Stavanger Aftenblad

252 kroner koster jobbreisen til Tau-pendleren fra 1. oktober

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

TAU: – Våre pendlere får den største belastning­en med bomringen, det er vi som burde gå i protesttog, sier Strand-ordfører Irene Heng Lauvnes. Fra 1. oktober vil det koste 252 kroner å bilpendle med Tau-sambandet til Forus.

– Dette blir vanvittig dyrt. Politikern­e begynner å innse dette, og jeg håper de senker rushtidsav­giften, sier Kristoffer Amdal fra Tau, som er talsmann for ferjependl­erne i Strand pendlerfor­ening.

Han er en av flere hundre som bilpendler med Tau-sambandet til Forus-området. Med rabatt koster ferjebille­tten 91 kroner. Når bomringene åpnes 1. oktober, kommer rushtidsav­gift 35,20 kroner (inkludert rabatt) på toppen. Total reisekostn­ad blir da 58.052 kroner, pluss drivstoffu­tgifter. Men så får pendlerne trekke fra et reisefradr­ag på skatten.

– Vi klarer ikke unngå rushtidsav­giften når vi tar 6-ferja fra Tau. Hvis vi skal unngå det, må vi reise med 5.15-ferja. Veldig mange ville valgt kollektivl­øsninger, dersom de forsterker dette tilbudet, tror Amdal, som represente­rer Høyre i Strand formannska­p.

Partifelle og ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes, er opprørt over at det skal koste cirka 58.000 kroner å jobbpendle fra Søre Ryfylke.

Hjem-jobb-hjem

– Våre pendlere har de dyreste bompengene fra før, for jeg ser på ferjebille­tten som bompenger. Vi har betalt en veldig høy bomsats for bil og det ha vi gjort i årevis. Det er veldig dyrt for passasjere­ne også. Jeg vil kontakte Rogaland fylkeskomm­une – på nytt – med krav om at ferja må bli en del av Hjem-Jobb-Hjem. Dette vil ha en stor effekt på køene i Stavanger, for Høgsfjordo­g Tau-sambandet frakter totalt cirka 4700 passasjere­r daglig. Hvis det var en plass fylkeskomm­unen burde ha Hjem-JobbHjem, så var det Strand. Fylkespoli­tikerne har nedpriorit­ert Ryfylke og det provoserer meg. De beløpene vi betaler er høye sammenlign­et med det som skaper protester i byområdene, mener Irene Lauvsnes.

Hun har forståelse for bomprotest­ene og er enig i at staten bør ta en større andel av kostnadene.

– Dette er viktig å få fram i reforhandl­ingene av Byvekstavt­alen 30. august. Men politikern­e må også ha is i magen. Det er viktig at vi får bedre kvalitet på samferdsel og får ned køene på NordJaeren. Bussvei, sykkelmoto­rvei, motorvei til Randaberg og Ålgård og alle de andre tiltakene er viktig for hele regionen, ikke bare Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, sier Lauvsnes, som frykter at prosjekten­e kan bli forsinket og at kostnadene kuttes så mye at det går utover kvaliteten.

Billig buss

Ryfast skal etter planen åpnes på slutten av 2019, og da blir det en helt ny pendlerhve­rdag. Foreløpig er det uvisst hva bomsatsen blir for personbil. Kolumbus planlegger imidlertid et svaert godt og billig rutetilbud med hyppige avganger i rushtiden til Stavanger og Forus. Månedskort­et på bussen vil koste cirka 1100 kroner.

– Det blir helt fantastisk, mener ordfører Lauvsnes.

Bilpendler Geir F. Skjaevelan­d fra Tau mener det må vaere grenser for hvor mye folk skal betale for å reise på jobb. Det må tilrettele­gges for at folk kan kjøre utenom rushtiden.

– Alle på ferja begynner å få litt panikk. En stor del av lønna går med til pendlerkos­tnader allerede. Mange kan ikke slutte heller, for det er ikke nok jobber på strandalan­det. Alle kan ikke skifte til elbil samtidig, det er mer miljøskade­lig at vanlige biler kjøres på skraphauge­n. Kjøretøyen­e må utnyttes og ha normal utskifting.

Alle på ferja begynner å få litt panikk. En stor del av lønna går med til pendlerkos­tnader allerede. Mange kan ikke slutte heller, for det er ikke nok jobber på strandalan­det.

Kristoffer Arndal, pendler

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Kristoffer Amdal og andre pendlere fra Tau får ekstra høye pendlerutg­ifter fra 1. oktober.
TOMMY ELLINGSEN Kristoffer Amdal og andre pendlere fra Tau får ekstra høye pendlerutg­ifter fra 1. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway