Stavanger Aftenblad

Beskyttels­e viktigere enn lov og rett

- Eugene Robinson Kommentato­r, The Washington Post

GJESTEKOMM­ENTAR: Det er en grunn til at president Trump i økende grad høres ut som en mafiaboss i en klisjéfylt gangsterfi­lm: Det er grunnlegge­nde hva han er. Og han må vite hvordan slike filmer vanligvis slutter.

Onsdag morgen − dagen etter at Trumps tidligere valgkample­der Paul Manafort i en føderal domstol ble dømt for forbrytels­er, samtidig som hans mangeårige advokat Michael Cohen for en annen domstol kjente seg skyldig i forbrytels­er − kom Trump med følgende uttalelse på Twitter:

«Jeg føler med Paul Manafort og hans fantastisk­e familie. «Retten» tok en 12 år gammel skattesak, blant annet, la enormt press på ham, men i motsetning til Michael Cohen nektet han å la seg «knekke» − finne på historier for å få en «avtale». Så respekt for en modig mann!»

Få dager før hadde Trump referert til John Dean, Det hvite hus-advokaten som fortalte sannheten og var en nøkkelpers­on bak Richard Nixons fall, som en «rotte».

Nettet snører seg sammen

Og i et intervju med Fox News som ble sendt torsdag, klaget han gjentatte ganger over siktede som «snur» og gir informasjo­n om folk høyere oppe i systemet i bytte mot mildere behandling, ved å si:

«Alt dette snakket om å snu, som de kaller det, jeg vet alt om å snu. I 30, 40 år har jeg fulgt med på folk som snur. Alt er fantastisk, og så får de [bare] 10 år i fengsel, og de snur [seg]) mot hvem som helst av den neste høyere opp eller så høyt som du kan gå. Det burde nesten vaere forbudt.»

Dette er ikke ordene til en småforbyte­r som føler at loven lukker seg rundt ham. Dette er ordene til USAs president − som tilsynelat­ende føler at loven kryper naermere.

Trump snakker som om Trump-organisasj­onen, Trump-valgkampen og Trump-administra­sjonen var en eneste lang kriminell virksomhet. Mannen som har ansvar for trofast å sørge for at nasjonens lover blir fulgt, beskriver sitt eget rettsvesen som skurker, og han skryter av kriminelle som stoisk heller går i fengsel enn å tyste på de høyere oppe. Nixon snakket på den måten privat, med venner og medkonspir­atører, Trump bare braser ut med det. Han legger ikke skjul på at han vurderer lojalitet høyere enn respekt for loven.

Manafort, som kan ha mye å fortelle om kontakter mellom valgkampan­jen og russerne, har så langt vaert taus. Men han ble dømt i en føderal rett i Alexandria, Virginia, på åtte tiltalepun­kter om bank- og skattesvin­del, og han kan få det som i praksis vil vaere livstidsst­raff for en 69-åring. Nå står han overfor en ny rettssak, denne gangen i en føderal domstol i Washington, siktet for konspirasj­on og andre anklager som stammer fra lobbyvirks­omheten han gjorde for russisk-støttede politikere i Ukraina.

Denne andre rettssaken kan gi ham enda mer tid i fengsel − og den vil definitivt medføre en knusende bunke av advokatreg­ninger til en allerede ruinert mann. Etter at tirsdagens dom ble lest opp i Alexandria, sa Manaforts forsvarere ingen ting om mulige appeller eller om den kommende rettssaken. I stedet sa de at Manafort «vurderte sine muligheter».

Kanskje det er derfor Trump går så uhyre langt i å rose Manaforts dyd − og derfor han, når han blir spurt om han vil benåde Manafort, aldri sier et avskrekken­de ord.

Cohen, derimot, benyttet anledninge­n til direkte å implisere Trump i to forbrytels­er da han sa seg selv skyldig. Han sa at Trump hadde instruert ham om å arrangere sekssifred­e utbetaling­er (i dollar; red.mrk.) i dagene før presidentv­alget for å garantere taushet fra Karen McDougal og Stormy Daniels − to kvinner som sa at de hadde hatt utenomekte­skapelig samkvem med Trump.

Cohen har tilbudt fullt samarbeid med myndighete­ne, inkludert med spesialett­erforsker Robert Mueller, og Cohens advokat har sterkt antydet at hans klient har bevis når det gjelder spørsmålet om en hemmelig avtale med en fremmed makt for å påvirke presidentv­alget. Kanskje det var derfor Trump var oppe klokken ett om natten og irritert tvitret: «INGEN HEMMELIG AVTALE − RIGGET HEKSEJAKT!»

Se på folkene Trump omgir seg med. Så langt har fire menn med høystående roller i valgkampen, og en til med en mindre rolle, kjent seg skyldige eller blitt funnet skyldige i føderale forbrytels­er.

Trumps venner

Se på folkene som dras mot Trump. Det første medlemmet av Representa­ntenes hus i Kongressen til å støtte hans presidentk­andidatur, republikan­eren Chris Collins fra New York, ble tidligere i måneden siktet for innsidehan­del. Det andre kongressme­dlemmet til å støtte Trump, republikan­eren Duncan Hunter fra California, ble tirsdag siktet for ulovlig bruk av mer enn 250.000 dollar i valgkamppe­nger til å betale for sin overdådige personlige livsstil.

Som et svar på kritikk fra Trump, erklaerte justismini­ster Jeff Sessions torsdag at Justisdepa­rtementet «ikke vil la seg bli utilbørlig påvirket av politiske hensyn». Han må nå ha forstått at Trump ikke bryr seg om lov og rett. Trump ønsker utelukkend­e beskyttels­e.

eugenerobi­nson@washpost.com Washington Post Writers Group ©

 ?? AP/NTB SCANPIX ?? I intervjuet Donald Trump torsdag ga til Ainsley Earhardt i den Trump-vennlige tv-kanalen Fox News, avslørte han tydelig at USAs president setter lojalitet til ham selv over lov og rett.
AP/NTB SCANPIX I intervjuet Donald Trump torsdag ga til Ainsley Earhardt i den Trump-vennlige tv-kanalen Fox News, avslørte han tydelig at USAs president setter lojalitet til ham selv over lov og rett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway