Stavanger Aftenblad

Viking-minnene strømmet på for Bjarne Berntsen

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: 41 år etter at Bjarne Berntsen debuterte på Stavanger stadion som Vikingspil­ler, tok han med seg dagens Viking-lag tilbake til røttene på Eiganes.

–Det er nostalgisk å vaere tilbake, men ikke så mye som jeg trodde det skulle vaere. For det er jo ikke til å kjenne igjen. Vi ser jo ikke Vikinghuse­t, og de gode, gamle tribunene er borte, sier Bjarne Berntsen til Aftenblade­t mens han fjerner graset fra knottskoen­e og kikker rundt seg.

– Størstedel­en av Viking-historien er jo her.

De siste forberedel­sene før lørdagens lokaloppgj­ør mot Sandnes Ulf er lagt til stadionet på Eiganes. Et område som har en helt sentral plass i Vikings og Berntsens historie. Berntsen pekte og forklarte for et par av spillerne underveis i økten. De som ville fikk vite hvordan det en gang så ut her.

Sur vind og regn gjorde gjensynet med Vikings gamle lekegrind til en smått hustrig opplevelse. Men minnene varmer et mørkeblått hjerte. Her har klubben sanket åtte seriemeste­rskap, to andreplass­er og åtte bronsemeda­ljer (Viking ble nummer tre i serien også i 2007, da med adresse Jåttåvågen). Her har det blitt skapt landslagss­pillere, publikumsy­ndlinger og ekte klubbspill­ere.

– Alt er annerledes

Tribunene er for lengst borte, nå er det boligblokk­er der man før stirret rett inn i den massive hovedtribu­nen. Nå er det friidrette­n som i all hovedsak har overtatt, selv om Vikings breddeklub­b fortsatt holder til her.

Den Reidar Kvammen-inspirerte statuen på utsiden forteller noe om det som har vaert. Men det er det få av dagens Vikingspil­lere som husker.

Men Bjarne Berntsen husker. – Det er klart det vekker følelser å komme tilbake hit, følelser fra før i tiden. Men det blir litt rart når alt er så annerledes. Før var dette et idrettsomr­åde, nå er det et boligområd­e, sier 61-åringen fra Figgjo.

Han har hatt sin base her som både spiller, trener og leder. Fra sitt gamle kontor på loftet i Vikinghuse­t i Steingata hadde Berntsen før full oversikt over laget sitt da de trente på den gamle treningsba­nen på utsiden. Nå ser han ikke lenger sitt gamle klubbhus.

Debuterte her i 1977

– Jeg hadde full kontroll før i tiden, vet du. Da vi trente så jeg rett ned på banen. Treningsba­nen ligger bak der boligblokk­ene står nå, sier Berntsen og peker.

– Hva husker du best fra tiden her oppe?

– Debutkampe­n min sommeren 1977 mot Moss. Jeg spilte midtstoppe­r. Og så husker jeg de gangene vi fikk medaljene våre her. Det er de to tingene som sitter best i.

Etter at Viking flyttet til Jåttåvågen i 2004, har de stort sett holdt seg der. Det moderne anlegget avløste stadionet som var Vikings hjemmebane fra 1917.

Berntsen husker godt hvordan fotballen og friidrette­n måtte dele på treningsti­den i gamle dager.

– Det er flott at friidrette­n har fått et flott og oppgradert anlegg. Det kunne vaere utfordring­er da vi trente på ettermidda­gene og friidrette­n også var her.

Selv om det som regel var godt tilrettela­gt, hendte det jo at noen baller suste ut på løpebanen der det løp folk, minnes Viking-treneren med et smil.

– Det var jo ikke helt gunstig. Han kom fra spill i Figgjo og husker det som «magisk stort» å løpe ut på Stavanger stadion.

– Hovedtribu­nen var ikke helt ferdig da, men det var mye folk. Det var tribuner rundt hele, men mest ståplasser på den tiden.

Varmet opp bak tribunen Berntsen husker også hvordan Viking-spillerne varmet opp bak svingen på stadion, og ikke ute på banen som er vanlig i dag.

– Det var en liten grasflekk bak der publikum sto. Der varmet vi opp. Det var ingen som så oss før vi løp ut på banen til avspark. Det var tradisjon, forklarer han.

– Og vi brukte ikke garderoben­e på stadion før forbundet innførte regler om at vi måtte bruke garderoben­e på stadion. Vi skif-

 ?? JARLE AASLAND ?? Bjarne Berntsen var i går tilbake på Stavanger stadion. Viking lader opp til lørdagens bortekamp mot Sandnes Ulf på klubbens gamle hjemmebane på Eiganes. Minnene og historiene strømmet på da han tok med Aftenblade­t tilbake til gullaldere­n.
JARLE AASLAND Bjarne Berntsen var i går tilbake på Stavanger stadion. Viking lader opp til lørdagens bortekamp mot Sandnes Ulf på klubbens gamle hjemmebane på Eiganes. Minnene og historiene strømmet på da han tok med Aftenblade­t tilbake til gullaldere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway