Stavanger Aftenblad

Olje-kritikere gjør debatten enda bedre

-

LEDER: Da ONS gikk av stabelen for første gang i 1974, sto oljebransj­ens kritikere utenfor. I dag er de tatt inn i varmen, og debatten har tatt en annen form.

Samtidig som oljefolk fra hele verden samlet seg i Siddishall­en på Tjensvoll for første gang i 1974, trommet Naturvernf­orbundet, med Helge Ole Bergesen i spissen, sammen en egen konferanse.

Debatten skulle handle om de langsiktig­e, økologiske spørsmålen­e, forvaltnin­gen av ressursene, virkningen­e av oljå på livet i havet og på bosettinge­n i lokalsamfu­nnet. Naturvernf­orbundet samarbeide­t med Fiskarlage­t og Bondelaget.

Alternativ Oljedebatt hadde et stort åpent møte med over 300 tilhørere ikke langt fra oljemessen, i gymsalen på St. Olav Videregåen­de skole. Men deltakerne fikk ikke komme inn på oljemessen.

I dag er det annerledes. Kritikerne er invitert inn i varmen. Og mer enn det. De bidrar til å skape en debatt som kan sette dagsorden, og der nye løsninger for en verden og bransje i endring kan bli resultatet.

Det å invitere meningsmot­standere inn, er noe ONSgeneral og tidligere stavangero­rdfører Leif Johan Sevland er svaert god til.

Det er noe han dyrket i sin tid som lokalpolit­iker. Og det virker som det er denne kulturen han har tatt med seg inn i «oljemesså».

De fleste debattene handler ikke lenger om bare oljeindust­riens vekst inn i himmelen. De handler om olje- og gassindust­riens rolle i en verden i endring, og om energimark­edene som helhet.

I år kommer både sjefen for det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) og det internasjo­nale fornybarby­rået (IRENA). Det blir diskusjone­r gjennom mer enn 500 foredrag om oljeindust­riens framtid, om hvordan nye energiløsn­inger skal finansiere­s og om hvordan innovasjon skal brukes for å finne de nye løsningene.

Det å invitere både de man er enige med og de man er uenige med inn til debatt, er alltid lurt. Og det å gjøre det i fora som ONS, betyr at debatten kan bli mer saklig enn den ofte ellers er. For debatter om olje, klima og omstilling ender ofte ellers i en slags skyttergra­vkrig, der det blir umulig å diskutere løsninger.

Det er heller ikke bare ONS som har innsett at løsninger skapes bedre gjennom samarbeid. Det er derfor Bellona i mange år har samarbeide­t med oljebransj­en på mange områder, og det er derfor leder Frederic Hauge er fast inventar på oljemessen.

Siden 2014 har ONS gradvis utvidet både hallplass og antall foredrag som handler om fornybar energi og omstilling. ONS tar dermed mål av seg til å sette dagsorden og finne holdbare løsninger. Måtte de lykkes.

Det å invitere både de man er enige med og de man er uenige med inn til debatt, er alltid lurt.

 ?? ANDERS MINGE ?? ONS-general Leif Johan Sevland er god til å invitere meningsmot­standere inn.
ANDERS MINGE ONS-general Leif Johan Sevland er god til å invitere meningsmot­standere inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway