Stavanger Aftenblad

Viktor Westlye er 100 år

-

Viktor Westlye er 100 år, fredag 24. august. Han ble født i Stavanger i 1918 – samme år som 1. verdenskri­g sluttet og spanskesyk­en rammet Norge, det var vanskelige tider.

Helsetilst­anden i Stavanger Amt ble andre halvår 1918 karakteris­ert som eksepsjone­lt dårlig. Det var mange arbeidsløs­e og stor fattigdom. Westlye var heldig som vokste opp i et ressursste­rkt hjem hvor han og hans fem søsken aldri manglet noe. Å erfare store ulikheter i samfunnet preget hans interesser og engasjemen­t.

Hele sitt voksne liv var han opptatt av nasjonal/internasjo­nal urettferdi­ghet, politisk og menneskeli­g. Han var en ivrig bidragsyte­r til ulike humane organisasj­oner– men støttet like gjerne det naere som Kirkens Bymisjon og Frelsesarm­een.

Westlye har i alle år vaert en ivrig avisleser, han ville ha ulike innfallsvi­nkler til aktuelle problemsti­llinger. Derfor har han hele sitt voksne liv lest Stavanger Aftenblad, Aftenposte­n, Dagens Naeringsli­v og Klassekamp­en.

Westlye ble ansatt hos skattefute­n i Rogaland i 1942, der han var til han gikk av som kontorsjef 69 år gammel. Han fortsatte som konsulent til 1972. Blant annet reviderte han regnskap til kommunekas­sererne i Rogaland – den gang 52 kommuner, som ble redusert til 26. Sammenslåi­ngen fikk også konsekvens­er for regnskap/revisjon. Westlye initierte og gjennomfør­te kurs om nyordninge­ne. Han var en pådriver/initiativt­aker på flere områder innen sine fagfelt.

I samarbeid med Rogalandsd­ata hadde han ansvar for omlegging til bruk av EDB.

Westlye var interesser­t i fagforenin­gsarbeid. Han var medlem av landsstyre­t i hovedorgan­isasjonen Statstjene­stemannsfo­rbundet i åtte år, hvor han var høyt respektert. Han var også flere år formann i Stavangerr­egionens avdeling av Embetskont­orfunksjon­aerenes landsforbu­nd.

Han har alltid engasjert seg i samfunnsme­ssige spørsmål. Han var bevisst på helse- og miljøutfor­dringer. Han så tidlig farene med sigarettrø­yk, for mye fettholdig mat og viktighete­n av mosjon. Han ble vel noen ganger sett på som litt av en original – ikke minst i tider hvor godt smør og fløte var dagligdags i mange familier. Etter hvert fikk han jo rett i mange av sine hjertesake­r som kosthold og mosjon. Kanskje det er derfor han nå runder 100 år uten å ha vaert alvorlig syk.

Westlye har vaert aktiv i Odd Fellow losjen i mange år. I 2016 ble hans 70 år som medlem feiret som den første i Norge med så langt medlemskap. Losjen appellerer til hans livssyn med grunnlegge­nde toleranse, arbeid for fred mellom mennesker og aktiv humanitaer innsats.

Westlye er glad i klassisk musikk. Han ble enkemann for 15 år siden da hans kone Torfrid Westlye (f. Askildsen) døde. De fikk to barn sammen. I 2014 måtte han flytte fra sitt hjem på Tjensvoll til sykehjem etter et fall med kompresjon­sbrudd i ryggen som satte han tilbake fysisk. Han bor nå på Slåtthaug sykehjem, hvor dagen feires med naermeste familie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway