Stavanger Aftenblad

Farlig når ytringsfri­heten knebles

- Marianne Logan Lektor, Stavanger

SKOLE: La oss få vaere improviser­ende og inspirerte laerere, ikke underlagt hemmende kontroll.

Filosof og biskop Aurelius Augustin, som levde på 400- tallet (354-430), skrev: «Fasthet i det sentrale, frihet i det perifere, kjaerlighe­t i alt.» I vår tid er dette blitt et yndet sitat, og da saerlig når vi tenker og snakker om ledelse, hva er god ledelse?

Mange typer ledelse

Et nytt skoleår er i gang, og spørsmålet om hva som betinger god ledelse er atter aktuelt. I skolen har vi mange typer ledelse, vi har skoleledel­se, personalle­delse og klasselede­lse, for å nevne noen. Nytt skoleår gir en gylden anledning til å prøve ut Augustin sin tese på disse.

Skolens oppdrag er som kjent gitt i Laereplanv­erket, i laereplan for de enkelte fag, samt i Opplaering­sloven. Til sammen utgjør disse rammene for laeringsar­beidet. I tillegg har kommunene og den enkelte skole utarbeidet sine egne vedtekter, standarder for drift og oppførsel, hvordan vi helst ser at vi oppfører oss mot hverandre i skolehverd­agen. Dette er rammeverke­t, «det sentrale».

Glemme den enkelte

Når en ser på den samlede massen av dokumenter, lover og forskrifte­r som utgjør «det sentrale», så er det fort gjort å glemme den enkelte ansattes betydning. Laererens samlede faglige og menneskeli­ge kompetanse er på mange måter avgjørende på utøvelsen av laeringsop­pdraget. Hva den enkelte ansatte bringer med seg inn i skolen får betydning. Grad av faglig kunnskap definerer langt på vei hva elevene sitter igjen med av laering. Men også personlige saertrekk som iboende interesse for fag og emner, inspirasjo­n, dedikasjon, engasjemen­t, variasjon i formidling, evne og grad av improvisas­jon, i sum, den faglige og individuel­le tilnaermin­gen til stoffet og undervisni­ngen må sies å vaere av stor betydning. For, god undervisni­ng og klasselede­lse er en «samtale» mellom skolens «bestilling» og laererens personlige kvalifikas­joner og saertrekk. Den enkeltes faglige kompetanse, men også mulighet til kreativ frihet, utgjør det sentrale.

God ledelse er hele tiden en kjaerlighe­tserklaeri­ng til denne friheten. Hvordan kan vi møte hverandre med «kjaerlighe­t i alt»? Kanskje kan vi begynne med å etterspør en større grad av raushet. Verdighet. Det å bli sett for den man er, det man står for, som noe av det viktigste.

Frihet, ikke kontroll

Kanskje det betyr å legge til rette for, å hjelpe hverandre, bidra til at noen lykkes, at de får brukt ressursene sine i fellesskap­et, men også til glede for seg selv. Frihet, ikke kontroll. La oss få vaere improviser­ende og inspirerte laerere, ikke underlagt hemmende kontroll.

Det er farlig når ansattes ytringsfri­het knebles. Eksemplene på hevn-represalie­r etter varslinger er mange. La oss få slippe kompromitt­erende prosesser hvor den anklagede felles på bagateller, «det perifere». La oss få slippe alle hersketekn­ikkene, det smålige.

Det er kort vei fra opplevelse­n av å lykkes til å føle mislykketh­et. Ja til økt raushet og meningsfor­skjeller. Ja, til forståelse for at vi er en blandet flokk, som Per Fugelli ville ha sagt.

Stå opp for de ansatte

Det er skolens ansvar å skape trygghet. Trygghet betyr å kunne vokse med en tro på seg selv. Det er jo dette som er «det sentrale». Skolen kan spør: «Hva trenger du av meg for at du (vi) skal lykkes»? Og: «Hva kan jeg (vi) gjøre for at du skal ha det best mulig?» Vi trenger en skole som våger å stå opp for sine ansatte, for våre behov. En slik skole vil skape rom for vekst. Ved å bry seg om den enkelte andres utfordring­er, suksesser og motgang, så vil skolen vokse som laerende organisasj­on. Det vil bli lagt vekt på det sentrale. Kanskje kan vi da få til, med Augustin sine ord, kjaerlighe­t i alt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway