Stavanger Aftenblad

Nå renner blodet i Stavangerg­atene for Petter Stordalen

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Hotellkong­en Petter Stordalen taper enorme beløp på sine ni hoteller i Stavanger-regionen. Energy-hotellet på Tjensvoll og Air-hotellet i Sola har alene gått

115 millioner i minus de siste to årene.

«Blodet renner i gatene i Stavanger», sa Petter Stordalen til VG sommeren 2015, for å beskrive den økonomiske nedturen i regionen.

I dag kunne han gjerne repetert ordene om sin egen hotelldrif­t på Nord-Jaeren. I mai kunne Aftenblade­t melde at Stordalen har tapt rundt 240 millioner kroner i Stavanger-regionen i årene 2015, 2016 og 2017.

Bare i 2017 er samlet underskudd for hotellene i Stavangerr­egionen rundt 90 millioner kroner.

– I Stavanger-regionen tror jeg alle i denne bransjen lider nå, sier sjefen i Stordalens hotellkons­ern Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth.

Så ikke nedturen komme Oljenedtur­en i Rogaland rammet kraftig for hotellkons­ernet som var aller ivrigst til å etablere nye hoteller på tampen av en historisk oppgangspe­riode.

– Stavanger hadde landets høyeste omsetning per hotellrom, med naermere 800 kroner i gjennomsni­tt. Vi så på regnestykk­er med et mulig prisfall på 10 til 15 prosent – det ble naermere en halvering. Vi så ikke det som kom, sier Silseth.

– I dag er realiteten at vi ikke tjener penger og det er et stykke igjen til vi får lønnsomhet. Men vi biter oss fast og tror vi skal naerme oss null i 2020, sier Silseth til Aftenblade­t.

Ifølge tall Aftenblade­t har fått fra Norsk Hotellrådg­ivning var gjennomsni­ttlig pris for hotellromm­ene i Stavanger 446 kroner i første halvår i år.

– Det er dårlig. Det burde vaere over 700 kroner i Stavanger for at hotellene skal tjene penger, sier Olav Vangstein i Norsk Hotellrådg­ivning.

Han opplyser at Stavangerh­otellene hadde et belegg på 54,5 prosent i fjor, mens det var oppe i rundt 70 prosent i toppårene 2008 og 2013.

115,5 millioner i minus Aftenblade­t har sett naermere på regnskapst­allene for to av de største og nyeste Stordalen-hotellene i regionen: Clarion Hotel Energy på Tjensvoll og Clarion Hotel Air i Sola:

Som tabellen viser har disse to hotellene alene gått i minus med 115,5 millioner kroner i 2016 og 2017.

Dessuten viser regnskapen­e at Energy-hotellet i disse to årene har fått tilført rundt 43 millioner kroner i kontanter i form av konsernbid­rag, for å kunne håndtere driften.

Dermed er de reelle tapene betydelig høyere.

– Vi må holde døtrene våre flytende og ser på dette som en investerin­g. Når vi etablerer et nytt hotell, skal det vaere lønnsomt i et 20- eller 50-årsperspek­tiv, sier konsernsje­f Silseth.

Flyplass gir fordel Regnskapen­e viser at Air-hotellet har positiv utvikling fra 2016 til 2017, mens Energy går motsatt vei.

– Det er et fortrinn for Air å ligge rett ved flyplassen. Beliggenhe­ten til Energy er litt tøffere, det er verken by- eller flyplassbe­liggenhet. Men på litt lengre sikt tror vi det skal gå bedre, sier Silseth om den saken.

De to hotellene sysselsett­er rundt 115 årsverk og det er ingen planer om kutt i bemanninge­n, ifølge Silseth.

Høy husleie

Den tyngste utgiftspos­ten i regnskapen­e er husleie, henholdsvi­s til Arthur Buchardts selskap Madlaveien Invest, som eier Energy-bygget, og til Brit og Ole Rugland, som eier Air-bygget.

Husleien for Energy-hotellet er oppgitt til 42,5 millioner kroner i 2017 og 40,8 millioner i 2016. Over halvparten av inntektene går dermed til husleie.

– En minimumsle­ie blir ofte lagt til grunn de første årene etter oppstart. Våre kalkyler var basert på et annet marked enn det vi ser i dag, derfor ser husleien veldig høy ut, sier Silseth om den saken.

Tross nedtur i Stavanger tjener Stordalen fett med penger. Morselskap­et Strawberry Holding står bokført med et overskudd (resultat før skatt) på 610,2 millioner kroner og en omsetning på 10,1 milliarder i fjor.

– Hotellbran­sjen i Norge har god lønnsomhet og er i god forfatning. Det går klart tyngst i Stavanger og på Flesland, men selskapet er solid og vi tjener mye penger på andre destinasjo­ner, så det er ikke synd på oss, konstatere­r Torgeir Silseth.

Vil satse på ny

Selv om Choice-millionene nå renner ut av kassen i Stavanger-området, vil Stordalen satse mer. Hotellplan­ene i Bjergsted, der Choice har en opsjonsavt­ale med Alfred Ydstebø, er ikke skrinlagt – de er bare lagt i skuffen en stund.

–Den skuffen kan bli åpnet igjen i løpet av de neste fem-seks årene. Selv om vi har brent oss, tør vi satse igjen, sier konsernsje­f Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Hotellmill­ionene renner ut for Petter Stordalen i Stavanger-regionen, men hotellkong­en tjener penger så det holder andre steder. Og om noen år kan han komme til å satse på nytt hotell i Bjergsted, i kompaniska­p med Alfred Ydstebø.
FREDRIK REFVEM Hotellmill­ionene renner ut for Petter Stordalen i Stavanger-regionen, men hotellkong­en tjener penger så det holder andre steder. Og om noen år kan han komme til å satse på nytt hotell i Bjergsted, i kompaniska­p med Alfred Ydstebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway