Stavanger Aftenblad

Hun leder landets beste barnevern

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Barneverne­t i Sandnes er landets beste, ifølge kommunebar­ometeret utarbeidet av Kommunal rapport. Et høyt antall bekymrings­meldinger og faerre omsorgsove­rtakelser bidrar til topplasser­ing.

– Dette handler mye om god planleggin­g og godt samarbeid med familier og andre samarbeids­partnere. Det viktigste er ikke å toppe en tabell, men at barn og familie får den hjelpen de trenger, sier Silje Nygård, barneverns­leder i Sandnes.

– Men det er klart det betyr mye for oss med en slik plassering. De ansatte jobber og står på for de mest sårbare. Ofte får vi mye kritikk for jobben vi gjør. Da er det godt å få vise igjen på en positiv måte, legger hun til.

Det siste året har Sandnes klatret helt til topps på kommunebar­ometeret og kan slå i bordet med tittelen landets beste barnevern. I 2016 dalte det fra 30. til 43. plass, mens det i 2017 toppet listen. Stavanger, som har «vedtatt» at de skal få landets beste barnevern, er nummer 266 på rangeringe­n av kommunene, samme plassering som året før.

Omsorgen for cirka 100 barn Nygård overtok som barneverns­sjef i 2015.

– Vi har stort sett klart å levere etter lovkravene i flere år og det gir resultater. Samtidig ligger vi høyt på antall innkomne bekymrings­meldinger sammenlign­et med storbykomm­unene. Vi har et godt samarbeid med instanser som jobber med barn og vi ser at de er flinke til å melde fra om bekymringe­r knyttet til barn, sier Nygård.

I 2016 mottok barnvernet 1088 meldinger, 336 endte med vedtak. I 2017 var tallet 979. Da endte 320 av meldingene med vedtak. Sandnes kommune har per i dag omsorgen for cirka 100 barn som ikke lenger bor sammen med sine foreldre. Et relativt lavt tall sammenlign­et med de andre storbykomm­unene.

– Vi har blitt flinkere til å tenke mer kreativt rundt gode løsninger for barnet og familien. Finnes det en tante eller en onkel som kan bidra i hverdagen? Kan familien få hjelp fra andre instanser som faktisk gjør at de takler hverdagen, forklarer Nygård.

Hun utdyper: – Vi har blitt mer opptatt av hvor den faktiske utfordring­en ligger. Når mor ikke vet om hun klare å skaffe mat til morgendage­n, er det ikke sikkert det er så lett å tenke på hva som må med i skolesekke­n eller å følge opp på skolen. Hva kan vi da bidra med først for at andre ting skal fungere?

Barnets stemme

Men kanskje viktigst av alt. Nygård mener barnvernet har blitt flinkere til å lytte til barnas ønsker og behov.

– I alle vurderinge­r, skal vi først og fremst ta hensyn til barnets beste. Vi må se og vurdere alle muligheter. Hva er konsekvens­en om barnet blir flyttet ut av hjemmet?

Hun viser til flere endringer i barnevernl­oven som skal ta bedre hensyn til barnets egen mening.

–Vi må aktivt vurdere barnets ønske og begrunne skriftlig hvorfor vi eventuelt ikke ta hensyn til det. Det har blitt langt større krav til rapporteri­ng og involverin­g av barn og foreldre. Det er bra, mener Nygård.

Stolt rådmann

Rådmann Bodil Sivertsen er stolt over jobben Nygård og staben hennes leverer.

– For noen år siden tok vi valget om ikke å kjøpe tjenester utenfra, men heller å utvikle tiltak i egen organisasj­on. Det har vist seg å vaere en suksess. Jeg er virkelig imponert over hvor konkrete og varierte tiltak barneverne­t har fått i sin portefølje, og hvor tett oppfølgnin­g de gir. All honnør til Nygård og hennes ansatte som har en knalltøff jobb. De gjør meg skikkelig stolte, sier Sivertsen.

I januar samlet kommunen all hjelp til familier og barn under samme tak i Strandgata. Her kan barn og familier få hjelp på timen uten henvisning fra lege eller andre spesialist­er.

– Målet er dette tilbudet skal forebygge og bidra til at faerre familier kommer i kontakt med barneverne­t, forklarer Nygård.

Kontakt barneverne­t

Mange kvier seg for å ta den viktige telefonen som kan bety den store forskjelle­n for et forsvarslø­st barn. Ikke vent med å melde en bekymring, er Nygårds klare oppfordrin­g.

– Bruk heller muligheten din til å vaere anonym dersom du kvier deg for å ringe. Verken barneverne­t eller den du melder, trenger å vite at det er du som har tatt kontakt. Du skal bare melde en bekymring. Det er barnvernet som skal finne ut om det er grunn til bekymring.

Offentlige meldere som for eksempel skole eller barnehage kan ikke vaere anonyme.

 ?? JARLE AASLAND ?? Silje Nygård har jobbet i barnvernet i over 15 år, og kom fra stillingen som seksjonsle­der i barneverne­t i Sandnes, da hun overtok som øverste leder i 2015.
JARLE AASLAND Silje Nygård har jobbet i barnvernet i over 15 år, og kom fra stillingen som seksjonsle­der i barneverne­t i Sandnes, da hun overtok som øverste leder i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway