Stavanger Aftenblad

Ole Ueland blir Høyre-topp i fylket

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

VALG 2019: Rogaland Høyre nominerer Solaordfør­er Ole Ueland som førstekand­idat til fylkesting­svalget neste år.

– Jeg har informert nominasjon­skomitten i Sola Høyre om at de må finne en ny ordførerka­ndidat. Jeg mener det er gode muligheter for å erobre fylkesordf­ørerjobben tilbake for Høyre, sier Ueland.

100 prosent

– Du gjør ikke som Tom Tvedt gjorde for 12 år siden og stiller i både kommune og fylkeskomm­une?

– Jeg har drevet med sprangridn­ing i yngre år. Å ri to hester tror jeg ikke ville vaere saerlig lurt. Jeg går 100 prosent for fylket, sier Ueland.

Nominasjon­skomiteens leder, Tina Bru, er svaert fornøyd med å ha fått toppkandid­aten på plass.

– Da Janne Johnsen ga beskjed like før ferien at hun ikke ville stille, tenkte vi litt «Oi, hva gjør vi nå?». Vi kom raskt fram til at vi ville spørre Ole. Heldigvis fikk vi det svaret vi håpet på. Han har den erfaringen, kompetanse­n som trengs for å gjøre jobben. Han er godt likt, har samarbeids­evner og er sindig og rolig, sier Bru.

I god stand

Ole Ueland (35) har allerede sju år bak seg som Sola-ordfører.

Det har ikke gått så aller verst. Torsdag ble det klart at Sola nok en gang toppet NHOs årlige kommune-NM. Også på Kommunal Rapports kommunebar­ometer gjorde Sola et solid byks i år, fra 38. til 10.-plass, og best blant kommunene i Rogaland.

– Vi har mange ansatte som gjør en veldig god jobb. jeg føler at jeg forlater kommunen i god stand og at vi stadig har maktet å forbedre oss, sier Ueland.

Han tenkte seg godt om, men ikke så lenge, da Tina Bru ringte.

– Jeg hadde jo alt sagt ja til å stå på toppen av Høyres liste i Sola. Samtidig tenkte jeg at det ikke er en kort periode å sitte åtte år som ordfører, og at det vil vaere en utrolig spennende jobb å vaere fylkesordf­ører i Rogaland, en jobb det er viktig for Høyre i Rogaland å ha.

– Vil ikke Høyre egentlig legge ned hele fylkeskomm­unen?

– Så lenge den er der, er det best at det er Høyre som styrer den, sier Ole Ueland med et skjevt smil.

Kultur til fylket?

– Jeg ser fram til høstens runde om hvilke nye oppgaver fylkeskomm­unen bør få, og mener prinsipiel­t at flest mulig oppgaver bør løses på lavest mulig nivå, primaert i kommunene men også på regionalt nivå, legger han til.

– Hva er på ønskeliste­n din for nye fylkeskomm­unale oppgaver?

– Jeg merker meg at noen mener at kulturinst­itusjoner fortsatt bør ligge under staten. Jeg mener som sagt at vi bør styre mest mulig på lavest mulig nivå, men dette er foreløpig bare min personlige mening.

– Stå sammen

– Samferdsel­spolitikke­n ligger allerede i fylket. Hvordan skal Bymiljøpak­ken loses i havn, slik du ser det?

– Først og fremst ved å stå sammen. Bymiljøavt­alen er inngått, og trer i kraft 1. oktober. Samtidig starter arbeidet med å reforhandl­e avtalen. Der har vi en rekke krav til staten, krav det er bred politisk enighet om. Av de folkevalgt­e sier naer sagt samtlige at vi mmå akseptere bompenger for å få realisert viktige veiprosjek­ter i regionen. Vi i Høyre liker ikke bompenger, men vi liker ikke å stå i kø heller, eller at bussen ikke dukker opp når den skal. Men det vil fortsatt bli endiskusjo­n framover om hvilket nivå og hvilken innretning vi bør legge oss på. Men det viktigste nå er at regionen står sammen. Vi er i samme båt, sier Ole Ueland.

Jeg hadde jo alt sagt ja til å stå på toppen av Høyres liste i Sola. Samtidig tenkte jeg at det ikke er en kort periode å sitte åtte år som ordfører, og at det vil vaere en utrolig spennende jobb å vaere fylkesordf­ører i Rogaland, en jobb det er viktig for Høyre i Rogaland å ha.

Ole Ueland

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tina Bru leder nominasjon­skomiteen i Rogaland Høyre og synes det er stor stas å ha fått Ole Ueland på kroken.
JON INGEMUNDSE­N Tina Bru leder nominasjon­skomiteen i Rogaland Høyre og synes det er stor stas å ha fått Ole Ueland på kroken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway