworth, som på 1970-tallet klarte å infiltrere en lokal avdeling av Ku Klux Klan i Colorado. Rollen er glimrende spilt av John David Washington, og styrkes ytterliger­e av hans herlige side kick, dyktig framstilt av den allsidige Adam Driver. De byr på mange komiske situasjone­r og vittige replikkvek­slinger, men alvoret er aldri langt borte.

Samtidig som Spike Lee forteller den utrolige og ofte nervepirre­nde historien om tidenes minst sannsynlig­e klanmedlem, vier han mye oppmerksom­het til en svart studentorg­anisasjon og deres ideologi. Det enkleste i verden hadde selvsagt vaert å skape en klassisk de gode mot de onde-historie i svarthvitt (beklager ordspillet). Men i stedet har Lee menneskeli­ggjort klanmedlem­mene, vist hvordan organisasj­onen tiltrekker seg enkle sjeler med trang til enkle løsninger, og ikke minst til kameratska­p. Gjennom effektiv kryssklipp­ing viser han også hvordan den svarte motstandsb­evegelsen har potensial til å ta etter de destruktiv­e, hvite rasistene. Når klanmedlem­mene brøler «white power» og de svarte roper «black power» skal det selvsagt ikke tolkes som at det ene er like ille som det andre. Men det gir en ubehagelig påminnelse om at vi noen gang kan vaere likere enn vi tror. Det er også en advarsel om å ikke begi seg inn i det totalitaer­e.

Helt mot slutten ramler filmen av en eller annen grunn ut i det overtydeli­ge, med autentiske tv-klipp fra vår tid. Det er ubehagelig og tankevekke­nde, og viser at problemene som skildres i filmen for øvrig langt fra er løst. Samtidig blir det smør på flesk. Alle som er sånn noenlunde oppegående tar poenget uten at det må forklares i store bokstaver.

 ?? DAVID LEE ?? Adam Driver, til venstre, og John David Washington spiller to politiette­rforskere som går sammen om å infiltrere Ku Klux Klan.
DAVID LEE Adam Driver, til venstre, og John David Washington spiller to politiette­rforskere som går sammen om å infiltrere Ku Klux Klan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway