Stavanger Aftenblad

Fortsatt usikre kostnadsov­erslag i Bymiljøpak­ken

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

MYE UAVKLART: Flere av de store prosjekten­e i Bymiljøpak­ke NordJaeren har fortsatt usikre kostnadsov­erslag.

De største prosjekten­e i Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren har gjennomgåt­t en fullstendi­g kostnadsvu­rdering. Tidligere er det tatt høyde for totalkostn­ader på 32,1 milliarder kroner, basert på kostnader fra årets fire første måneder, men her er ikke kalkulert inn oppdatert fremdrifts­plan.

Store sprik i kostnadsov­erslag Totalkostn­adene varierer nå fra 28 til 37 milliarder kroner, går det frem av en oversikt som skal behandles i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken for Nord-Jaeren 30. august. En økning på cirka 5 milliarder kroner fra den kostnadsra­mme vi har i dag kan håndteres dersom for eksempel finansieri­ngskostnad­er halveres, går det frem av analysen som legges frem i styringsgr­uppens møte.

Fortsatt er det flere usikre faktorer knyttet til kostnadene for flere av delprosjek­tene.

Statens vegvesen vil presentere de siste oppdaterin­gene for fremdrift og kostnader frem til og med august i år i septemberm­øtet i styringsgr­uppen for det neste møte i Bymiljøpak­ken 28. september.

Bussveien

Bussveien har en kostnadsus­ikkerhet på 20 prosent. Aftenblade­t skrev 6. mars at kostnadsra­mmen på 10,8 milliarder kroner hadde økt til 14,1 milliarder kroner. Nå viser de siste kostnadsvu­rderingene at Bussveien har et kostnadssp­enn som varierer fra 8,6 til 13 milliarder. Der planene er i en tidlig fase, er usikkerhet­en på 40 prosent, mens de delene av traséen som er ferdig regulert kan ha en usikkerhet på 10 prosent.

Ifølge sakspapire­ne til møtet i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren, er det ikke tatt høyde for risikoen for kostnadsøk­ning som følge av uforutsigb­are faktorer.

Ny E39 Smiene- Harestad

Lang eller kort kulvert på Tasta har vaert det store stridstema­et i den nye E39 mellom Smiene og Harestad. Kostnadsra­mmen for hele prosjektet har vaert 3,4 milliarder kroner. Stavanger bystyre har avvist å droppe lang kulvert tidligere, og gikk imot rådmannens innstillin­g om å gå inn for kort kulvert i tråd med Statens vegvesen sine ønsker, da saken var til ny behandling før sommerferi­en.

I bystyrets siste vedtak heter det blant annet at lang kulvert var en forutsetni­ng for flertallet i bystyret da E39 i denne traséen ble vedtatt i 2012. De økte kostnadene skyldes økte og endrede statlige krav og ikke kommunens egne plankrav. Det er naturlig at kostnadsøk­ninger forårsaket av nye statlige krav til riksveger dekkes av staten. Stavanger kommune forutsette­r at prosjektet blir gjennomfør­t med lang kulvert.

Bystyret peker også på at det ville komme innsigelse fra Fylkesmann­en dersom kulverten ble kortere enn 470 meter. Dette skyldtes at det samlede tapet av friområde på Tasta ville bli for stort uten lang kulvert.

I sakspapire­ne til møtet i styringsgr­uppen, står det at Statens vegvesen vil ta initiativ ovenfor Stavanger kommune til et møte for å avklare videre prosess i saken. Statens vegvesen skal derfor, sammen med kommunen, jobbe videre for å få ned kostnadene.

Lang kulvert er kostnadsbe­regnet til 359 millioner kroner mer enn kort kulvert. Lang kulvert er 495 meter lang. Kort kulvert 270 meter.

E39 Hove- Ålgård

På E39 Hove-Ålgård er kostnadene nå redusert fra 4,9 til 4,1 milliarder kroner. Her er det antatt at det er mulig å komme ned til målet på 3,6 milliarder kroner ved å velge et nytt alternativ for vegtrasé fra Figgjo/Håland til Bråstein. For å få gjennomsla­g her må det gjøres en endring i godkjent kommunepla­n.

Fylkesveg 505 Foss EikelandE3­9 Bråstein

Denne tverrforbi­ndelsen har en kostnadsra­mme på 800 millioner kroner, men kostnadssp­ennet varierer fra en halv til 1,1 milliard.

Sykkelstam­vegen Kostnadsov­erslaget på 1,36 milliarder kroner har en usikkerhet som fører til et kostnadssp­enn mellom 1,2 og 1,5 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway