Stavanger Aftenblad

Helsetilsy­net mener pasienten ikke burde fått permisjon

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Helsetilsy­nets foreløpige rapport i tilsynssak­en mot Helse Stavanger HF slår fast at den nå drapstilta­lte 34-åringen ikke burde fått permisjon til å delta i familiesel­skapet.

Onsdag formiddag la statsadvok­at Oddbjørn Søreide ned påstand om at 34-åringen, som ettermidda­gen 29. januar i fjor knivstakk og drepte en annen mann i et bolighus på Røyneberg i Sola kommune, må dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Drapet skjedde i forbindels­e med et familiesel­skap.

Den tiltalte 34-åringen, som i 2010 fikk diagnosen schizofren­i, var på drapstidsp­unktet tvangsinnl­agt ved psykiatris­k avdeling på Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

I den foreløpige rapporten fra Helsetilsy­net, konkludere­s det blant annet med at pasienten ikke burde fått permisjon til å delta i familiesel­skapet.

Etterforsk­es av politiet Allerede i det første avhøret erkjente 34-åringen drapet. Han erkjente også at han forsøkte å drepe en av de andre festdeltak­erne. Helse Stavanger varslet Helsetilsy­net allerede samme dag, og i samråd med Fylkesmann­en i Rogaland ble det besluttet å gjennomfør­e et stedlig tilsyn ved SUS.

Da det ble klart at drapet ble begått av en pasient som hadde permisjon, besluttet politiet å starte sin egen etterforsk­ning mot SUS i Røyneberg-saken. Denne etterforsk­ningen er foreløpig ikke ferdigstil­t.

I den foreløpige rapporten skriver Statens helsetilsy­n at det er grunnlag for å vurdere helsehjelp­en pasienten fikk i forkant av hendelsen, og om det var forsvarlig å innvilge pasienten permisjon.

Plaget av tanker

34-åringen ble innlagt på akuttmotta­ket 19. januar. Han hadde da selv uttrykt ønske om innleggels­e. I retten sa pårørende at tiltalte på dette tidspunkte­t hadde ventet på plass ved Sola DPS i over tre uker. Her var han, ifølge dem, lovet plass ved behov. Likevel var det ikke plass til ham der.

Ved innleggels­e på SUS sa pasienten at han var redd for at han kunne skade eller drepe noen. Dette skal ikke ha vaert knyttet til bestemte personer.

Dagen etter innleggels­en ble han overført til sengepost beregnet på pasienter som trenger lang behandling­stid. Han fikk tildelt en lege i spesialise­ring som behandler, og han hadde den første samtalen med ham 23. januar.

Urolig natt

I dagene som fulgte ble pasientens tilstand forverret, og ifølge den foreløpige rapporten fra Helsetilsy­net ble hans utgang - at han kunne gå ut alene - fra sengeposte­n inndratt inntil videre. Inndragels­en ble siden opphevet og pasienten var flere ganger ute i korte perioder sammen med sin mor.

27. januar 2017 ble det bestemt at 34-åringen kunne få permisjon til å delta i familiesel­skapet. Maksimalt tre timer kunne han vaere borte. Ifølge rapporten foreligger det ikke noen skriftlig vurdering for denne permisjone­n.

Under intervjuen­e, som er en sentral del av grunnlaget for Helsetilsy­nets foreløpige rapport, skal ansatte ha oppgitt at de ville inndratt pasientens permisjon om han hadde vaert påfallende dårligere 29. januar. Dette ble likevel ikke gjort til tross for at det i pasientjou­rnalen står at pasienten natt til 29. januar slet med å sove. I pasientjou­rnalen står det også at han igjen snakket om å drepe.

Ifølge Helsetilsy­net burde ikke 34-åringen hatt verken utgang eller permisjon etter den 24. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway