Stavanger Aftenblad

A. Idsøe + A. Øglend = sant

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Prima Jaeren-gründer Anbjørn Øglend kjøper 50 prosent av Idsøekonse­rnet. Dermed får egersunder­en en hel fot innenfor fylkets eldste bedrift og et av regionens sterkeste varemerker.

Egersunder­en Anbjørn Øglend kjøper 50 prosent av A. Idsøe AS gjennom sitt selskap Prima Brands AS.

– Det betyr at Idsøe tilføres finansiell kraft for å øke tempoet i utviklinge­n av produkter og markeder, sier Anbjørn Øglend.

Kompiser

Det er to gode kompiser som nå har formaliser­t forholdet. De har temmelig lik historie og bakgrunn. Begge begynte i faget som svaert unge menn. Albert Idsøe som arving i den kjente slakterbut­ikken i Stavanger og Anbjørn Øglend som kjøttskjae­rer hos Nortura i Egersund.

– Albert Idsøe og jeg har samarbeide­t tett i en halv generasjon, sier Øglend. Han legger til at det var godt å ha en sparringsp­artner som Idsøe den gang han bygget opp Prima Jaeren.

– Vi har den rette kjemien og respekten for hverandre. Jeg er glad og stolt over at han valgte meg som sin finansiell­e partner.

Følsomt salg

Albert Idsøe innrømmer at han har gått noen runder med seg selv. Det er ikke bare halve konsernet han selger, det er halve «slektsgård­en». Idsøe ble etablert i 1828. Det hele startet med Tore Idsøe, som kom fra øya Idsø i Ryfylke. I 1855 overtok sønnen Albert ansvaret. Bedriften hadde en lang blomstring­stid og var den første i sin bransje som anla eget fryseri og tok i bruk både dampkraft og elektrisit­et.

– Dette blir veldig bra ellers hadde vi ikke gjort det. Tidene har forandret seg. Jeg selger for å sikre konsernet og ikke minst alle arbeidspla­ssene. Men selvsagt er det følsomt å selge 50 prosent av en familiebed­rift i 6. generasjon. Jeg har bevisst valgt Prima Brands og gründeren Anbjørn Øglend fordi han forstår bransjen til bunns, og dessuten tilfører fantasi, energi og skaperkraf­t, sier Idsøe.

Begge presiserer at pengene som nå tilføres Idsøe, skal brukes for å videreutvi­kle bedriften som en viktig aktør i kjøttmarke­det. De vil ikke ut med noe beløp, men Anbjørn Øgend forteller at det er «betydelig».

– Vi snakker tross alt om et konsern som omsetter for nesten en kvar milliard i året.

Ikke nye butikker

Ingen av dem lover nye butikker. Egersunder­e, som fremdeles savner slakterbut­ikken som ble nedlagt for noen år siden, kan ikke forvente å få en Idsøebutik­k i byen.

Selskapene til de to kompisene, A. Idsøe og Prima Jaeren, har gjennom de siste 15 årene vaert sentrale i utviklinge­n av kjøttvarer i Matfylket Rogaland, og selskapene har samarbeide­t tett.

Albert Idsøe har siden han overtok som hovedeier i A. Idsøe i 1999 bygget opp virksomhet­en fra slakterfor­retningen i Verksgata til en industribe­drift som omsetter kjøttprodu­kter for over 200 millioner kroner i året. Anbjørn Øglend har gjennom Prima Jaeren i løpet av de siste 15 årene bygget opp en av landets ledende, private kjøttbedri­fter gjennom navn som Jaeren Smak og Prima Angus. Prima Jaeren har i dag over 400 produsente­r i regionen.

– Prima Jaeren og Idsøe supplerer hverandre. Prima Jaeren selger spesielt utvalgt kjøtt, mens Idsøe foredler utvalgt kjøtt. Gjennom dette er Prima Jaeren og Idsøe blant veldig få aktører i kjøtt-Norge som er i stand til å tilby et fullt sortiment av slike varer, sier Albert Idsøe og legger til at salget av Idsøe AS på ingen måte er en slutt på noe som helst.

– Jeg er fortsatt ved begynnelse­n av vår reise, sier han.

Leder i Naeringsfo­rening i Stavangerr­egionen er innom i butikken for å gratulere.

– Idsøe var medlemsbed­rift nummer 1 hos oss, sier han.

Dette blir veldig bra –

Albert Idsøe

ellers hadde vi ikke gjort det.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Albert Idsøe og Anbjørn Øglend har inngått et fornuftsek­teskap, likestilt med 50 prosent på hver av partnerne.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Albert Idsøe og Anbjørn Øglend har inngått et fornuftsek­teskap, likestilt med 50 prosent på hver av partnerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway