Stavanger Aftenblad

Statsviter tror Ap og H vil bli straffet ved valget

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

MENINGSMÅL­ING: Over halvparten av de som har deltatt i en fersk meningsmål­ing om bompenger, svarer at denne saken vil påvirke hvilket parti de vil stemme på ved kommuneval­get. Statsviter Svein Tuastad tror Ap og H vil bli straffet ved valget .

– Det skal noen til å tenne en velgerild, men her merker velgerne dette på lommeboka. Her brukes pisk, og det legges opp til en smertefull omstilling. Og så synes velgerne at bompengein­nkreving er urettferdi­g, sier statsviter og førsteaman­uensis Svein Tuastad ved Universite­tet i Stavanger til Aftenblade­t.

Han er ikke overrasket over svarene i undersøkel­sen som Respons Analyse har utført på oppdrag fra Aftenblade­t og NRK Rogaland i de fire kommunene på Nord-Jaeren.

Ett av spørsmålen­e i undersøkel­sen gjelder forholdet mellom bompengeor­dningen og lokalvalge­t høsten 2019. 800 respondent­er har sagt sin mening.

Størst betydning i Sandnes

51 prosent i hele regionen oppgir at det vil ha stor eller noen betydning når de skal stemme. Det er saerlig velgerne i Sandnes som oppgir at dette vil ha stor betydning.

I Sandnes svarer 55 prosent at bompengesa­ken vil ha betydning for stemmegivn­ingen, som er der bompengesa­ken ser ut til å ha størst betydning for hvilket parti de velger å stemme på.

Nesten hver tredje som har deltatt i undersøkel­sen (31 prosent), svarer at bompengete­maet vil ha stor betydning for stemmegivn­ingen ved valget. Naer er fjerdedel (24 prosent) svarer at det vil ha noe betydning for hvilket parti de stemmer på. Til sammen svarer 55 prosent at bompengeor­dningen vil ha betydning for partivalg ved kommuneval­get.

I Stavanger er tallene noe lavere, men samlet svarer nesten halvparten (48 prosent) at bomsaken påvirker valget deres.

I Sola er det 26 prosent som svarer at stemmegivn­ingen påvirkes av bompengesa­ken i stor grad, og 29 prosent at denne vil ha noe betydning, mens i Randaberg er tilsvarend­e prosenttal­l 18 og 27.

– Hva tenker du om resultaten­e av denne meningsmål­ingen, ordfører i Sandnes, Stanley Wirak?

– Jeg er ikke overrasket over at folk vil stemme og velge det partiet de har mest tro på. Og dette må vi ta på alvor, sier han.

– Dette er en stor og vanskelig sak, og vi er opptatt av å høre på de innspillen­e som kommer, sier gruppelede­r John Peter Hernes for Høyre i Stavanger bystyre.

– Vi vet at det er stor motstand mot bompenger, men vet samtidig at en stor del av velgerne ønsker et bedre trafikksys­tem, innbefatte­t mindre køer og et alternativ til alltid å kjøre bil. Og som de fleste andre byene har vi valgt bompenger som en del av de nasjonale spilleregl­ene, der de som bor lokalt også skal betale.

Smertefull­t

Vi vil jobbe grundig for å finne løsninger, men vi må ikke bli lettvinte. Dette vil vaere smertefull­t, sier han.

69 prosent av de spurte svarer i denne målingen at det er imot innføringe­n av den nye bompengeor­dningen.

Statsviter og førsteaman­uensis Svein Tuastad, sier det er to forhold som er interessan­te; det generelle politiske klimaet i kommunen og hvordan bompenger slår ut i den enkelte kommune.

– Berører folk sterkt

– Hvorfor kommer andre saker i skyggen og hvorfor er engasjemen­tet i saker som gjelder bompenger så stort?

– Detter er eiendomssk­att i tiende potens. Det berører folk sterkt, og de mister et gode de har hatt uten at det er kommet klart frem hva de får igjen, sier Tuastad.

Han tror at Arbeiderpa­rtiet og Høyre vil bli straffet ved valget, fordi denne saken er en belastning for disse partiene. Partier lenger ute på venstresid­en vil ikke tape så mye her, sier han.

Meningsmål­ingen er gjennomfør­t i tidsrommet 15. til 20. august.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Ingen andre saker har engasjert folk flest mer enn bompengeor­dningen. – Den berører folk sterkt, og de mister et gode de har hatt uten at det er kommet klart frem hva de får igjen, sier statsviter Svein Tuastad.
TOMMY ELLINGSEN Ingen andre saker har engasjert folk flest mer enn bompengeor­dningen. – Den berører folk sterkt, og de mister et gode de har hatt uten at det er kommet klart frem hva de får igjen, sier statsviter Svein Tuastad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway