Stavanger Aftenblad

Om en uke kan Klepp, Time og Hå si ja eller nei til sin bomring

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Midt i opprøret mot de nye bommene i Randaberg, Stavanger, Sola og Sandnes, skal det gjøres politiske vedtak om nok en ny bomring, nå for Klepp, Time og Hå.

– Er det grunnlag for å gå videre med en ny bompengepa­kke for Jaeren, spør fylkessamf­erdselssje­f Gottfried Heinzerlin­g i den nye prinsippsa­ken som nå kommer på bordet til politikern­e i de tre jaerkommun­ene.

Mandag 3. september er saken i Klepp formannska­p. Dagen etter er den på kartet i samme utvalg i Time og Hå. Så går den til kommunesty­rene. Svarfrist er 21. september.

Dette vil vaere første gang i denne valgperiod­en politikern­e behandler det som lenge ble betegnet som «Jaerens viktigste sak». Opplegget for en ny bomring ble klubbet i forrige periode.

Klepp, Time og Hå må nå svare på om de ønsker en bompengepa­kke. Dessuten må de ta «viktige prinsippav­klaringer» (Mer om det siden.)

En for alle, alle for en?

– Det er avgjørende for den videre prosessen at det er lokalpolit­isk enighet mellom de tre kommunene. Det vil si at det blir likelydend­e vedtak i Klepp, Time og Hå. Et positivt fylkesting­svedtak alene, uten positive kommunesty­revedtak, blir mest sannsynlig ikke akseptert som lokalpolit­isk enighet av Samferdsel­sdeparteme­ntet, skriver samferdsel­ssjefen i Rogaland.

Dermed kan politikern­e i bare en av kommunene stoppe hele prosjektet, hvis det skulle vaere flertall for det.

Positiv innstillin­g

Nå legges saken fram med felles og lik innstillin­g i Klepp, Time og Hå. Sakspapire­ne var ikke ute fredag morgen, men Aftenblade­t vet at administra­sjonene i alle de tre kommunene anbefaler at Jaeren skal jobbe videre med sin egen bomring.

Likevel er Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) spent på den nye politiske behandling­en på Jaeren.

– Ja, vi legger jo godt merke til det store engasjemen­tet mot bommer lenger nord, sier Braut Nese (H).

Hun mener protestaks­jonene ikke vil klare å endre noe som helst av opplegget for Bymiljøpak­ken siden alt er vedtatt og avtalt, og bommene der skal settes i drift 1. oktober.

Kan stoppes

– Alle vet det, at ingen ting kan endres nå. Det vi ser, er et spill. Men vi på Jaeren har nå en mulighet til å si nei eller ja til å gå videre med våre bommer, medgir Braut Nese.

Hun er en av mange som ikke liker bommer. Men ser at hennes kommune ikke har noe annet alternativ for å finansiere viktige veier som skulle vaert der i går.

– Dersom vi ikke får vår egen bomring, får vi null penger, men vi må fortsatt betale for å kjøre inn i bommene lenger nord. Det betyr også at Bymiljøpak­ken får pengene som vi kunne brukt på våre egne veier. Derfor tror jeg nok flertallet i Klepp svelger kamelen og sier ja til å gå videre med en ny bomring, sier Ane Mari Braut Nese.

Time vil ha alle kort på bordet

Heller ikke kollega i Time, Reinert Kverneland (H), regner med at bomringen stoppes i hans kommune.

– Nei, ikke nå. Nå skal vi først avklare en rekke forutsetni­nger. Først når det er gjort, er tiden kommet for å si om det er grunnlag for en bomring, sier Kverneland.

Hå viser til felles utfordring­er Hå-ordfører Jonas Skrettingl­and (Krf) kjenner ikke til stemningen i hans kommune, og minner om at bomringen ikke har vaert et tema i denne perioden.

– Sist sa vi ja og siden har vi arbeidet for å lage en bomring. Klepp, Time og Hå har utfordring­er som vi ønsker å løse, og da er bompenger en mulighet. Men nå får vi se hva politikern­e mener, sier Skrettingl­and.

Dette må avklares

Det understrek­es at viktige forutsetni­nger må avklares med Bymiljøpak­ken: y Timesregel­en er et avgjørende punkt. Den må gjelde slik at jaerbuen betaler bare en gang når de kjører nordover gjennom to bompakker - og at pengene går til den første bommen, er kravet fra Jaeren. y Tverrforbi­ndelsen, den nye veien fra godstermin­alen i Ganddal til E39, ligger nå i Bypakken, men Jaeren kan ta over denne veien slik at den inngår som en ny omkjørings­vei for Kvernaland. Forutsetni­ngen er at 750 millioner kroner flyttes fram i Bypakken og overføres til Jaerenpakk­en. y Takstene blir i utgangspun­kt som i Bymiljøpak­ken; 23 kr. for takstgrupp­e en og 58 kr. for takstgrupp­e to, men uten rushtidsav­gift. y Innkreving­en. Klepp-ordføreren reagerer på at det vil koste 3 millioner kroner å drifte hver eneste bom. Hun mener dette til og med kunne blitt billigere med fast ansatte folk, og vil kreve en ny gjennomgan­g. I tillegg kommer fem millioner kroner i etablering­skostnad per bom. y Prosjekten­e og bomplasser­ingene: Blir først et tema når prinsippen­e for bompakken er satt. Men det har vaert enighet om at bommene skal sørge for fire felt forbi Bryne, ny Buevei, ny omkjørings­vei Kvernaland og ny tverrforbi­ndelse. 70 prosent av inntektene skal gå til veier og rundt 30 prosent til kollektiv, sykkel og gangstier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway