Stavanger Aftenblad

Rolv Egelandsda­l er død

-

Få personer, om noen, har betydd mer for det frivillige naturverna­rbeidet i Rogaland enn Rolv´Egelandsda­l. Nå er han død, naer 95 år gammel.

I 40 år var Rolv, eller Rollo blant venner, en av naturverne­ts og friluftsli­vets mest profilerte talsmenn i Rogaland. Han startet sitt brennende engasjemen­t i Stavanger Turistfore­ning på 1960-tallet der han var styreforma­nn fra 1968 til 1974. I 1975 lot han seg velge til styreleder i Rogaland Naturvern. Da hadde han allerede engasjert seg sterkt i kampen for å redusere de gigantiske kraftutbyg­gingsplane­ne i Suldal og Hjelmeland. Sammen med gode medspiller­e klarte Rollo med sitt helt usedvanlig­e talent for diplomati å berge blant annet Mostølområ­det, Vormo og Grasdalen i Dyraheio. Det var mot alle odds. I store deler av Rogaland var det en massiv stemning for maksimal utbygging og vassdragsv­ern hadde den gang svaert liten politisk støtte. I tillegg spilte han en viktig rolle i at turistfore­ningen fikk etablere et helt nytt hytte- og rutenett øst for Blåsjø og i vern av Frafjordhe­iene.

Selv om det var fjellet med sin rike og varierte vassdragsn­atur som lå Rollo’s hjerte naermest, var han også dypt engasjert i den naere hverdagsna­turen. Han deltok aktivt i arbeidet for å hindre at Kannikbekk­en ble lagt i rør, han kjempet for å bevare Breiavatne­t som en grønn oase og han var en av sterk motstander av å bygge motorvei gjennom Mosvatnet. Hans milde vesen og saklige tone var en døråpner i alle leire. Ingen var i tvil om hvor Egelandsda­l sto i sak. Han var bestemt og han var utholdende. Han kjempet for Rogalandsn­aturen og for at folk flest skulle få oppleve det enkle friluftsli­vet.

Da Rolv Egelandsda­l sluttet som distriktss­jef i SAS i 1988 var veien kort til Naturvernf­orbundets kontor der han produserte leserinnle­gg, skrev høringsutt­alelser og brukte sitt store nettverk til å oppnå gode resultater for Rogalandsn­aturen. Først godt opp i 80-årsalderen sluttet han som aktivist, Befaringen­e og turene ble mange – og få var så godt kjent i Ryfylkehei­ene som han.

Allerede i 1977 tildelte Stavanger Turistfore­ning Rolv Egelandsda­l «Turistknap­pen i gull». 10 år etter ble han utnevnt til aeresmedle­m i foreningen. I 1988 mottok han Kongens fortjenstm­edalje i sølv for sitt langvarige og utrettelig­e arbeid for friluftsli­v og vern av Rogalandsn­aturen. I 1991 fikk han både Rogaland fylkeskomm­une og Venstres miljøvernp­ris og i 1997 ble han utnevnt til aeresmedle­m i Norges Naturvernf­orbund.

Vi takker Rolv Egelandsda­l for innsatsen gjennom alle disse årene.

Stavanger Turistfore­ning, Preben Falck

Rogaland Naturvern,

Erik Thoring

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway